Košarkaši juniorske reprezentacije Srbije prvaci Evrope 1Foto: KSSrbije

Muška juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope, pošto je večeras u finalu u Rigi savladala Letoniju sa 99:90 (32:20, 22:21, 25:24, 20:25).

Naši mladi košarkaši pokazali su da srpska košarka itekako ima budućnost i izvanredne partije na šampionatu u Letoniji krunisali su šampionskom titulom posle odlične igre u finalu.

Od početka susreta izabranici Aleksandara Bućana preuzeli su kontrolu nad utakmicom i veoma brzo su stekli dvocifrenu prednost, koja je u finišu prvog poluvremena iznosila 18 poena.

Nošeni podrškom publike, Letonci se nisu predavali i početkom treće četvrtine serijom od 15:6 uspeli su da uhvate rezultatski priključak i da zaostatak smanje na svega četiri poena, ali je naš tim, predvođen fantastičnim Marko Pecarskim i Filipom Petruševom, odbio taj napad i u poslednji deo igre je ušao sa vođstvom od 79:65.

Ni tada, ipak, nismo prelomili utakmicu, jer su Letonci na minut pre kraja ponovo uspeli da stignu na minus četiri, ali je tada sve dileme oko pobednika sa četiri uzastopna poena razrešio Uroš Trifunović.

Srpski košarkaši su celu utakmicu odigrali sa ogromnom energijom, o čemu najbolje svedoči podatak da su susret završili sa gotovo neverovatna 62 skoka, od čega 22 u napadu, dok su Letonci pod koševima uhvatii samo 28 lopti.

To je sam po sebi moralo da bude dovoljno za pobedu, i na kraju je i bilo, a Letonci su uspeli da održavaju kakvu-takvu neizvesnost zahvaljujući tome što su ubacili 15 trojki.

Reprezentativci Srbije su veliku visinsku prednost u reketu iskoristili i tako što su izudili 32 faula protivničkih igrača, što je našoj selekciji donelo čak 47 slobodnih bacanja.

Zbog velikog broja prekršaja selektor Letonije je bio primoran da koristi svih 12 igrača, što je bila naša prednost, jer je postojala uočljiva razlika u kvalitetu prve i druge protivničke petorke.

S druge strane, mi smo za 40 minuta naparavili samo 17 faulova, pa je Bućan mogao čitavu utakmicu da odigra sa osmoricom najboljih, a još jednom je igrač susreta bio Pecarski, koji je pored 34 poena imao i 13 skokova.

Odlično su ga patili Petrušev sa 29 koševa i Zoran Paunović koji je postigao 17 poena, a na terenu je proveo svih 40 minuta.

Srbija: Petrušev 29, Islamović, Nedeljković, Rutešić, Paunović 17, Trifunović 5, Vasiljević, Pecarski 34, Lakić 2, Cerovina, Ilić 9, Kuzmanović 3.

Letonija: Viksne 7, Žagras 26, Kilps 6, Kuruks 14, Veveris 20, Mezulis, Snipke 8, Šteinbergs, Berkis 2, Bezins 2, Miska 5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari