Žiru odveo Francusku u polufinale Mundijala, Engleska žali zbog drugog penala Kejna 1EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Svetski šampion izbacio jednu od najuverljivijih reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Kataru i nastavio odbranu titule iz Rusije – 2:1 (1:0).

Mnogo su međusobnih mečeva imali iza sebe Galski petlovi i Gordi Albion do večeras, ali su tek na „Al Bajt“ stadionu u Dohi odmerili snage u nokaut fazi na nekom od velikih takmičenja.

Sa daleko većim ulogom od onog sa Evropskog prvenstva 2012. godine, jer su se tada borili samo za bodove i što bolji položaj u zajedničkoj grupi i mogli su da odigraju bez pobednika (1:1)

Sadašnji prvi golmanski izbor Francuza, Igo Loris, jedini je iz trenutnog sastava počeo tadašnji duel, a u međuvremenu prevaljena kilometraža pomogla mu je da se dobro nosi sa Englezima.

Agresivnijim, ofanzivnijim, konkretnijim… u prvom poluvremenu. Mada su rivalu nedostajali pravi završni udarac i preciznost, čuvar mreže Totenhema je sve vreme morao da bude fokusiran.

Da bi prvi kapitulirao njegov kolega Džordan Pikford. Prosto, nije mogao ništa kada je veznjak Orelijen Čuameni u 17. minutu, na asistenciju Antoana Grizmana, iz mesta raspalio „bombu“ sa preko 20 metara.

Upravo ta majstorija prvotimca madridskog Reala napravila je sitnu, ali bitnu razliku u prvom delu nove epizode jednog od najstarijih evropskih rivalstava. Međutim, sve je mirisalo na pogodak Engleza.

Pao je vrlo brzo posle povratka iz svlačionica i to sa tačno 11 metara, jer je jedini strelac u svom kaznenom prostoru tako oborio Bukaju Saku, da je brazilski sudija Sampajo bez zadrške pokazao na belu tačku.

Očekivano, odgovornost je preuzeo Hari Kejn i kapitenski realizovao zicer (54), pa je autoritativni i snažan udarac centarfora Totenhema završio visoko u mreži, iznad glave njegovog klupskog kolege.

To je dodatno pojačalo napore Engleza da dobiju svoje četvrtfinale, ređale su se šanse za rezultatski preokret, ali su Loris i Fortuna čuvali pritisnute i pritajene Trikolore. I stigla je surova kazne za promašaje.

Olivijea Žirua nije nigde bilo dobar deo meča, a onda je veštim trzajem glavom na idealan centaršut Grizmana, prevario golmana (78), pokazavrši zašto je u 36. godini najbolji golgeter u istoriji Francuske.

I Kejn je živa fudbalska legende svoje države, ali je večeras prešao kratak put od junaka do tragičara. Teo je oborio Maunta, arbitar na sugestiju VAR-a svirao penal, a on šutirao daleko preko Lorisovog gola (83).

Uprskavši najidealniju priliku za ponovni povratak u „život“ svog tima i satisfakciju za sav uložen trud protiv s(p)retnijih izabranika Didijea Dešana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari