Pobeda Denvera u duelu najboljeg i najlošijeg na Zapadu: Jokić na koridoru I35 dao uslov za MVP priznanje i savet Vembenjami kako da ne igra u odbrani 1Foto: AP/Stephen Spillman

NBA šampion Denver je ostvario petu pobedu uzastopce, a i drugu na četiri uzastopne utakmice koje igra u gostima.

U duelu najboljeg (47-20) i najlošijeg (14-53) u Zapadnoj konferenciji gost je, zapravo, bio i San Antonio.

Tim dugovečnog trenera Grega Popovića vratio se u novu dvoranu Univerziteta Teksas u Ostinu (sagrađena 2022. za 375 miliona dolara), gde je lane, u prošloj sezoni, na pola veka franšize Spars, takođe bio domaćin u dve utakmice.

Zamisao rukovodstva je da se na taj način širi navijačka baza na teksaškom delu međudržavnog koridora 35, koji u Teksasu zahvata 811 km od granice s Meksikom ka severu, najviše u svojoj dužini.

Zato se mečevi San Antonija u glavnom gradu savezne države Ostinu (između dva grada ima nepunih 120 km) zovu „serija I35“, a u goste tamo dolazi i Bruklin kroz dva dana.

Trener Denvera Majkl Melon se pribojavao da njegovi puleni u tom ambijentu neće ozbiljno prići duelu i da će ga zahvatiti osećaj revijalnog meča u predsezoni, jer Ostin, iako San Antonio tamo drži svoj razvojni tim, nije tradicionalni NBA grad.

Šampion mu je ipak odagnao strepnju. U neprekidnom vođstvu je pobedio sa 117:106. Iako mu je San Antonio prišao na četiri poena potkraj treće četvrtine (81:77), u poslednjoj deonici je prednost ponovo bila dvocifrena.

As Denvera Nikola Jokić, iako nije dosegao ni do dabl-dabla, bio je najefikasniji na meču s 31 poenom (12-16 za dva, 1-3 za tri, 4-4 slobodna bacanja) uz sedam skokova i pet asistencija.

Pobeda Denvera u duelu najboljeg i najlošijeg na Zapadu: Jokić na koridoru I35 dao uslov za MVP priznanje i savet Vembenjami kako da ne igra u odbrani 2
Foto: AP/Stephen Spillman

Melon je imao komociju da ga u celoj poslednjoj četvrtini prištedi na klupi.

Sve oči su bile uprte u njegov centarski duel s 20-godišnjim Francuzom Viktorom Vembenjamom, koji je dao 17 poena.

NBA zvezda u nastajanju ohrabrujuće je počeo u utakmici jer je u prvom napadu blokirao Jokićev pokušaj da ga nadmudri pod košem San Antonija.

Bila mu je to prva od tri blokade na meču.

Sledećom, u drugoj četvrtini, dosegao je do 200, što je dostignuće koje je u debitantskoj sezoni ostvario još samo Tim Dankan (1997), legenda Sparsa.

Vembenjama je dao i jednu trojku (pet pokušaja), koja mu je stota u sezoni. Prvi je ruki u istoriji sa po najmanje 200 blokada i 100 trojki, a to je u jednoj godini NBA postigao jedino i američki centar Ref Lafrenc (213, 104) 2001/02. kao igrač – Denvera.

U nastavku utakmice Jokić je iskustvom i kvalitetom sasvim nadigrao Vembenjamu, o kojem je još jednom imao samo reči hvale.

„Čvrst je. Pravi greške, što je i normalno za njegovu mladost, ali će se vremenom izmeniti igru 100 odsto. Već je na tom putu, na kojem mu mediji sada samo odmažu. Uživajte u njegovoj igri koja će tek da napreduje“, izjavio je Jokić posle meča.

U trećoj četvrtini as Denvera je šapnuo nešto mladom Francuzu.

Dvostruki najkorisniji igrač lige (2021, 2022), najbolji igrač plej-ofa prošle sezone, dao je sebi za pravo da poduči Vembenjamu u najboljoj nameri, savetujući ga koje greške ne treba da pravi u odbrani.

Jokić, koji je zbog bolova u leđima propustio samo dve utakmice ove sezone, sa 65 ukupno je uz propisanu minutažu ispunio u Ostinu uslov za MVP priznanje.

Denver ostaje u Teksasu. U noći između nedelje i ponedeljka po našem igra s Dalasom. U poslednjoj utakmici na turneji u gostima sastaće se zatim s Minesotom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari