Ko je u FSS potpisao preporuku mlađem Terziću za UEFA? 1Foto: STARSPORT

„Kad tata udomi sina“, samo su neki od komentara na društvenim mrežama povodom vesti da je Kostadin Terzić, sin generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića, postao pomoćnik operativnog (poslovnog) direktora crveno-belih Marka Petrovića.

Terzić junior je prema saznanju Danasa zaposlen u klubu odmah pošto je Fudbalski savez Srbije odbio da mu produži ugovor.

Za mlađeg Terzića se navodi da je završio master studije u organizaciji UEFA i dobio zvanje „venju direktora“, licenciranog stručnjaka zaduženog za proveru terena i stadiona.

U pitanju je škola evropske „kuće“ fudbala koja se može završiti samo na preporuku matičnog ili nekog drugog fudbalskog saveza, a za čije pohađanje postoje rigorozni kriterijumi koji se odnose na obrazovanje i dugogodišnje radno iskustvo.

Diploma koja se stekne u Nionu polazniku može dati veliku prednost pri eventualnom budućem zaposlenju pri FIFA ili UEFA, kao i u bilo kojem zapadnoevrospkom klubu.

UEFA inače ovakav tip master studija sama finansira (polaznik jedino mora da plati troškove puta i boravka u Švajcarskoj gde se održavaju predavanja i polažu ispiti) u cilju školovanja adekvatnog fudbalskog kadra, te su baš zbog toga neophodna ozbiljna pisma preporuke među koje naročito spada ona od matičnog saveza.

Treba istaći i da evropska „kuća“ fudbala ima i menadžment programe školovanja koji koštaju između 30.000 i 40.000 evra, a koji su prvenstveno namenjeni bivšim fudbalerima koji žele da postanu upravljački kadar u klubovima.

Ostalo je nejasno da li je Fudbalski savez Srbije napisao mlađem Terziću pismo preporuke, a verovatno jeste, ko je to odobrio, ko je stavio potpis na taj papir, kao i koji su zapravo bili kriterijumi da baš njega pošalju na visoku školu UEFA.

Nejasno je da li je FSS raspisao interni konkurs za sve zainteresovane za master studije UEFA, odnosno da li su uopšte svi fudbalski radnici u Srbiji imali priliku da se, ukoliko žele, prijave za mogućnost za dodatno školovanje.

Još je veća misterija zašto bi uopšte FSS slao nekoga na tako bitne studije ukoliko na njega ne računa ozbiljno kao kadar, odnosno zašto ga onda nije ugovorom obavezao da po zavreštku školovanja mora da još nekoliko godina radi u Savezu.

Za mlađeg Terzića se navodi i da je za dve godine rada u FSS, pored članstva u Komisiji za uvođenje VAR-a, obavljao i posao menadžera za razvojne projekte sa UEFA, kao i da je „neko vreme bio pomoćnik generalnog sekretara (Jovana Šurbatovića)“.

S druge strane nije jasno kako je neko sa tako malo radnog iskustva u FSS mogao da dogura do izuzetno odgovorne pozicije pomoćnika generalnog sekretara, funkcije koju je dugo godina obavljao Nebojša Ivković.

Izvori Danasa u srpskoj „kući“ fudbala navode da je nezvanično mlađi Terzić radnu knjižicu u Staroj Pazovi dobio samo na konto toga što mu je otac bivši predsednik FSS, a sada visoki rukovodilac Crvene zvezde.

Ista činjenica je prema tvrdnji našeg izvora bila ključna i u tome da mu se ne produži ugovor u Savezu.

Nije tajna da Terzić senior u Staroj Pazovi i dalje ima veliki broj protivnika koji su sada posle posrnuća Slaviše Kokeze dodatno ojačali svoje pozicije. Stručnost, obrazovanje i radno iskustvo po svemu sudeći u ovom slučaju nisu ni bile bitne.

Poznato je i da je Kostadin Terzić u toku svoje dve godine provedene u FSS odlazio na sva radna putovanja najviših delegacija, koje su pored Kokeze činili i potpredsednik Marko Pantelić i generalni sekretar Jovan Šurbatović, ali da je navodno na njega prvenstveno gledano kao na turistu, a ne kao istaknutog člana Saveza.

Terzić junior je prema saznanjima Danasa vlasnik i FIFA licence za fudbalskog menadžera, za koju takođe prema tvrdnji našeg izvora u FSS nije jasno na koji je način stekao.

Šira javnost je za njega svojevremeno saznala tako što je pre više od pola decenije po tvrdnji tabloida bio u ljubavnoj vezi sa Anastasijom Ražnatović, ćerkom pevačice Svetlane Cece Ražnatović.

Od prošlog leta je oženjen Valentinom Lopičić iz Podgorice, sa kojom je dobio dete. Visina njegove plate na mestu pomoćnika poslovnog direktora Crvene zvezde nije objavljena.

Terziću senioru se sudi 13 godina

Suđenje Zvezdanu Terziću po optužnici da je kao direktor OFK Beograda nezakonito prisvajao novac od transfera fudbalera traje tačno deset godina. Optužnica je podignuta još 2008. godine u vreme kad je bio predsednik FSS, ali je do 2011. bio u bekstvu. Za celu deceniju u slučaju Terzića nije doneta ni prvostepena presuda, a mnoga ročišta su odlagana iz raznozranih razloga. Sud je nedavno novi „susret“ sa optuženim zakazao za 15. april, što je prvo ročište po ovom predmetu u poslednje četiri i po godine. Upućeni u predmet nezvanično tvrde da se ide ka tome da slučaj zastari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari