Crno-beli neće ostati bez MTS-a na poleđini dresa, to je samo gluva telefonija: Kako Partizan legne na rudu kad jedan poziv promeni sve? 1Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

Lovcima na detalje upalo je u oko da Partizan u utakmici 18. kola Evrolige protiv Asvela u „Štark areni“ na poleđini dresa nije imao logo MTS (Mobilna telefonija Srbije), ćerke firme državne telekomunikacione kompanije Telekom Srbija, dugogodišnjeg sponzora košarkaške sekcije crno-belih.

Iznad brojeva igrača prišivena je bila crna tkanina da pokrije mesto za oznaku.

Partizan nije obnovio ugovor s jednim od izvora svog finansiranja, koji je istekao 31. decembra  2023, ali će to, uveravaju iz kluba, da legne na svoje mesto.

Dve pune čaše šampanjca u julu 2010.

Telekom mu je prvi put postao glavni sponzor u julu 2010, što bi se reklo – u vreme bivšeg režima. Gotovo u dan na Marakani se nazdravljalo zbog dolaska ruskog Gasproma.

U Humskoj su obostrano zadovoljstvo izražavali tadašnji predsednik kluba Predrag Danilović i generalni direktor preduzeća Branko Radujko, onda kadar Demokratske stranke, a od 2020, po ukazu Vlade Srbije, glavni čovek Uprave carina.

Crno-beli su dobili generalnog sponzora prvi put posle pet godina, a klub se u sledeće tri sezone zvanično zvao Partizan mts.

Koliko je para prosleđeno iz kase državne kompanije ostala je „poslovna tajna“.

Partizan je počeo da zavisi od davanja svog generalnog sponzora, a ophođenje Telekoma prema klubu, nakon što se od 2012. u Srbiji za raspodelu novca pita Aleksandar Vučić, pretvorilo se u sredstvo prinude i zastrašivanja.

Crno-beli neće ostati bez MTS-a na poleđini dresa, to je samo gluva telefonija: Kako Partizan legne na rudu kad jedan poziv promeni sve? 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vujošević smeta

Zbog izjava trenera Duška Vujoševića koje nisu godile vlastodršcu, a bile su odijum nejednakog državnog ulaganja u dva najveća srpska kluba, 2014. godine nezvanično je preneta poruka da Telekom neće obnoviti ugovor dok je Vujošević u klubu.

Istina, od jeseni 2013. generalni pokrovitelj postaje Naftna industrija Srbije, što je dovelo do preimenovanja u Partizan NIS, ali se i dalje računalo na ćup telekomunikacijskog operatera.

Cele sezone 2014/15. Partizan, međutim, nije imao ugovor s Telekomom, jer je Vujošević odbijao da pristane na ucenu.

Klub, koji je i inače bio u očajnoj finansijskoj situaciji, našao se na ivici propasti. Podsećanja radi, prema pisanju medija KK Crvena zvezda je u tom periodu dobila tri miliona evra od ove kompanije.

Trener crno-belih zato je čak pozvao navijače, korisnike usluga Telekoma, da pređu na druge operatere mobilne i fiksne telefonije.

Iako je veliki broj poklonika prihvatio „diverziju“, Vujošević je izgubio bitku.

Crno-beli neće ostati bez MTS-a na poleđini dresa, to je samo gluva telefonija: Kako Partizan legne na rudu kad jedan poziv promeni sve? 3
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Povratak MTS-a na večitom derbiju

Na kraju sezone Partizanu su obećana sponzorstva ukoliko se njegov trofejni trener smeni. Novoizabrana uprava je podlegla pritisku.

Ipak, ni posle njegovog odlaska sponzori se nisu odmah vratili, jer je onaj koji je odlučivao o novcu smatrao da Partizan mora da okaje greh i nauči lekciju.

Tek u januaru 2016. tadašnji potpredsednik kluba Miroslav Berić, koji je rukovodio u odsustvu predsednika Nikole Pekovića (igrao poslednju sezonu u Minesoti), saopštio je da je potpisan, novi, jednogodišnji ugovor sa Telekomom.

„Ne mogu da pričam o cifri, ali sam zadovoljan“, rekao je  Berić, a nezvanično se moglo saznati da pare nisu ni stigle do kase kluba iz Humske već su otišle nazad državi na ime dugovanja.

Na početku 2016. došlo je do još jedne trenerske promene.

Zbog nezadovoljavajućih rezultata u ABA ligi smenjen je Petar Božić, koji je preuzeo kormilo posle Vujoševićevog odlaska s crno-belog broda, a postavljen je Aleksandar Džikić.

U večitom derbiju s Crvenom zvezdom u regionalnom takmičenju nedugo zatim, 25. januara, izvojevana je pobeda u „Pioniru“ sa 86:81.

Sveža krv je bila u duploj dozi jer su crno-beli upravo u toj utakmici ponovo poneli znak MTS.

Crno-beli neće ostati bez MTS-a na poleđini dresa, to je samo gluva telefonija: Kako Partizan legne na rudu kad jedan poziv promeni sve? 4
Foto: Starsport

Smeta i Berić

Jedna od lekcija koju je trebalo naučiti podrazumevala je da klub za svaki dinar zahvali Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću i da to čini svakom prigodnom prilikom.

Kad bi zaboravili, Vučić bi ih javno opominujao na sebi svojstven način, kao da iz svog džepa vadi taj novac, ne krijući ushićenje što je on taj od koga zavisi sudbina Partizana.

To je postepeno počelo da stvara otpor kod navijača. Neretko su takvi prebijani u „Pioniru“, i to naočigled uprave, koja je zatim morala da se izvinjava zbog njih i da ponavlja da ni te šake jada od nekada velikog kluba ne bi bilo da Vučić ne pomaže u preživljavanju.

Beriću je dozlogrdilo u martu 2016.

Napustio je mesto potpredsednika, jer, kako se pričalo, nije želeo da potpiše apel u kojem se od navijača tražilo da ne vređaju onoga koji klub lebom rani.

Vučić je u jednoj televizijskoj emisiji upro prstom u nekadašnjeg reprezentativca zato što „nije predočio navijačima koliko je aktuelna vlast pomogla Partizanu“

Premijer je u toj emisiji direktno pitao Berića „zašto ćuti na konstataciju da država više pomaže KK Partizan nego KK Crvena zvezda, a da umesto to predstavi svojim navijačima, oni skandiranjem vređaju Vučića“.

Uoči ABA lige za sezonu 2016/17. ugovor je 21. septembra ponovo produžen na godinu dana.

Uprava na čelu sa Pekovićem, jednim od potpisnika podrške Vučiću za izbore za predsednika Srbije 2017, sutradan mu je zahvalila „što je prepoznao rad i značaj kluba, dajući svoj doprinos da do nastavka saradnje dođe“.

Crno-beli neće ostati bez MTS-a na poleđini dresa, to je samo gluva telefonija: Kako Partizan legne na rudu kad jedan poziv promeni sve? 5
Foto: STARSPORT

„Ponosni sponzor“, šta god to značilo

Kako je Partizan i pored ove „velikodušne“ pomoći države tonuo sve dublje i finansijski i rezultatski, u decembru 2017. za predsednika je izabran čačanski biznismen i visoki funkcioner SNS Ostoja Mijailović.

U prošloj sezoni, Telekom je ostao uz crno-bele, ali, kao što je to bio slučaj i sa Naftnom industrijom Srbije, kompanija više nije bila generalni, već „ponosni sponzor“, što znači da je i klub manje zavisio od državnog novca.

Za razliku od prethodnih uprava, ova trenutna je ugovore sa Telekomom sklapala lakše, ali je mnogo bitnija bila činjenica da je Mijailović bio veštiji u komunikaciji sa Vučićem. Odnosno, znao je kad, kako i kome treba zahvaliti za pomoć države.

Ipak, poslednji put Mijailović je to učinio u junu 2023. godine, kada je Partizan osvojio ABA ligu.

– I još jednom, iako to neće prijati mnogoma, hvala državi, na neizmernoj pomoći svih ovih godina. Ove godine smo imali više prihoda od karata i tako dalje, ali država je pomagala kao i svih ovih godina i hvala im na tome od srca – rekao je tada predsednik Partizana.

Možda je ova poruka „nekome“ delovala suviše neubedljivo, odnosno, možda je zaboravio da spomene „nečije“ ime, pa ga sada Telekom podseća da se ove zahvalnice pišu drugačije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari