Kraj za ekipu od 20 miliona evra 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Od tri predstavnika ABA lige u ovosezonskom Evrokupu, samo je Partizan izborio plasman u Top 16 fazu, Budućnost i Cedevita Olimpija su završili takmičenje.

Crno-belima predstoji nastavak takmičenja od 8. januara do 4. marta, dok će ekipe iz Ljubljane i Podgorice sad sve snage usmeriti ka ABA ligi, što im je makar prema viđenom u drugom po rangu evropskom takmičenju, bio i prioritet.

Partizan će biti u novoformiranoj grupi E sa već poznata dva italijanska kluba, Virtus Bolonjom i Trentom, a u zavisnosti od sinoćnjih rezultata u grupi C, treći rival će biti Breša, Darušafaka ili Huventud. Virtus iz Bolonje koji sa kupe vodi Saša Đorđević a za koji igraju Miloš Teodosić i Stefan Marković osvojio je prvo mesto u grupi A pobedom na gostovanju Monaku (81:72).

U dvoboju srpskih trenera, na klupi Monaka je Saša Obradović, meč je u poslednjoj četvrtini prelomio Teodosić ubacivši 10 poena (ukupno 25) uz dve asistencije.

Trento je plasman dalje obezbedio pobedom nad Unikahom na svom parketu (88:76). Domaćima je posao bio olakšan jer je ekipa iz Malage pre toga obezbedila prvo mesto u grupi i nije imala takmičarskih motiva dok je Trentu bilo biti ili ne biti.

Najneprijatnije iznenađenje ove sezone Evrokupa svakako je eliminacija jednog od „projektovanih“ favorita za osvajanje trofeja Lokomotive Kubanj. U odlučujućoj utakmici za plasman poraženi su u gostima od Tofaša iz Burse 92:90 i po prvi put ispali u prvoj fazi takmičenja koje su osvojili 2013. i bili finalisti pet godina kasnije.

Klub koji ove godine zvanično ima budžet veći od 19 miliona evra od početka je previše oscilirao, preskupe zvezde nisu ni jednog trenutka postale tim i na kraju se dokazalo da novac jeste bitan, ali ne i presudan za uspeh. Ostaje da se vidi šta će sad biti sa ekipom u kojoj su četiri bivša NBA igrača Sem Deker, Alan Vilijams, Džoni O’Brajant i Mindaugas Kuzminskas, zatim Vil Kamings i Mantas Kalnietis i još nekoliko ruskih reprezentativaca.

Predstoji im borba u VTB ligi koja kao i ABA više nema garantovano mesto u Evroligi.

Takmičenje nastavlja 16 ekipa podeljenih u četiri grupe po četiri tima. Prve dve iz svake grupe nastavljaju takmičenje u četvrtfinalu gde se igra do dve pobede s tim što boljeplasirana ekipa ima prednost da eventualnu treću utakmicu igra na svom terenu. Istri format je i u polufinalu i finalu. Finalistima Evrokupa obezbeđeno je učešće u Evroligi sledeće sezone.

Rezultati i tabela

Grupa B

Tofaš – Lokomotiva  92:90

Venecija – Ritas       20.00

Partizan – Limož      20.30

Venecija        7-2

Partizan         6-3

Tofaš  5-5

Ritas   4-5

Lokomotiva   4-6

Limož 2-7

Top 16 faza

Grupa E

Virtus Bolonja

Partizan

Treći iz grupe C

Trento

Grupa F

Venecija

Drugi iz grupe C

Treći iz grupe D

Promiteas

Grupa G

Prvi iz grupe C

Drugi iz grupe D

Monako

Četvrti iz grupe B

Grupa H

Unikaha

Drugi iz grupe A

Treći iz grupe B

Četvrti iz grupe C

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari