Kraj đira s omiljenim parom: Ko su Edoardo Artaldi, dugogodišnji šef 'Đokovićevog kabineta', i supruga mu Elena Kapelaro, negovatelji imidža teniskog šampiona 1Foto: Juergen Hasenkopf /Shutterstock Editorial/ Profimedia

Iako je teniski kralj, Novak Đoković nema raskošnu svitu. Krug najodanijih oko njega uvek je bio mali, tesan i pažljivo biran.

U njemu više nisu, bar ne u ulozi koja im je dosad bila namenjena, dvoje koji su mu prirasli za srce kao njegov najomiljeniji par na svetu. Tako ih je opisivao.

Vest od razlazu, možda privremenom sa izvorima obnovljive energije, indiskrecija je iz Španije, gde je naš najbolji teniser sa reprezentacijom u Dejvis kupu.

Kraj đira s omiljenim parom: Ko su Edoardo Artaldi, dugogodišnji šef 'Đokovićevog kabineta', i supruga mu Elena Kapelaro, negovatelji imidža teniskog šampiona 2
Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill / POOL

Menadžer Edoardo Artaldi, svojevrsni šef kabineta, i njegova supruga Elena Kapelaro, pratilja i na privatnom i na poslovnom planu, oboje Italijani, presudno su uticali na negovanje imidža jedne od najtrofejnijih karijera u sportskoj istoriji.

Đoković se s Artaldijem upoznao u začetku svog trijumfalnog zanosa. U vitrini dvadesetogodišnjaka bio je tek prvenac s turnira za grend slem, ona titula iz Australije 2008.

Danas je taj samopregorni vanredni talenat rekorder, kome su lovori četiri najveća takmičenja „belog sporta“ stavljani na glavu još 23 puta, a u Melburnu je neponovljivi desetostruki osvajač.

Eto koliko je dug bio njegov „điro“ sa simpatičnim Dodom, čovečuljkom s malo kose, ali s mnogo šarma, koji je među Đokovićevim najprisnijim gledalištem u izdvojenim boksevima plenio pažnju prefinjenom italijanskom elegancijom.

Artaldi je preko praga Đokovićevog kružoka prešao kao zastupnik čuvenog domaćeg brenda sportske opreme „Serđo Takini“. Nju je teniski as, do tada u novom pokolenju nemačkog giganta „Adidasa“, nosio od 2010. I dalje nije odmakao od prvog trofeja i još se nije domogao prvog mesta na svetskoj listi, na kojem mu ovih dana teče 390. nedelja.

Ugovor o saradnji je potpisan na deset godina, ali je iznenađujuće prekinut sredinom 2012.

Đokovića je uzeo japanski „Uniklo“, jer italijanska firma, koja mu je pravila majice sa zmajom kao istaknutim detaljom, nije mogla da prati njegov narastajući uspeh 2011 (pobeda na Australijan openu, prvi trijumf na Vimbldonu i prvi put na čelu liste, prvenac i na Ju Es openu), potkrepljen trećom uzastopnom krunom u Melburnu 2012.

U „Takiniju“, zatečeni meteorskim usponom svog zaštitnog lica, ispustili su iz ruku dizgine korporativnog poslovanja. Došlo je i do trvenja između centrale i njenog američkog ogranka o daljem korišćenju lika i dela „zlatne koke“, koja je odletela u drugo leglo. S njom je krila raširio i Dodo.

Kraj đira s omiljenim parom: Ko su Edoardo Artaldi, dugogodišnji šef 'Đokovićevog kabineta', i supruga mu Elena Kapelaro, negovatelji imidža teniskog šampiona 3
Foto: EPA-EFE/STEVE PASTON

„Trudimo se da budemo što profesionalniji, ali je naš odnos prerastao u prilično lični. Ponekad smo zajedno 24 časa dnevno sedam dana u nedelji. Zajedničke godine su bile vrlo intenzivne, i sa radostima i sa padovima. Toliko smo se zbližili da jedan drugog vučemo za uši“, predočio je Artaldi nedavno u intervjuuu za italijanski Si-Bi-Es.

Poslovični Italijan je pojačao sastav za uzdizanje Đokovića izvan terena kada je uz sebe postavio svoju suprugu Kapelaro. Ruku pod ruku su osmišljavali i svaki korak neprikosnovenog šampiona pred javnošću.

„Elena i ja pokušavamo da oko njega stvorimo prijatnu porodičnu atmosferu, imajući u vidu njegov nomadski život tenisera, vrlo često daleko od topline doma i od najmilijih“.

Đoković je imao neograničeno poverenje u menadžerski duet, koji mu je udesio da nosi patike „Asiksa“, reket „Hed“ i od 2017. opremu „Lakost“, brend prepoznatljiv po zelenom krokodilu, koji ove godine slavi 90. rođendan. U njegovim kreacijama biće najmanje do 2026.

Prijateljstvo s italijanskim supružnicima dovelo je i do toga da u jeku pandemije virusa korona 2020, koji je kosio živote na Apeninima, da donaciju bolnicama u Lombardiji za njihovu nadljudsku borbu za očuvanje života, jednoj u Karavađu, odakle je Artaldijev otac, a jednoj u Trevilju, gde je njegov bliski rođak načelnik odeljenja za anesteziju i reanimaciju.

„Novak je to. Učinio je to iz srca, kao gest solidarnosti prema Italiji. On nije želeo da se obznanjuje o njegovom dobročinstvu, ali su zdravstvene ustanove insistirale da se o tome javno zna“, objasnio je Artaldi.

 

Kraj đira s omiljenim parom: Ko su Edoardo Artaldi, dugogodišnji šef 'Đokovićevog kabineta', i supruga mu Elena Kapelaro, negovatelji imidža teniskog šampiona 4
Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Artaldi je morao ćutke da prihvati da na sebe primi i gnev šampiona. U finalu u Adelaidi ove godine, u susret desetom trijumfu u Melburnu, Đoković je u kriznim trenucima u igri protiv američkog tenisera Sebastijana Korde našao da mu baš njegovi čine medveđu uslugu. Iskalio je bes na Dodoa, a i na rođenog brata Marka, kojima je povišenim glasom punim ljutnje naredio da odu sa tribine.

 

Kad je posle izgubjenog prvog seta s 10:8 u taj-brejku nadalje sa 7:6 (7:3), 6:4 slomio otpor upornog protiovnika i uzeo trofej 92. put u karijeri, po čemu se onda poravnao sa Špancem Rafaelom Nadalom, obrazložio je u pobedničkom govoru da njegov tim ponekad mora da istrpi i visoki napon njegovih nerava, ali da i on i oni znaju da sve to ide u rok službe i nema „ljutiš“.

I Đoković je uvek govorio o Artaldiju s familijarnim osećanjima.

„Mnogo je više od običnog agenta. On je član porodice. Prijatelj. Stariji brat i očinska figura“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari