Zvezda prejaka za Baskoniju 1Foto: BETA/KK CRVENA ZVEZDA mts/MO)

Neubedljivi su bili u Istanbulu na startu Evrolige; Fenerbahče je uspešno iskažnjavao sve bolećivosti relativno novog tima pred kojim je proces uigravanja, međutim, večeras su košarkaši Crvene zvezde demonstrirali ideju koju sa punim uverenjem trener Obradović želi da implementira.

Prva evroligaška pobeda izvojevana je protiv Baskonije u Hali “Aleksandar Nikolić” tako dominantno da ekipa Duška Ivanovića uopšte nije ostavila utisak aktuelnog šampiona Španije (90:73).

Crveno-beli su praktično vodili sve vreme i upadljivo bili tim sa boljim idejama, raznovrsnijom igrom i odličnom defanzivom. Trener Obradović je u želji za što boljim “spejsingom” iskusnog Simonovića uvrstio u startnu petorku u kojoj je Hol bio vodeći ideolog i neko ko je igru crveno-belih značajno oplemenio.

Na Zvezdinu agresivnu i pokretljivu odbranu nadovezao se i izuzetno loš šut rivala sa distance (3/14 u prvom poluvremenu). Želeći da uveri javnost da je njegovih 1/9 za tri u Istanbulu bio samo loš dan i ništa više, Lojd je od starta delovao samouvereno i sposobno da iskažnjava maltene svako kašnjenje protivnika iz blokada, odnosno branjenje “pika” od strane centra u “dropu”.

Obradović je do kraja uvodne deonice izrotirao kompletnu petorku uspevši da održi visok ritam i kreativnost u igri. Zvezda je samo u prvoj četvrtini imala šest, do poluvremena ukupno 10 timskih asistencija, šutirajući za tri preko 45 odsto.

Kombinovao je trener domaćina petorke, u jednom trenutku igrao sa čak četvoricom visokih igrača, uspevajući da preko Jagodić-Kuridže dobije produktivnost i sa niskog posta (6p). Kontrolom skoka i zaustavljanjem konekcije u “piku” Henrija i Polonare, Zvezda je trima vezanim trojkama Simonovića (16p) od polovine treće deonice pa do kraja utakmice “koketirala” sa 20 poena razlike.

Pred početak četvrte deonice,koji je kasnio desetak minuta zbog kvara na semaforu, Lojd (30p) je imao 20 poena, a Hol impresivnih 11 asistencija.

Crveno-beli su u tom trenutku bili na 55 odsto uspešnosti u šutu sa distance, igrajući toliko pokretljivu i sinhronizovanu odbranu da je Baskonija duel završila sa 43 odsto preciznosti za dva. Uprkos konstantnoj prednosti od dvadesetak razlike, trener Obradović je od svojih saigrača insistirao na visokom ritmu.

Igrači su ispoštovali njegove želje i sa ukupno 13 trojki i 23 asistencije ispratili zvaničnog šampiona Španije iz Beograda, podsetivši i sinoć dresom ogromnih dimenzija sa brojem “50” preko tribine između klupa na lik i delo iznenadno preminulog Majkla Odža.

Obradović: Dominacija

– U prvom delu odigrali smo vrlo jaku odbranu. Jedini problem je bio napadački skok. Izdominirali smo u svim segmentima gotovo svih 40 minuta. U Istanbulu smo igrali nestrpljivo i tada obično bivaš kažnjen protiv velikih ekipa. To je bila posledica nedostatka jakih utakmica u pripremnom periodu. Nadam se da ćemo na primeru ove utakmice videti kako treba da se igra. Napadamo svakog, treba da sačuvamo energiju. Mnogo je važna pobeda, velika pobeda s velikom razlikom. Ne bi trebalo da ispadamo iz ovog modela igre i načina na koji treba da igramo i pobeđujemo. – poručio je trener Obradović.

 

Rezultati i tabela

  1. kolo

CSKA – Makabi         76:72

Efes – Fenerbahče       71:80

Real – Valensija          77:93

Crvena zvezda – Baskonija     90:73

Zenit – Barselona        74:70

Alba – Bajern  72:90

PAO – Olimpijakos     71:78

Milano- Asvel

 

Tabela: Fenerbahče 2-0, Zenit 2-0, Valensija 2-0, Žalgiris 1-0, Bajern 1-1, Barselona 1-1, Baskonija 1-1, Crvena zvezda 1-1, Olimpijakos 1-1, PAO 1-1, Makabi 1-1, CSKA 1-1, Himki 0-1, Efes 0-2, Alba 0-2, Real 0-2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari