Zašto u Srbiji neko ne sme da navija za Hrvatsku i obratno: Reakcije na "odvratnost" koju oseća Vladimir Đukanović 1Foto: EPA/EFE/Fonet. Ilustracija: R. Topalović

Kako komentarišete tvrdnju narodnog poslanika Vladimira Đukanovića da oseća „odvratnost prema jugonostalgičarima i onima koji u Srbiji navijaju za reprezentaciju Hrvatske“?

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta

Lično, ne navijam za Hrvatsku, niti sam jugonostalgičar. Naš veliki problem je to što smo na sport projektovali sve lične frustracije i onda ranije preko košarkaša, a sada preko Noleta i odbojkašica pokušavamo da nadomestimo neuspehe na svim životnim poljima. A mislim da bi Đukanović mogao da se pre pozabavi time da Hrvatska nema nacionalni stadion, ali je fudbalska velesila.

Hrvoje Tironi, novinar hrvatskog dnevnog lista „24 sata“

Osobno bih pre navijao za Srbiju nego za tamo neki Meksiko, Maroko, Iran, gde nikog lično ne poznajem. Nekako mi normalnije da navijam za zemlje u kojima imam prijatelje i sa kojima zajedno mogu da se radujem uspehu. Uvek mi je logičnije da, pored Hrvatske, navijam za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, pre nego za Kostariku, Panamu, Argentinu… Zato mi nisu jasne tvrdnje bilo koga da u Srbiji neko ne sme da navija za Hrvatsku i obratno. Srbija ima odlične igrače, poput Mitrovića ili Vlahovića, ali zajedno nisu delovali kao momčad. Međutim, svakako je da je u pitanju reprezentacija koja ima budućnost i koja sigurno može mnogo bolje nego što je prikazala u Kataru.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“

Vladimir Đukanović nam je samo potvrdio ono što već znamo a to je da mi ne živimo u slobodnoj zemlji, već u zemlji u kojoj navijanje za bilo koju državu može predstavljati potencijalnu opasnost za pojedinca. Lično, nakon ispadanja Srbije, navijam za Hrvatsku. I to je moja lična stvar, zbog koje ne mislim da je Đukanović veći patriota od mene, ili od bilo koga drugog. Patriotizam, koji je dnevna tema Đukanovića, ne pokazuje se izborom države ili kluba za koji će neko navijati, već se pokazuje delima po kojima nas narod prepoznaje i veoma često nam i nadimke nametnu u skladu sa našim delima i karakterom.

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita

Svakakve izjave daju ali mi naš neuspeh ne možemo da opravdamo podržavanjem ili nepodržavanjem drugog tima na svetskom prvenstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari