Klubovi traže neutralni teren 1Foto: EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

UEFA još uvek luta po pitanju mečeva kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, a poslednja informacija iz Niona je da se razmišlja o četiri neutralna terena na kojim bi bile odigrane sve utakmice.

U Nionu su za sada jedinu zvaničnu odluku doneli da se u Ligi šampiona i Ligi Evrope igra po jedan umesto dva meča u svakom kolu kvalifikacija.

Izuzetak će biti poslednja, plej of faza Lige šampiona, gde je za sada zvanično planirano da se igraju i revanš mečevi.

Međutim, čelnici evropske „kuće“ fudbala su se prema tvrdnji britanskih medija susreli s mnogobrojnim pritiscima klubova koji smatraju da je nepravedno da im jedna utakmica, pa ako još bude samo na gostujućem terenu, presudi celu sezonu u evrokupovima.

Nema dileme ni da ova odluka nikako ne ide na ruku srpskim klubovima i da im umanjuje šanse za plasman u Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Dovoljno je podsetiti da se samo Crvena zvezda proteklih godina ozbiljno mučila u gostima protiv Helsinkija ili Spartak Trnave i da je pitanje da li bi prošla dalje u kvalifikacijama da nije bilo i beogradskih mečeva.

Drugi problem s kojim se UEFA suočava je činjenica da nije u svim zemljama ista situacija po pitanju virusa kovid 19.

Ni ovo takođe nije dobra vest za naše klubove pošto je Srbija trenutno na listi zemalja sa visokim procentom zaraženih od korona virusa, što bi inostranim klubovima koji treba da dođu bio verovatno glavni argument da traže promenu domaćinstva ili neutralni teren.

Zbog toga prema nezvaničnim informacijama u UEFA razmišljaju da se svi mečevi kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope odigraju na neutralnim terenima.

Prvobitna informacija, od pre nekoliko dana, glasila je da bi Kipar mogao da bude sigurna luka kao zemlja koja ima jako nizak broj zaraženih od korone.

Nova vest je da su u konkurenciju gradova koji bi ugostili mečeve LŠ i LE, pored Nikozije, dodati još Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Atina (Grčka).

U pitanju su zemlje koje se za sada dobro nose u borbi proitv kovida-19 i u kojima bi možda čak mečevi mogli da budu organizovani uz ograničeno prisustvo poblike.

Žreb za prva kola LŠ i LE zakazan je za 9. i 10. avgust, što se smatra krajnjim rokom kada bi UEFA morala da donese konačnu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari