Košarkaši Partizana pobedili ekipu Bahčešehira sa 82:76 1Foto: Beta

I bez povređenih Jaramaza i Mozlija, košarkaši Partizana morali su daleko lakše i rutiniranije da savladaju krajnje prosečni kolektiv u vidu Bahčešehira.

Umesto mirne i rezultatski nezanimljive završnice, u Istanbulu je večeras viđena prava drama koja se, vođena odličnim Kodijem Miler-Mekintajerom (22p, 7as), srećno završila po izabranike Vlada Šćepanovića (82:76). Crno-beli su predvođeni Amerikacem došli do drugog trijumfa u Evrokupu, ali će tokom povratka za Beograd sigurno razmišljati o razlozima brojnih napravljenih grešaka i oscilacija koje su naprosto nedopustive protiv najslabijeg tima u grupi A posle četiri odigrana kola.

Sa Rašonom Tomasom na četvorci, odlukom da Stefana Jankovića i Brajana Angolu ne uvodi u igru, trener Šćepanović želeo je da maksimalno eksploatiše igru na niskom postu i u samom reketu. Erik Mika (19p, 6sk), uz pomenutog Tomasa, kao i kapiten Veličković (7p), odavali su utisak dominantnih i veštih igrača u igri leđima, što je naročito bilo vidljivo tokom prve četvrtine. Amerikanac je koristio svoju snagu i solidan pivot ka košu, vešto pretvarajući korisne pasove Miler-Mekintajera u “zicer situacije”.

Činilo se da će Partizan na rutinski održavati dvocifrenu prednost, međutim kao i tokom sezone, usledio je nagli pad u oba pravca, ponajviše personifikovan u sporoj i nedovoljno osmišljenoj igri u pozicionom napadu. Uprkos tome što su akcije domaćina često bile lako čitljive, uglavnom bazirane na individulanom znanju Erika Grina (23p), Bahčešehir je serijom 15:3 iskažnjavao besumučno forsiranje unutrašnje igre gostiju koji su u prvom poluvremenu imali svega šest pokušaja za tri (2/6). Po sili “nepisanog zakona” Partizan je zapao u defanzivne probleme na poziciji na kojoj to nije očekivao.

Korpulentni Jidizli je početkom treće deonice sa četvorke iskažnjavao Zagorca, koji u igri jedan na jedan nikako nije uspevao da ga zaustavi. Na sreću crno-belih, Miler-Mekintajer se razigrao i sa pet vezanih poena umešno odbio “napad” domaćina. Partizan je u pozicionoj igri uključio i Pejdža, što je automatski značilo i veći broj pokušaja sa distance. Gosti su u trećoj deonici ubacili više trojki nego li za celo prvo poluvreme (3/7), Mika je pritom uhvatio par lopti u napadu dovoljno za rezultatski preokret (56:59) pred start odlučujuće deonice. Indisponiranog Tomasa (nezainteresovanog da sa klupe bodri saigrače) Šćepanović je zamenio kapitenom Veličkovićem. Sa njim na četvorci gosti su imali bolji balans; dominantan na niskom postu, Novica je iz poluhoroga iskažnjavao protivničku odbranu, a Miler-Mekintajer je trojkom iz sajd-stepa preko ruke čuvara za 72:78 trebalo da stavi tačku na meč.

Malo je falilo da gosti u poslednja dva minuta sve zabrljaju: neshvatljivo za jedan ozbiljan i iskusan tim, Partizan je u vezanim posedima gubio lopte u prvom pasu, driblingu, praveći faulove u napadu bez lopte. Grin je poklone pretvarao u poene tako da su crno-beli ni iz čega ugrozili već viđeni trijumf. Da drama ne poprimi “tragičan epilog” pobrinuo se Miler-Mekintajer. Amerikanac je na 76:78 prepoznao mis-meč situaciju iskoristivši snagu tela za rutinsku realizaciju. Bahčešehir je imao osam sekundi za eventualnu realizaciju 3+1 međutim očajan pas Kodi je iskoristio za konačnih 76:82.

Dobijena “prva runda” protiv banke

Partizan je dobio sudski proces, a dobiće i novac na račun! Crno-beli su se na zvaničnom klupskom sajtu pohvalili završavanjem spora sa Marfin bankom, koja je na osnovu “pravno ništavnog ugovora“ potraživala skoro 1,5 miliona evra! Sud je doneo prvostepenu presudu i ona glasi: Partizan NIS banci ne duguje ništa, dok je banka dužna da klubu uplati nadoknadu za reklamiranje u iznosu od 77 miliona dinara, plus pripradajuće kamate. Kada se na iznos koji će klub prihodovati doda suma od 1.450.000 evra, koliko je iznosilo potraživanje banke prema Partizanu pre tužbe, dolazi se do ukupne finansijske koristi za klub u iznosu većem od 2,3 miliona evra. Ova odluka je prvostepena i sve strane u postupku imaju pravo na žalbu.

Još nismo ozbiljan tim

– Veoma sam srećan zbog pobede, naravno. Moramo mnogo stvari da promenimo jer ovako ne ličimo na pravi tim, na ozbiljan tim. Početak je sezone, ali nisam zadovoljan. Samo sam zadovoljan sa pobedom – samokritičan je bio trener Šćepanović.

Rezultati i tabela

4. kolo

Bahčešehir – Partizan76:82

Huventud – Venecija

Burž – Uniksodloženo

1. Huventud3-0

2. Partizan2-2

3. Uniks2-1

4. Bahčešehir0-4

5. Burž1-1

6. Venecija1-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari