Košarka u eri Stefa Karija 1Stef Kari Foto: EPA/MONICA M. DAVEY CORBIS

Stef Kari je u petom minutu utakmice između Niksa i Golden Stejt Voriorsa ubacio svoj drugi šut iza linije od 7,24 metra i tako postao najbolji trojkaš u istoriji NBA lige.

Beku Voriorsa je to bila 2974. ubačena trojka u dosadašnjoj karijeri čime je oborio rekord Reja Alena i ozvaničio titulu najboljeg šutera na svetu.

U trenutku kada je Stef oborio rekord meč u „Medison Skver Gardenu“ je prekinut, a inače negostoljubiva njujorška publika ovacijama je pozdravila slavljenika.

Kariju su najpre čestitali saigrači i trener Stiv Ker, a zatim majka Sonja i otac Del, bivši NBA igrač, takođe sjajan šuter.

Stef je ocu poklonio loptu sa kojom je oborio rekord, a potom su mu čestitali i Rej Alen i Redži Miler, bivši igrač Indijane, koji se nalazi na trećem mestu liste najboljih sa 2560 ubačenih trojki.

Inače, za obaranje rekorda Kariju je trebalo 798 utakmica, dok je Rej Alen u karijeri odigrao 1300 mečeva.

Stef Kari je više od najboljeg šutera u istoriji košarke, on je čovek koji je promenio taj sport.

Mnogi smatraju da je moderna košarka rođena 27. februara 2013. godine, kada je Stef na utakmici protiv Niksa u Njujorku ubacio 11 trojki iz 13 pokušaja.

Od te večeri NBA liga nalazi se u eri košarke za tri poena, a takozvani „Efekat Stefa Karija“ napravio je revoluciju ne samo u NBA ligi, već svuda gde se ovaj sport igra. Od svih pet igrača na terenu sada se traži i da su dobri šuteri za tri poena.

– Samo nekoliko ljudi u istoriji košarke poput Karima Abdula Džabara, Vilta Čemberlena, Medžika Džonsona, Majkla Džordana, Šakila O Nila ili Alena Ajversona su bili revolucionarni za ovu igru. Stef je promenio pristup cele lige košarci. Sada svi šutiraju – rekao je Redži Miler, koji sada radi kao stručni komentator u prenosima NBA utakmica.

„Volim da šutiram. To radim od svoje treće godine. Volite tako nešto. Rekao sam svima da je ovo bilo jedno divno putovanje sa Voriorsima od 12,5 godina, sa svim tim momcima koji su me štitili, dodavali mi loptu, što sam bio deo sistema koji kreira taj predivan stil Voriorsa, jedan poseban košarkaški brend. Sve to staje u ovaj momenat.. Očigledno, ja sam taj koji pogađa, ali tako nešto ne ide samo od sebe, svi su deo toga. Razmišljao sam o ovoj brojci jako dugo. Čak sam taj broj nosio i na patikama, ovo je istorija, osećam se zaista posebno“, rekao je Kari posle utakmice.

Posle sjajne koledž karijere 2009. godine Stef je izabran na draftu kao osmi pik, a u Voriorse ga je doveo legendarni trener Don Nelson, jedan od tvoraca „ran end gan“ taktike, koja se zasnivala na brzoj igri i velikom broju šuteva.

Ipak, mnogi stručnjaci su smatrali da je fizički inferioran i da neće moći da se suprotstavi mnogo snažnijim protivničkim bekovima.

– Najinspirativnija stvar kod Stefa je njegova građa. On je ispod standarda košarkaša na kakve smo navikli. Kombinacija njegovih prosečnih fizičkih predispozicija i neverovatne radne etike su inspiracija velikom broju mladih igrača. To je njegov najveći doprinos promeni košarke, mnogima je dao nadu – izjavio je Bob Mekilop, Karijev trener na koledžu, koji je u „Medisonu“ prisustvovao obaranju rekorda.

Vrlo brzo je dokazao da su prognoze bile pogrešne, jer je već u prvoj sezoni izabran u najbolju ruki petorku 2009/10.

U naredne četiri godine je postao jedan od najboljih igrača NBA lige, ali je tek po dolasku Stiva Kera na mesto trenera Voriorsa dobio potpunu slobodu u igri i dozvolu da šutira kad god poželi.

Kari se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji NBA lige, osim tri šampionska prstena, dva puta je bio najkorisniji igrač (MVP), sedam puta učesnik Ol-star utakmica, četiri puta je izabran u najbolju petorku sezone, a dva puta je bio najbolji strelac sezone.

– Najlakše bi mi bilo da kažem da je Kari najbolji šuter kojeg sam video, a video sam mnoge velike šutere. Zato ću reći da on ne spada među njih. On je posebna kategorija za sebe- objasnio je Rej Alen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari