Klivlend poveo 3:2 protiv Indijane, Hjuston eliminisao Minesotu, trijumfi Oklahome i Toronta 1

Nezaboravna noć u Klivlendu, u kojoj je Lebron DŽejms još jednom potvrdio da mu sa pravom pripada nadimak „Kralj“.

 U poslednjem napadu Indijane izblokirao je Viktora Oladipa (uz mogući previd sudija da je bila silazna putanja), zatražio tajm-aut, a zatim trojkom iz punog driblinga omogućio Kavsima da povedu sa 3:2 protiv Pejsersa u prvoj rundi plej-ofa – 98:95. Junak večeri bio je takođe Rasel Vestbruk; inicijator velikog preokreta Oklahome protiv Jute, kojim su se Tanderi spasili ispadanja već u četvrtfinalu Zapada.

Vestbruk je gro od 45 ubačenih poena, postigao u trećoj deonici, u kojoj su uspeli da nadoknade zaostatak od 24 poena razlike, a kasnije dođu do trijumfa vrednog smanjenja u seriji na 2:3 (107:99). Hjuston je iskoristio prvu šansu da se plasira u polufinale Zapada; na pogon Klinta Kapele (26p, 15sk) preslišali su Minesotu u Teksasu (122:104) i sa vremenske distance od najmanje tri-četiri dana posmatraće razvoj situacije na šestom meču između Jute i Oklahome. U seriji pobeda isključivo pred domaćim navijačima, Toronto je predvođen Demarom Derouznom (108:98) savladao Vašington u Kanadi i poveo sa 3:2 u prvoj rundi plej-ofa na Istoku.

Kavsi su u četvrtoj deonici vodili sa 86:75 i činilo se da sigurno hitaju ka važnom trijumfu. Ipak, defanzivna problematika u vidu saradnje Oladipo – Sabonis, odnosno Jang u vidu „kratkih rolinga“ centara dovela je Klivlend do toga da se čitav meč rešava u poslednjih desetak sekundi. Oladipo je prednjom promenom uspeo da izbaci Lebrona, činilo se da će rutinski položiti loptu, ali ga je DŽejms sustigao i uspeo da zalepi, utisak je, pre nego što je lopta dotakla tablu. Nakon zatraženog tajm-auta, iako je prethodno za tri šutirao 0/3, „Kralj“ je dobio loptu i u trku preko Janga pogodio za pravu eksploziju sreće u Ohaju.

Lebron je meč završio sa 44 poena (15/15 za jedan, 13/20 za dva i 1/4 za tri), dok su svi ostali igrači postigli ukupno 54 poena. Oladipo je na poraženoj strani potpuno podbacio šutirajući 2/15 u petoj utakmici. Domantas Sabonis sa 22 poena i Tadijus Jang sa 16 bili su jedini igrači u timu trenera Nejta Mekmilana dostojni ove serije, koja je i četvrti put zaredom rešena u dramatičnoj završnici: 80:98 (0:1), 100:97 (1:1), 92:90 (1:2), 100:104 (2:2), 98:95 (3:2).

Naš jedini predstavnik u plej-ofu, Nemanja Bjelica, završio je sezonu zajedno sa Minesotom koja je ubedljivo poražena i u petom meču serije sa najboljim timom lige ove sezone, Hjuston Roketsima – 122:104. Bjelica, kao u većini utakmica od povratka DŽimija Batlera iz povrede meniskusa, imao je marginalnu ulogu i završio susret bez šuta prema košu za tri minuta na parketu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari