Košarkaši Partizana gostuju u Zadru, Zvezda dočekuje oslabljeni FMP 1Foto: KK Partizan

Da se 26. oktobra 2018. crno-belima nije desio Zadar u Beogradskoj areni, pitanje je da li bi Andrea Trinkijeri uopšte preuzeo Partizan.

Nenad Čanak je posle, objektivno gledano, velike blamaže, kao odgovoran čovek podneo ostavku, uprkos tome što ga je danima unazad predsednik Ostoja Mijailović javno podržavao u  radu, a njegovu poziciju preuzeo je proslavljeni italijanski stručnjak. U tromesečnom periodu do subotnjeg revanša u Dalmaciji, Partizan je unapredio igru, pojačao roster, prošao u Top 16 fazu Evrokupa i postao ravnopravan takmac za što bolju poziciju u plej-ofu ABA lige. U skladu sa ambicijama, crno-beli će večeras izaći na megdan Zadranima koji su jedna od najlošijih ekipa na domaćem terenu u regionu (17.00).

Dalmatinci godinama unazad bezuspešno pokušavaju da postanu konkurentniji najvećim rivalima u ABA ligi; ove sezone su vratili Anta Nazora na mesto prvog čoveka struke, koji je zaista dobar trener, međutim rezultati nisu ništa bolji. Zadrani u dvorani „Krešimir Ćosić“ imaju skor 2/5 i po tome su ubedljivo najlošija ekipa u šampionatu. Iako je Luka Božić drugi najkorisniji igrač ABA lige sa prosečnim indeksom 25,13 ekipa nikako ne uspeva da napravi rezultatski pomak. Trenutno imaju samo jednu pobedu više u odnosu na poslednjeplasiranu Krku, što je u odnosu na individualni, ali i timski kvalitet zaista neočekivano. Poslednjih dana 2018. angažovali su Luku Žorića, nekadašnjeg reprezentativca Hrvatske, inače rođenog Zadranina, koji je u 35. godini života ipak predaleko od forme po kojoj je bio prepoznatljiv igrajući, prevashodno, za Unikahu, Fenerbahče i Cibonu.

– Igramo protiv ekipe koja nas je razbila u Beogradu. Biće nam veoma teško jer će se oni svim snagama boriti za svaku loptu. Ako želimo da izborimo pobedu, moramo biti jednako motivisani kao i oni – oprezan je Andrea Trinkijeri, svestan podatka da Partizan u gostima ima skor 4/3 i da je u takmičarskoj 2018/19 umeo, recimo, da izgubi u Novom Mestu.

Crvena zvezda ne bi trebalo da ima većih problema protiv FMP u nastojanju da zadrži perfektan skor. Crveno-belima u ABA ligi nije problem da suvim kvalitetom nadigraju većinu ekipa i verovatno to i neće biti ni protiv „pantera“ koji su nedavno ostali bez ubedljivo najboljeg igrača i najkorisnijeg u čitavoj ligi – Dragana Apića (prešao u Lokomotivu Kuban). Zvezdini nedostaci u igri, koji su jasno uočljivi u oba pravca, ogledali su se u Evrokupu, pogotovo na gostovanjima Unikahi i Valensiji.

– Očekuje nas utakmica na našem parketu posle dve nedelje. U goste nam dolazi FMP, veoma talentovana i mlada ekipa koja je u dosadašnjem toku ABA lige pokazala da poseduje kvalitet. Potenciramo da nam je potrebna koncentracija tokom čitavih 40 minuta jer smo u nekim od prethodnih utakmica videli da pad od samo nekoliko minuta može skupo da košta. Zato je potrebno da budemo fokusirani u subotu i da pred našim navijačima pokušamo da ostvarimo novu pobedu – istakao je trener Tomić, podsetivši da je Zvezda u poslednje dve nedelje imala brojna putovanja i čak četiri vezana gostovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari