"Tadić bi morao na klupu": Piksi o tome šta je zapravo fudbal, kao i da li bi imao mesto u današnjoj reprezentaciji 1Foto: V. Živanović

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi održao je predavanje studentima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

Selektor Srbije je studentima napravio paralelu između fudbala u kome je bio kao igrač i današnjeg u kome trener.

– Igrači pre 20, 30 godina koji su bili najbolji sigurno bi mogli da se uklope i u današnji fudbal. Niko ne može da kaže da jedan Dejan Savićević ne bi mogao danas da igra u najboljim klubovima.

Na pitanje da li bi Piksi imao mesto u današnjoj reprezentaciji da je igrač, odgovorio je šaljivo: „Naravno da bih imao, Tadić bi morao na klupu“.

Potom je napomenuo da talenat nije garancija za uspeh ne samo u fudbalu nego svemu što radite.

– Prva i najvažnija stvar je talenat, dar da pronađete rešenje koje je jedinstveno, najbolje, jedino moguće. Ali, talenat nije dovoljan, mora da ga prati još veći rad, ne možete da idete u diskoteku jer nećete biti spremni. Radom sprečavate i povrede. Morate se žrtvovati, rad se uvek isplati na kraju ako želiš da budeš uspešan.

Za trenerski posao je istakao da je potpuno drugačiji od igračkog.

– Bilo je slučajeva da ljudi koji nisu imali fudbalsku karijeru postanu vrhunski trener. Biti igrač i biti trener to su dve potpuno različite stvari. Kao igrač imate individualnu odgovornost. A kao trener imate daleko veću odgovornost, prema igračima, prema javnosti, bukvalno prema svemu. Procenat onih koji uspeju je jako mali. Ali oni koji veruju, uče, imaju viziju, samo oni mogu da uspeju. Kasnije je bitno da imate osećaj za igru. Radite sa 25, 30 igrača i morate da znate da su svi različiti potpuno drugačijih mentaliteta, a vi morate da ih uklopite u tim koji će umeti da vaše ideje sprovedu u delo. Morate da ih ubedite da je to najbolje rešenje. Vi kao trener ne možete da otaljavate posao, rekao je Stojković.

Istakao je da trener u svlačionici samo znanjem može graditi autoritet.

– Morate da ovladate važnim stvarima i držite pod kontrolom. Morate brže i bolje da mislite od igrača. Igrač će reći iz svog ugla šta misli ali on nema širu sliku, nju vi morate da imate. A autoritet se stiče samo znanjem i ničim drugim. To svaki trener koji je ozbiljan mora da primenjuje i normalno je da se vodim time. Sistem igre i taktika su dve potpuno različite stvari. Na primer 3-4-3 je sistem u kome počnete utakmicu, ali to se menja u toku igru, prilagođava protivnika. A taktika su principi defanzivne i ofanzivne igre koju igrači moraju da poštuju da bi došlo do uspeha. Šta je fudbal? To je igra grešaka. Ko manje pogreši taj će da pobedi. Uvek golove dajete tako što kaznite grešku protivnika. Želim da promovišem stalni ofanzivni fudbal, da ide Srbija stalno na pobede. Ostavljam drugima posle pobede da slave. Odem u sobu i volim mir, da spavam bez ikakvih problema. Taj unutrašnji mir je meni najbitniji. Mene nećete videti da slavim po stolovima pevam, igram. Svako ima nešto svoje, a moje je taj miran san i unutrašnji mir da sam uradio nešto dobro.

Na pitanje studenata da li je teže biti klupski ili reprezentativni trener, Piksi je rekao da ste u klubu na dnevnom nivou angažovani.

– Kao selektor više pratim, gledam, nemam tu vrstu intenziteta. Teško je reći šta je teže. Kao trener imam odgovornost prema publici koja plaća kartu, nemate prava da je razočarate. Utakmica je svaka različita i izazov. Morate da imate strast bez obzira da li je utakmica svaki dan ili nije, rekao je Stojković studentima Fakulteta.

Organizovanje gostovanja najboljih fudbalskih trenera je višegodišnja praksa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Tome doprinose kontakti i iskustva profesora fudbala dr Aleksandra Jankovića koji je bio trener u mnogim klubovima, među kojima je i Crvena zvezda, a u dva navrata je bio u stručnom štabu „A“ selekcije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari