Kostarika za pravi sud 1Foto: STARSPORT

Zadnja provera fudbalera Srbije bila je sve što nije meč pre toga, i kao takva ohrabrujuća, jer smo protiv Bolivije (5:1) videli ono čega nije bilo u izgubljenom duelu sa Čileom (0:1): tuce golova, osmišljene akcije, timsku odgovornost, bolju vezu među linijama tima, najjaču postavu…

„Orlovi“ su u svakom smislu te reči demolirali ovu južnoameričku selekciju, ali kako je ista kvalifikacije za Mundijal u Rusiji završila kao jedna od najlošijih u tom kutku sveta, a seriju test utakmica posle toga odradila sa novim selektorom i ekipom popunjenom fizički nejakim i tehnički ne baš učenim igračima, regrutovanih iz domaćih klubova, konačni zaključak o trenutnim mogućnostima naše selekcije valja odložiti makar do premijere sa kudikamo ozbiljnijom i opasnijom Kostarikom, 17. juna u Samari.

– Najbitnije da smo dobili utakmicu i da na prvenstvo idemo sa većom dozom samopouzdanja. Bilo je dosta dobrih stvari, ali moramo neke stvari da popravimo. Na primer, u fazi odbrane treba bolje preuzimati igrače i jače kretati u presing. S druge strane, lopta je brže kružila, jer smo imali manje dodira s njom, a raduju me i odnos igrača prema utakmici, tj pokazano htenje i zalaganje – video je sve minuse i pluseve mladi selektor Mladen Krstajić, pre današnjeg odlaska u Svetlogorsk, izabranog za trening bazu u grupnoj fazi takmičenja.

Pomoćnik Slavoljuba Muslina tokom kvalifikacija ponovio je da nije lako brzo se resetovati nakon dugih klupskih sezona, što je opšti problem i s čim je i on sam mučio muku dok je nosio kopačke, podsetio da je ekipa i dalje u fazi stvaranja, imajući valjda u vidu novajlije u prvih 18, a ko ne i 11 – Nikolu Milenkovića i Sergeja Milinkovića-Savića, prvoga pohvalio za čvrstinu i koncentraciju „ala Nemanja Vidić“, što na mestu desnog beka što na poziciji štopera, a drugoga za bespogovorno prihvatanje svojih rotacija u veznom redu (krilo, defanzivni vezni, polušpic).. Izrazio nadu da trostrukom strelcu Aleksandru Mitroviću to nije zadnji het-trik u karijeri, priznao da mu je drago zbog odličnog povratka smenjenog kapitena Branislava Ivanovića… I sigurno, na osnovu dve pomenute partije u Gracu, maksimalno suzio taktičke i kadrovske izbore stručnog štaba za bitke sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom. Uz poseban apel njegovim pulenima, ali i medijima i javnosti u domovini.

– Rezultat ne bi smeo da nas zavara, moramo ostati čvrsto na zemlji, a ne upasti u neku euforiju. Kao što rekoh, bilo je delova utakmica kada nismo bili kakvi bi trebalo. Valja imati svih 90 minuta kontinuitet u igri – asocira Krstajić na prazne hodove u drugom poluvremenu, začinjene jednom, ali lakom kapitulacijom.

Bolivija ne može ni u čemu da se uporedi sa Kostarikom, posebno na gol liniji, gde ordinira jedan od najboljih čuvara mreže današnjice – Kejlor Navas iz novog (starog) evropskog šampiona Reala iz Madrida. Zato se raspucali Aleksandar Mitrović nada da će „orlovi“ naći načina da iskoriste visinske adute.

– Imamo visoke i dobre igrače, što je velika pretnja rivalima u skoku. Četiri, pet njih je i preko 190 centimetara, što sigurno može da bude jedna od karti na koju ćemo da igramo. Imamo i one koji mogu da centriraju jako kvalitetno i da donesu upotrebljive lopte – zvuči optimistički špic NJukasla, s fenomenalnom polusezonom na pozajmici u novom premijerligašu Fulamu.

Aleksandar Kolarov takođe misli da Srbija ima s čime i kime u borbu za bodove, ali ne prećutkuje mane naše igre. Prvenstveno u defanzivi.

– Znam da možemo mnogo bolje, naročito u fazi kad oni imaju loptu. Mislim na bolji presing. Sa jačim ekipama bismo mogli da imamo veći problem i tu treba da se poboljšamo, ali optimista sam, jer vidim da ima mesta za napredak narednih dana – tvrdi levi bek i kapiten Srbije, uz javno priznanje da prvi rival Kostarika, kao bolje rangirana na FIFA listi, ima veće šanse na papiru.

Sergej Milinković-Savić priželjkuje reprizu agresivnosti iz meča sa Bolivijom, jer mlak stav vodi u propast u 270 minute trke za eliminacionu rudnu SP.

– Igraćemo isto ne samo protiv Kostarike, nego u sve tri utakmice. Taj presing smo uvežbavali i ove dve nedelje na treninzima i nastavićemo u tom ritmu na Svetskom prvenstvu – uverava momak u kojeg su uperena najjača svetla na ovom Mundijalu, barem kada je u pitanju srpska reprezentacija.

Švajcarci hvale četvrti gol

Mediji u Švajcarskoj nisu posvetili naročito puno prostora zadnjem test meču balkanskog rivala svoje reprezentacije, a zajedničko tim izveštajima je pažnja posvećena pretposlednjem pogotku u mreži Bolivije, pa u jednom od opisa stoji „slobodan udarac, pas glavom, dodavanje grudima, pa ponovo glavom, pas makazicama, volej – četvrti gol Srbije ima sve“. Primećeno je i – „u odnosu na meč sa Čileom, naši protivnici na Mundijalu su startovali sa Milinković-Savićem, Ivanovićem i Matićem“.

Brazilci upozoravaju Tita

Novinari u Brazilu s posebnom pažnjom su ispratili našu „generalku“ u Gracu. Tamošnji Goal u tekstu pod naslovom „Pogledaj ih, Tite!“ konstatuje da je Srbija „odigrala prelepo i bez ikakvih poteškoća u poslednjoj prijateljskoj utakmici“, uz posebne pohvale „fenomenalnom“ Mitroviću. Globo Esporte veruje da će ovaj trijumf pomoći Srbiji da popravi raspoloženje posle poraza od Čilea, akcentuje dobre prekide (pre svega kornere), aplaudira tandemu Mitrović – Ivanović, ali i primećuje da se „ne zna ko je bio lošiji u timu Bolivije“. Brazilski ESPN ističe „pritisak i kontrolu akcija“ od strane „orlova“, a Esportes.estadao, na primer, da je „tehnički nadmoćnija Srbija razbila Boliviju“.

Dejli mejl: Srpske parajlije mogu u drugi krug

U moru predikcija šansi 32 učesnika Mundijala u Rusiji pažnju je privikla analiza Dejli mejla, koja je za kriterijum imala visinu prosečnih plati igrača svakog tima. Držeći se toga, novinari engleskog dnevnika „predvideli“ su šampionsku titulu u rukama najplaćenijeg Brazila (s prosečnom zaradom od 5,8 miliona funti), 2. mesto Španije (5,47), polufinalne poraze Francuske (5,21) i Nemačke (4,87) i tako redom. U toj igri brojki Srbija (1,62) je viđena u osmini finala, gde bi trebalo da se skloni s puta Nemcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari