Ko smenjuje Milojevića? 1Foto: STARSPORT

Iako bi posle pobede Crvene zvezde nad Olimpijakosom (3:1) u drugom kolu B grupe Lige šampiona bilo logično da se priča o velikom preokretu, šansama šampiona Srbije za treće ili nekim čudom drugom mesto, da li je Marin korisniji na krilu nego kao plejmejker, koliko je Boaći opasniji kada ima podršku u vidu još jednog špica pored sebe – sve je to ostalo u senci iznenađujućeg izlaganja trenera crveno-belih Vladana Milojevića koji je potvrdio da je pod ogromnim pritiskom.

Milojević je između ostalog rekao da mu je na dan utakmice jedan novinar koga nije imenovao preneo da će mu „meč protiv Olimpijakosa biti poslednji na klupi Zvezde“.

Time je potvrdio ono što se šuška od letos, a to je da je pod ogromnim pritiskom uprkos tom što je klubu već doneo dve uzastopne titule šampiona Srbije i tri puta zaredom obezbedio igranje u grupnoj fazi evropskih kupova (od čega čak dva puta u Ligi šampiona), što je u skoro poslednje tri decenije bila samo misaona imenica.

Javnost je uprkos opravdanim i očekivanim kritikama zbog izuzetno defanzivnog, narodski rečeno ziheraškog fudbala, ipak u velikoj dozi imala razumevanje za krizu igre i poštovanje za Milojevićev celokupni rad.

Zbog toga se može naslutiti da su reči šefa struke Zvezde prvenstveno upućene vrhu kluba, s kojeg je nedavno i stigla poruka da „tim u koji je uloženo skoro 30 miliona evra ne sme da igra kao protiv Partizana“. Posle poraza u večitom derbiju Milojević je ironičnom izjavom da je „loš trener“ i da „klub treba da ga kazni“, prvi put javno potvrdio da iza zatvorenih vrata tinja određena tenzija.

Veliki preokret i pobeda protiv Olimpijakosa kao da ga je oslobodila da kaže ono što mu je na duši i podseti na sve svoje prethodne rezultate i uspehe, što su teme o kojima je do sada skromno izbegavao da potpuno otvoreno priča.

– Ne treba niko da nas hvali. Samo pitam da li ste svesni šta smo uradili i s kojim ekipama igramo? Igramo sa Bajernom, primamo golove. Šta treba da rade Totenhem i Poketino? Sa milijardama… Vladan Milojević može da ode sutra. Ovde sam došao da pomognem Crvenoj zvezdi. Ja sam vojnik, otići ću jednog dana kao što će svi da odu. Ali, napravljena je veštačka fora kako smo mi ništa, kako ne znamo ništa, kako trošimo pare. To je opteretilo igrače i rekao sam im da ne smeju tako da se ponašaju, da moramo da igramo za svoj klub. Toliko cinizma, ljubomore, zlobe. LJudi, pa gde će vam duša – rekao je Milojević.

Trener Zvezde je podsetio i na to da je ekipa samo kroz dva meseca kvalifikacija za Ligu šampiona odigrala osam mečeva, te da je pad forme morao kad-tad da usledi.

– Ne znam koliko ljudi mogu da shvate koliko su to teške utakmice za nas. Igramo od prvog kola kvalifikacija. Setimo se Kopenhagena, 120 minuta, igrač manje… Jeste ovo Srbija, ovde se sve zaboravlja, bla, bla… Neviđen pritisak se desio posle poraza od Partizana. Odjednom neka tragedija i tako dalje. Toliko omalovažavanja posle svega što smo uradili. To nije normalno. Veliki je pritisak. Ovo bih rekao i da smo izgubili od Olimpijakosa. To je bila jedna utakmica, izgubili smo je. LJudi, ušli smo u Ligu šampiona. Priča se mezimica, ljubimica… Neću da ulazim u to da li je namerno ili ne, ali je nepravedno. Molim se za sve te zlonamerne ljude, upalim sveću za njih, da su živi i zdravi. Igraćemo za nas, to sam rekao igračima na poluvremenu. Zvezda je toliko donela srpskom fudbalu – istakao je Milojević.

Da je pritisak unutar kluba prešao zamišljenu liniju potvrđuju i reči Milojevića: „Šta smo sve preživeli posle izgubljene utakmice sa Partizanom“. Podsetimo, posle meča sa crno-belima većina medija se okomila na sudiju Srđana Jovanovića tvrdeći da je Zvezdi poništio čist gol, dok se kritika na račun igre praktično mogla čuti samo iz vrha kluba, kada je prvi put i pomenut novac koji se troši na ogroman broj dovedenih inostranih fudbalera.

– Pobedili smo velikog, ogromnog protivnika. Nismo počeli kako treba, bili smo opterećeni zbog svih prethodnih dešavanja, šta smo sve preživeli posle izgubljene utakmice sa Partizanom. Igrači su jedva čekali Ligu šampiona, da skinemo okove. Svaka pobeda u Ligi šampiona je za nas velika stvar. Videli smo kakve smo ekipe izbacili, kakve su bile utakmice protiv Kopenhagena, Jang Bojsa… – zaključio je Milojević.

Trener Zvezde je sada na neki način prebacio loptu u dvorište uprave kluba koja bi narednih dana mogla da saopšti javnosti da li je zaista bila planirana smena trenera u slučaju neuspeha protiv Olimpijakosa. Postoji priča i da deo uprave nije zadovoljan načinom na koji Milojević bira prvi tim, a da zbog toga trener nema ni podršku takozvanih viđenijih „delija“.

Javna je tajna da je sadašnji trener Zvezde u dva navrata želeo da napusti klub, shvatajući da je dosegao rezultatski zenit za koji će naslednicima trebati mnogo vremena da ga dosegnu, ali da je „ubeđen“ da ostane. Manja je tajna da je Olimpijakos u prethodne dve godine ozbiljno bio zainteresovan da dovede srpskog stratega čije se znanje jako ceni u Grčkoj, a da se ovom pobedom Milojević još više preporučio klubu na čijoj je klupi već bio „viđen“.

Izjavom šokirao i Martins

Trener Olimpijakosa Pedro Martins iznenadio je izjavom da mu je prvenstvo Grčke bitnije od Lige šampiona. Na pitanje grčkih novinara zašto su iz prve postave izostali najbolji igrači poput Valbuene, Podensea, Ebdelauija i Giljermea, Martins je odgovorio:

– Neću prestati da naglašavam da je cilj prvenstvo. Morale su da se dese promene, igrali smo u ligi pre tri dana. Bili smo mirni i kvalitetni, nismo se razlikovati od protivnika, dobri do poluvremena, a onda smo izgubili ravnotežu. Benzija je napravio tri faula, dobio isključenje i sve je bilo teže. Ne mislim da je promena igrača problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari