Klasik kao uvertira za finale Rolan Garosa 1Foto: EPA/ JUANJO MARTIN

Finale pre finala, teniski klasik, sudar titana, nećete pogrešiti kako god da nazovete duel Rodžera Federera i Rafaela Nadala koji će se u petak (13.00) sastati u polufinalu Rolan Garosa. Španac i Švajcarac ukrstiće rekete 39. put u profesionalnoj karijeri, a šesti put na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Kladionice bez dileme prednost daju Nadalu koji je 23. puta bio bolji od Federera. Nadal je čak 11 puta osvajao Rolan Garos zbog čega su ga mediji nazvali „kraljem šljake“, dok od Švajcarca u Parizu do sada nikada nije izgubio. Federer je od Španca čak četiri puta gubio u finalu i jednom u polufinalu pariske šljake (2005. godine). Istorija kaže i da je Nadal svaki put kada bi ušao u polufinale Rolan Garosa na kraju podizao pehar.

Iako je statistika više nego sumorna po njega, Rodžer Federer tvrdi da nema strah od sutrašnjeg duela, kao i da, kako kaže, nema „kompleks od Nadala u Parizu“.

– Uvek postoji šansa. Statistika su samo brojevi koje mi stvaramo. Nikada se ne zna, jer da ne postoji šansa da pobedim onda niko ne bi kupio karte i došao da gleda polufinale. Imam 38 godina i igram polufinale Rolan Garosa. Za mene je i to već dovoljan uspeh. Kada prestanem da verujem da mogu da pobedim bilo koga, povući ću se iz tenisa – rekao je Federer.

Na pitanje novinara da li ovaj put priprema posebnu taktiku za Nadala, Švajcarac je u šali odgovorio:

– Ne pripremam ništa posebno, jednostavno ću igrati najbolje što znam i nadati se da mu možda neće biti dobar dan, da se neće odmoriti od četvrtfinala, da će se možda razboleti na dan meča ili da će mu sunce padati na oči kod ključnih poena… Mislim da je ipak veći pritisak na njemu nego na meni jer nije izgubio na šljaci. Ja nemam šta da izgubim ako odigram dobar meč.

Federer je istakao i to da očekuje da će ovaj meč imati neizvesnih pet setova.

– Prošli put sam 2011. izgubio sa 3:1. Mislim da će ovaj put Nadal morati da igra najmanje pet setova. Spreman sam za dugačak meč.

Rafael Nadal je saglasan sa ocenom da će na njemu biti veći pritisak.

– Naravno da je poseban osećaj igrati protiv Rodžera u polufinalu. Na terenu smo proveli neke od najbolji trenutaka u našim karijerama. Biće to poseban trenutak, siguran sam, još jedna epizoda našeg rivalstva… Imam više pobeda od njega, naročito u Parizu, i nije tajna da to stvara određeni pritisak, ali i daje dodatni motiv – rekao je Nadal.

Na konstataciju da je Federer posle pobede nad Stanom Vavrinkom rekao da se delom vratio na šljaku kako bi se susreo sa Nadalom, Španac je odgovorio:

– To nije istina, nije tako rekao. Vratio se na šljaku jer je igrač kakav jeste, neko ko igra dobro na svim podlogama. Nije mu prvi put da na šljaci igra dobro i pobeđuje.

Federer: Pobediće ko bude više želeo

Rodžer Federer tvrdi da bi u petak presudna mogla da bude motivacija jednog od dvojice tenisera.

– U tenisu je koncentracija veoma bitna, način na koji šalješ lopte ka protivniku, kako serviraš… Ipak, glavna stvar je uzbuđenje. Za pobedu nad velikim rivalom nije dovoljna samo savršena igra već i želja da ideš do kraja. Tako će biti i ovaj put, pobediće onaj ko to bude više želeo – naveo je Federer.

Novak po ITF najbolji u 2018.

Međunarodna teniska federacija (ITF) proglasila je Novaka Đokovića za najboljeg u 2018. Najbolja teniserka je Simona Halep, najbolji muški dubl Majk Brajen i DŽek Sok, kao i dubl igračice Babroba Krejčikova i Katerina Sinijakova, juniori Čun Hsin Ceng i Klara Burel, te teniseri sa posebnim potrebama, Šingo Kuneida, Dide de Grot i Dilan Alkot. Posebnu nagradu „Filip Šatrije“, dobila je Argentinka Gabrijela Sabatini, za doprinos tenisu kako na terenu, tako i van njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari