Košarkašice Srbije na SP u Australiji: Nema više Jelene Bruks, sad je Ivon Anderson ideolog tima 1foto:KSS

Najbolje srpske košarkašice od nedelje se nalaze u Sidneju. Sa temeljnim pripremama za Mundobasket počele su još pre dva meseca, namerene da se predstave na što bolji način, spremno će dočekati uvodni duel sa Kanadom u četvrtak, 22. septembra (5.00).

U poređenju sa dostignućima na Evropskom prvenstvu, pa i Olimpijskim igrama, naše gracije najslabije rezultate ostvarivale su na planetarnom šampionatu.

Shvatile su to izabranice Marine Maljković kao dodatni motiv i inspiraciju za nastup na Mundobasketu u Australiji. U konkurenciji sa Kanadom, Japanom, Australijom, Malijem i Francuskom, primarni cilj će biti prolazak u narednu fazu takmičenja, što deluje ostvarivo, uprkos tome što je došlo do smene izuzetne generacije, tačnije nosilaca igre poput Jelene Bruks, Sonje Vasić, Ane Dabović…

Selektorka se opredelila da šansu ukaže i devojkama koje su karijeru gradile na američkim univerzitetima poput Ivane Race, Katarine Zec, Jovane Nogić…

– Znate da smo mi u februaru u ovoj hali (dvorani Ranko Žeravica) obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo, što je ogroman uspeh za ovu decu. Ostvarili smo jedan veliki cilj posle smene generacija. Pripremni period smo iz medicinskih razloga uradili bez nekih igračica koje su planirane da budu nosioci igre ove reprezentacije. Imali smo i povredu Dragane Stanković, koja još nije spremna, kao i povredu Anđele Dugalić koja sigurno neće biti sa nama u Sidneju. Kao što znate, tri meseca smo radile naporno. Ove igračice su samim plasmanom na SP privukle svu moju pažnju i rešila sam da nemam svoje leto, nego da se posvetim njihovom napredovanju. Pokazale su jedan fanatičan rad u mnogim momentima i prosto mislim da možemo u budućnosti da beležimo dobre rezultate“, optimista je Marina Maljković.

Meč sa Kanađankama mogao bi u velikoj meri da odredi dalji put našoj reprezentaciji koja će u Australijankama i Francuskinjama imati najveće takmace.

Ivon Anderson će biti osnovni ideolog u igri naših dama, a pomagaće joj Aleksandra Katanić.

Uprkos odlasku najboljih igračica u protekloj deceniji, u ekipi su ostale devojke koje su bile protagonisti gotovo svih većih uspeha počevši od 2015. pa do danas: Saša Čađo, Nevena Jovanović, Dragana Stanković, Kristina Topuzović, Tina Krajišnik…

Tokom napornih i dugih priprema, naše dame odigrale su sijaset prijateljskih utakmica, što sa klubovima, isto tako i reprezentacijama koje neguju različite stilove igre.

„Velika je čast biti samo deo ovog tima, ali i ostaviti neko nasleđe i pomoći da se premoste razlike između dve generacije. To je velika stvar. Ne želimo da sve ostane na jednog generaciji, već da Srbija uvek bude na vrhu ženske košarke u svetu. Verujem da može i dajem sve od sebe se da odigram svoju ulogu u tome“, navela je Ivon Anderson, Amerikanka koja se odmah po dolasku u reprezentaciju odlično uklopila u novu sredidnu, što je pokazala i na poslednjem Evropskom prvenstvu 2021. na kojem je Srbija osvojila zlato.

Posle grupne faze, plasman u četvrtfinale izboriće po četiri najbolje plasirane reprezentacije. Borba za mesto u polufinalu određena je za 29. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari