Ko su favoriti na Mundijalu? 1Foto: EPA-EFE/Leonardo Munoz

Do početka Mundijala ostalo je manje od tri nedelje.

Na turniru će učestvovati 32 ekipe, raspođene u osam grupa, a kao najveći favoriti za osvajanje titule šampiona sveta slove Španija, Argentina, Nemačka, Brazil i Francuska.

Ipak i pored toga, još četiri selekcije mnogi vide u završnici turnira ili možda u velikom finalu, pa nikako ne bi trebalo zaboraviti ni na Portugal, Englesku, Belgiju  i Hrvatsku.

Pomenutim selekcijama samo je jedna stvar zajednička: njihovi igrači igraju u najboljim evropskim klubovima i redovno osvajaju najvažnije klupske trofeje na „Starom kontinentnu“.

Uz to, mnogi selektori su imali ili će tek imati velike muke da izaberu najboljih 23 s obzirom na činjenicu da raspolažu sa barem 30 vrhunskih fudbalera i već sada je jasno da ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu u Rusiji neće gledati zvezde kao što su Alvaro Morata, Sesk Fabregas, Mario Gece, Džek Vilšir, Lukas Moura i Mauro Ikardi.

No, gledaćemo spektakularno prvenstvo, a kao zalog za tu tvrdnju poslužiće nam konačni i širi spiskovi igrača koji su već uveliko prosleđeni Fifi.

Nemačka

Titulu brani Nemačka, a njihov selektor Joakim Lev je nedavno produžio ugovor sa Fudbalskim savezom do 2022. godine, tako da će predvoditi reprezentaciju i u kvalifikacijama za naredni Mundijal koji će se održati u Kataru za četiri godine.

On je objavio širi spisak reprezentativaca na kome nema Andrea Šurlea i Marija Gecea, kreatora i strelca pobedničkog gola koji je „Pancerima“ u Brazilu 2014. godine doneo četvrtu svetsku titulu u istoriji zemlje.

Na spisku se nalaze 27 fudbalera, a konačni spisak će morati da objavi do 4. juna.

Golmani: Manuel Nojer (Bajern Minhen), Bernd Leno (Bajer Leverkuzen), Mark-Andre ter Štegen (Barselona), Kevin Trap (PSŽ)

Odbrana: Mac Humels (Bajern), Žerom Boateng (Bajern), Marvin Platenhart (Herta Berlin), Džošua Kimih (Bajern), Džonatan Tah (Bajer Leverkuzen), Antonio Ridiger (Čelzi), Niklas Sule (Bajern), Matijas Ginter (Borusija Menhegladbah), Jonas Hektor (Keln)

Vezni red i napad: Ilkaj Gundogan (Mančester siti), Sebastijan Rudi (Bajern), Žulijan Brant (Bajer Leverkuzen), Žulijan Draksler (PSŽ), Sami Kedira (Juventus), Toni Kros (Real Madrid), Timo Verner (Red Bul Lajpcig), Mario Gomez (Štutgart), Liroj Sane (Mančester siti), Leon Gorecka (Šalke), Mesut Ozil (Arsenal), Tomas Miler (Bajern), Marko Rojs (Borusija Dortmund), Nils Petersen (Frajburg).

Ko su favoriti na Mundijalu? 2
Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Francuska

Francuska je u svojoj istoriji samo jednom osvojila Svetsko prvenstvo i  to 1998. godine, kada su i bili domaćini. U polufinalu su bili bolji od Hrvatske, a u finalu od Brazila, pa su Juri Đorkaef, Marsel Desai, Lilijan Tiram, Zinedin Zidan i ostali s pravom proglašavani za heroje nacije i za najbolju generaciju koju je francuska reprezenatcija ikada imala.

Ovoga puta ih sa klupe predvodi Didije Dešam, jedan iz one „zlatne generacije“ koja se „okitila“ zlatnom medaljom te 1998. godine.

Sada je pred sobom postavio cilj da dve decenije kasnije ponovi „istoriju“, ali ovoga puta u Moskvi gde će biti odigrano veliko finale 15. jula, a na tom se putu za veliki trijumf opredelio za sledećih 23:

Golmani: Stiv Mandanda (Olimpik Marsej), Ugo Ljoris (Totenhem), Alfonse Areola (PSŽ)

Odbrana: Benjamin Pavar (Štutgart), Presnel Kimpembe (PSŽ), Samjuel Umtiti (Barselona), Đibril Sidibe (Monako), Lukas Ernandez (Francuska), Adil Rami (Olimpik Marsej), Bendžamin Mendi (Mančester siti), Rafael Varan (Real Madrid)

Vezni red: StivenNzozi (Sevilja), Pol Pogba (Mnačester junajted), Tomas Lemar (Monako), Korentin Toliso (Bajern Minhen), Ngolo Kante (Čelzi), Bles Matuidi (Juventus)

Napad: Olivije Žiru (Čelzi), Antoan Grizman (Atletiko Madrid), Kilijan Mbape (PSŽ), Osmana Dembele (Barselona), Florian Tovan (Olimpik Marsej), Nabil Fekir (Lion)

Ovaj spisak uzbrurkao je strasti u zemlji „Galskih petlova“, pa su se mnogi zapitali zašto se na istom nisu našli talentovani bočni napadač Kinglsi Koman, vezista šampiona PSŽ Adrian Rabio, prvotimac Mančester junajteda Antoni Marsijal ili pak napadač Arsenala Aleksandar Lakazet, ali ovo je konačan spisak Dešama, koji je i poslao u Fifu pre nekoliko dana.

Španija

Selektor svetskog šampiona iz 2010. godine, reprezentacije Španije, Žulen Lopategi izabrao je konačnih 23 putnika na Mundijal u Rusiju, a interesantno je to da na njemu izuzev beka „Plavaca“ Cezara Aspilikuete nema nikog iz preostalog  španskog kvarteteta Čelzija Markos Alonso – Alvaro Morata – Sesk Fabregas – Pedro Rodrigez.

Pored njih, od zvučnijih imena na spisku „fale“ i vezni fudbaler Valensije Dani Pareho, kao i Barselonin univerzalac Serhio Roberto.

Ali i pored toga spisak „Crvene furije“ je zastrašujuć, pa ne bi bilo iznenađenje da Inijesta i drugovi po drugi put u istoriji zemlje podignu „Zlatnu boginju“.

Golmani: David de Hea (Mančester Junajted), Kepa Arisabalaga (Atletik Bilbao), Pepe Reina (Napoli)

Odbrana: Cesar Aspilikueta (Čelsi), Naćo Fernandes (Real Madrid), Naćo Monreal (Arsenal), Alvaro Odriosola (Real Sosijedad), Đordi Alba (Barselona), Đerar Pike (Barselona), Serhio Ramos (Real Madrid), Dani Karvahal (Real Madrid)

Vezni red: Isko (Real Madrid), Serhio Buskets (Barselona), Tijago Alkantara (Bajern), David Silva (Mančester Siti), Andres Inijesta (Barselona), Saul Niges (Atletiko Madrid), Koke (Atletiko Madrid)

Napad: Iago Aspas (Selta), Lukas Vaskes (Real Madrid), Marko Asensio (Real Madrid), Rodrigo (Valensija), Dijego Košta (Atletiko Madrid).

Brazil

Brazil i Argentina uvek su u samom vrhu kada govorimo o ekipama koje pretenduju da osvoje Svetsko prvenstvo, a baš isto tako će biti i ovog leta.

I dok se selektor Argentine Serhio Sampaoli tek ove nedelje odlučio za konačan sastav, brazilski stručnjak Tite je još pre nedelju dana odabrao najbolju 23. Po mnogim parametrima, Brazil je možda i najveći favorit u Rusiji.

Iako u timu nema Hulka, Davida Luiza, Lukasa Moure i Oskara, Brazil će imati izuzetno jak sastav, a to potvrđuje i spisak igrača protiv kojih će i Srbija igrati u trećem kolu E grupe, 27. juna u Moskvi.

Golmani: Alison Beker (Roma), Ederson (Mančester siti), Kasio (Korintijans)

Odbrana: Danilo (Mančester siti), Markinjoš (PSŽ), Tijago Silva (PSŽ), Fagner (Korintijans), Žeromel (Gremio), Filipe Luis (Ateltiko Madrid), Miranda (Inter), Marselo (Real Madrid)

Vezni red: Kazemiro (Real Madrid), Fernandinjo (Mančester siti), Paulinjo (Barselona), Fred (Šahtjor), Filipe Kutinjo (Liverpul), Renato Augusto (Peking)

Napad: Nejmar (PSŽ), Gabrijel Žezus (Mančester siti), Roberto Firmino (Liverpul), Tajson (Šahtjor), Daglas Kosta (Juventus), Vilijan (Čelsi).

Nema sumnje da su glavne uzdanice ovog tima igrači Reala Marselo i Kazemiro, a u napadu će „Karioke“ sve nade polagati u Nejmara i Gabrijela Žezusa.

Tu su i pogotovu ove sezone fenomenalni Daglas Kosta i Roberto Firmino, dok će prvi izbor na golu biti čuvar mreže Rome, Alison Beker.

Ko su favoriti na Mundijalu? 3
Foto: EPA-EFE/ MARCELO SAYAO

Argentina

Navijače Argentine još uvek boli poraz u finalu od pre četiri godine od Nemačke (1:0) i s pravom se pitaju da li će u eri najboljeg igrača „Gaučosa“ ikada, a možda i sveta, Lionela Mesija, doći do trofeja koga s nestrpljenjem čekaju još od Meksika i daleke 1986. godine.

Za tako nešto, makar pod Mesijevim vođstvom ima još jako malo šansi i vremena, posle ove u Rusiji možda i još samo jedna, u Kataru 2022.

I baš zbog toga, a pogotovo zato što Mesi nije usamljen u tom pohodu, svi u Argentini, a i mnogi na svetu, veruju da je Rusija pravo mesto za podizanje najvažnijeg trofeja u fudbalu.

Iako na konačnom spisku putnika nema Maura Ikardija, Dijega Perotija i Enca Pereza, sam pogled na sastav budi snažne emocije u srcima svih Argentinaca, a osećaj bola i nemoći u redovima njihovih protivnika.

Pa ipak do sada Mundijal nikada nije osvajao skup pojedinaca, već samo snažan kolektiv, a da li će Horhe Sampaoli sve kockice „posložiti“ u šampionsku nit, ostaje da se vidi.

Golmani: Nahuel Guzman (Tigres), Vili Kabaljero (Čelzi), Franko Armani (River Plejt)

Odbrana: Gabrijel Merkado (Sevilja), Nikolas Otamendi (Mančester siti), Federiko Facio (Roma), Markos Roho (Mančester junajted), Nikolas Taljafiko (Ajaks), Markos Akunja (Sporting Lisabon), Kristijan Ansaldi (Torino)

Vezni red: Anhel Di Marija (PSŽ), Manuel Lancini (Vest Hem), Lukas Bilja (Milan), Ever Banega (Sevilja), Đovani Lo Selso (PSŽ), Kristijan Pavon (Boka Juniors), Maksimilijano Mesa (Independijente), Eduardo Salvio (Benfika), Havijer Maskerano (Habei)

Napad: Gonzalo Iguain (Juventus), Paulo Dibala (Juventus), Serhio Aguero (Mančester siti), Lionel Mesi (Barselona).

Poseban problem „Gaučosima“ pred početak prvenstva napravila je povreda prvog golmana reprezentacije Serhia Romera. On je povredio koleno na jednom treniningu sredinom nedelje i iz tamošnjeg Fudbalskog Saveza jasno je poručeno da je za njega prvenstvo završeno, te je naknadni poziv dobio čuvar mreže Tigresa Nahuel Guzman.

Ipak, kako tvrdi supruga Serhia Romera, Eijana Geriko, Romero nije teže povređen i mogao bi da se vrati u formu već za dve nedelje, na šta iz Saveza još nije stigao odgovor.

Očigledno je da postoje problemi na relaciji igrači – Savez, pa je to nešto što bi dodatno moglo da zakomplikuje put Argentine ka „Zlatnoj boginji“.

Ko su favoriti na Mundijalu? 4
Foto: EPA-EFE/ DAVID FERNANDEZ

Favoriti „iz senke“

Pored pet pomenutih reprezentacija, svakako treba obratiti pažnju i na one favorite koji svoju šansu vrebaju „iz senke“, a ako im se put ka trofeju bude imalo „otvorio“, oni će tu šansu znati da iskoriste, apsolutno.

Engleska

Engleska već dugo nije na najužem spisku favorita za osvajanja svetskog zlata, ali ako neko ume da iskoristi situaciju i „loš dan“ favorizovanih ekipa, onda je to sastav u čijem se redovima nalaze sve sami igrači najkvalitetnije klupske lige na svetu, Premijer lige.

Iako je i njihov selektor, Geret Saugejt, dobrano „promešao“ karte i kući ostavio zvezde kao što su Kris Smoling, Džek Vilšer, Džo Hart i Rajan Sesenjon na primer, ponovo je napravio respektabilan sastav koji bi mnogima mogao da „pomrsi račune“ u nokaut fazi takmičenja.

Novi lider generacije i ujedno novi kapiten je Hari Kejn, a od igrača od kojih se očekuju velike stvari su tu i Dele Ali, Markus Rašford i Rahim Sterling.

Spisak Gereta Saugejta:

Golmani: Džek Batlend (Stouk), Džordan Pikford (Everton), Nik Poup (Barnli)

Odbrana: Gari Kejhil (Čelsi), Keran Tripijer (Totenhem), Džon Stons (Mančester siti), Hari Megvajer (Lester), Deni Rouz (Totenhem), Ešli Jang (Mančester junajted), Trend Aleksander-Arnold (Liverpul), Kajl Voker (Mančester siti), Fil Džons (Mančester junajted)

Vezni red: Dele Ali (Totenhem), Džordan Henderson (Liverpul), Ruben Loftus-Čik (Čelzi), Erik Dajer (Totenhem), Fabijan Delf (Mančester siti), Džes Lingard (Mančester junajted)

Napad: Markus Rašford (Mančester junajted), Rahim Sterling (Mančester siti), Dani Velbek (Arsenal), Hari Kejn (Totenhem), Džejmi Vardi (Lester).

Ko su favoriti na Mundijalu? 5
Foto: EPA-EFE/ VALDA KALNINA

Hrvatska

Hrvatska je najveći uspeh ostvarila na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. kada su završili na trećem mestu, iza Francuske i Brazila.

Dalićevi izabranici dve decenije kasnije žele da odu korak dalje i da se plasiraju u finale, a da li će im to i poći za rukom, ostaje da se vidi.

Ono što je sigurno je to da spisak selektora Zlatka Dalića nikoga ne ostavlja ravnodušnim s obzirom da se na njemu nalaze igrači Reala, Barselone, Liverpula, Intera i Juventusa.

Pritisak javnosti je veliki, a jasno je da ova generacija neće imati još mnogo prilika za velika dela.

Luka Modrić, Mario Mandžukić, Ivan Rakitić i Danijel Subašić su u četvrtoj deceniji života i za njih je ovo Svetsko prvenstvo možda i poslednje, u karijerama.

Prema rečima Zlatka Dalića sa šireg spiska otpašće još samo jedan odbrambeni igrač.

Golmani: Danijel Subašić (Monako), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo)

Odbrana: Vedran Ćorluka (Lokomotiva Moskva), Ivan Strinić (Sampdorija), Dejan Lovren (Liverpul), Šime Vrsaljko (Atletiko Madrid), Tin Jedvaj (Bajer Leverkuzen), Matej Mitrović (Klub Briž), Domagoj Vida (Bešiktaš), Duje Ćaleta-Car (Red Bul Salcburg), Josip Pivarić (Dinamo Kijev)

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barselona), Mateo Kovačić (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Filip Bradarić (Rijeka), Marcelo Brozović (Inter)

Napad: Ivan Perišić (Inter), Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (Hofenhajm), Marko Pjaca (Juventus), Ante Rebić (Ajntraht), Mario Mandžukić (Juventus).

Ko su favoriti na Mundijalu? 6
Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Belgija

Mnogo decenija su Belgijanci gledali „u leđa“ svojim komšijama, Holanđanima, ali vremena su se promenila i Holandije nema na najvećoj fudbalskoj smotri dok su upravo na njoj Belgijanci jedni od potencijalnih favorita za osvajanje pehara.

I dok ih mnogi ne vide u samom vrhu kada govorimo o glavnim kandidatima za zlato, ovu reprezentaciju niko ne bi smeo da potceni, nimalo.

Stasala je jedna generacija fenomenalnih igrača koja u svojim klubovima „Lige petice“ ima glavne uloge, pa i zato ne čudi što za jednog Rađu Naingolana nema mesta ni na širem spisku igrača.

Glavna mana ove reprezentacije je neiskustvo ekipe na velikim takmičenjima, a da li će Musa Dembele, Tibo Kurtoa, Kevin De Brujne i ostali moći da kroz individualni kvalitet to i nadomeste, videće se.

Selektor Roberto Martinez je sastavio širi spisak igrača, a konačni će morati da pošalje Fifi do 4. juna.

Golmani: Tibo Kurtoa (Čelzi), Simon Minjole (Liverpul), Mac Sels (Njukasl), Koen Kastels (Volfsburg)

Odbrana: Tobi Aldervireld (Totenhem), Loren Siman (Los Anđeles FK), Kristijan Kabasel (Votford), Vensan Kompani (Mančester siti), Džordan Lukaku (Lacio), Tomas Menije (PSŽ), Tomas Vermelen (Barselona), Jan Fertongen (Totenhem), Dedrik Bojata (Seltik)

Vezni red: Kevin De Brujne (Mančester siti), Musa Dembele (Totenhem), Maruan Felaini (Mančester junajted), Torgan Azar (Borusija Menhengladbah), Aksel Vitsel (Tjanđin Čanđijan), Juri Tileman (Monako), Leander Dendonker (Anderleht), Eden Azar (Čelzi)

Napad: Romelu Lukaku (Mančester junajted), Dris Martens (Napoli), Janik Fereira-Karasko (Dalijan), Naser Čadli (VBA), Adnan Januzaj (Real Sosijedad), Miču Bašuaji (Borusija Dortmund), Kristijan Benetke (Kristal Palas)

Portugal

Poslednja ekipa koja spada u red favorita za osvajanje „Zlatne boginje“ je reprezentacija Portugala. Aktuelne evropske šampione na Mundijalu će predvoditi jedan od najboljih igrača na planeti, Kristijano Ronaldo, i od njegovog učinka zavisiće i rezultat reprezentacije ovoga leta.

Selektor Fernando Santoš se opredelio za ovih 23 igrača, ostavivši pri tome kući zvezde Barselone, Intera i Lacija, Nelsona Semeda, Žoaa Kansela i Nanija.

Golmani: Antoni Lopes (Lion), Beto (Gezepe), Rui Patrisio (Sporting),

Odbrambeni igrači: Žoze Fonte (Dalijan Jifang), Ruben Dijas (Benfika), Bruno Alveš (Glazgov Rendžers), Sedrik Soareš (Sautempton), Mario Rui (Napoli), Pepe (Bešiktaš), Rafael Gereiro (Borusija Dortmund), Rikardo Pereira (Porto)

Vezni red: Adrijen Silva (Lester), Bruno Fernandeš (Sporting), Žoao Mario (Vest Hem), Manuel Fernandes (Lokomotiva), Vilijam Karvaljo (Sporting), Žoao Mutinjo (Monako)

Napadači: Andre Silva (Milan), Bernardo Silva (Mančester siti), Želson Martins (Sporting), Gonzalo Gedeš (Valensija), Rikardo Kvarežma (Bešiktaš), Kristijano Ronaldo (Real Madrid).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari