Nemac koga je "majka Srbija pozvala": Ko je Lazar Samardžić, novi fudbaler Intera koji je "postao Srbin" zahvaljujući Piksiju 1Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Srpski reprezentativac Lazar Samardžić (21) postaće novi igrač vicešampiona Evrope, Intera iz Milana.

Samardžić je osmi srpski fudbaler koji će nositi dres slavnog kluba sa „Meace“, čime će se pridružiti velikanima poput Vladimira Jugovića, Siniše Mihajlovića, Dejana Stankovića, Zdravka Kuzmanovića, Nemanje Vidića, kao i dvojcu koji nije uspeo da ostavi veći trag u Milanu – Ademu Ljajiću i Alenu Stevanoviću.

Pažnju trenera Intera Simonea Inzagija skrenuo je svojim partijama u Udinezeu, za koji je odigrao 59 mečeva u dve godine. Vezista će verovatno morati da čeka svoju priliku da ziagra za prvi tim „neroazura“ u konkurenciji Barele, Mihtarijana, Čalhaloglua, a ako svoju šansu u prvih 11 ugrabi već na početku sezone biće to sjajna stvar i za reprezentaciju Srbije u kojoj se takođe očekuje da polako dobija sve ozbiljniju ulogu.

Rođen je 2002. godine u Berlinu pod punim imenom Lazar Vujadin Samardžić od roditelja koji su poreklom Srbi iz Bosne i Hercegovine. Na insistiranje oca u krštenicu mu je upisano i ime dede Vujadina, za koga Lazar tvrdi da je oduvek želeo da mu unuk zaigra za „orlove“.

Međutim, put ka Srbiji vodio ga je preko svih juniorskih reprezentativnih selekcija Nemačke. Patriotizam je proradio u trenutku kada je trebalo da se desi prelazak u „A“ tim „pancera“, koji je za talentovanog fudbalera zbog jake konkurencije bio na dugačkom štapu. U međuvremenu je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi ugrabio priliku da mladom igraču ponudi debi u dresu „orlova“ i tako ga doslovno ukrade Nemcima koji su ga u potpunosti fudbalski brusili od malih nogu.

„Poslednjih nedelja bavio sam se pitanjem koje mi je veoma važno zbog moje sportske budućnosti. Posle brojnih razgovora sa porodicom, prijateljima, a posebno trenerom Draganom Stojkovićem, odlučio sam da igram za Srbiju, a time i domovinu svojih roditelja. Moja porodica i ja smo izuzetno ponosni zbog poziva koji je ujedno i nagrada za moja dosadašnja dostignuća

Sada je vreme da se ostvari veliki san – Majko, Srbija zove!“, napisao je Samardžić po dobijanju poziva na svom Instagram profilu I tako dodatno raspalio nacionalistička osećanja navijača koji su slavili njegovu „izdaju“ nemačkog fudbala.

Na stranu motivi I patriotizam Samaradžića, nema dileme da je Piksi angažovanjem Nemca srpskog porekla napravio ogroman posao. Dušan Tadić se polako priprema za fudbalsku penziju, Sergej Milinković Savić nikako da u potpunosti preuzme dirigentsku palicu plejmejkera, a Ivan Ilić I Lazar Samardžić su sada rešenja na koja treba gledati dugoročno. Selektor će im polako nametati sve veće obaveze i čekati momenat da vidi da li su od kova da budu vođe „orlova“.

Prelazak u Inter je bez dileme krupan korak u fudbalskom odrastanju Samardžića i sigurno će tamo narednih sezona pokazati koliko je spreman za velika dela na zelenom tepihu.

Samardžić je inače prošao kompletnu fudbalsku školu Herte, ali je za tim iz Berlina odigrao samo osam utakmica. Iako je njegov talenat prepoznao Red Bul Lajpcig, u sezoni 2020/21 je za crveno-bele odigrao tek sedam utakmica. Zbog toga je pre dve godine usledila selidba u italijanski Udineze u kome je uspeo da se u potpunosti afirmiše i postane lider tima.

Iako lično tvrdi da mu je „najveća životna želja“ da zaigra u Crvenoj zvezdi, posle Herte i Udinezea odabrao je da potpiše za Inter.

U dresu Srbije debitovao je u martu na meču sa Litvanijom i time trajno vezao svoju karijeru za „orlove“, pošto FIFA dalje promene u seniorskim kategorijama po sadašnjim propisima neće odobriti.

https://youtu.be/5nC0p0ajR9g

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari