Lebron bitniji od krunisanja Voriorsa 1Foto: EPA-EFE/ CARLOS OSORIO

Nije bilo ni traga od neizvesnosti u velikom finalu.

Još od 2007. Lebron DŽejms doživeo je „čišćenje“ u borbi za NBA titulu, koju je treći put u poslednje četiri sezone, prepustio neuporedivo kvalitetnijem rivalu Golden Stejtu. Voriorsi su tako dospeli na treće mesto večite liste osvajača, koje dele sa Čikago Bulsima sa ukupno šest trofeja „Lerija O Brajana“. Kevin Durant je apsolutno zasluženo dobio MVP nagradu za najkorisnijeg igrača u velikom finalu, a čitava franšiza priznanje za fenomenalne poteze koje su godinama unazad vukli na draftu i košarkaškom tržištu.

Kako trenutno izgleda, Voriorse će teško neko zaustaviti u sezonama koje dolaze. U zavisnosti od odluke Lebrona DŽejmsa da li će ostati u Klivlendu ili ponovo posegnuti za promenom sredine, u kojoj sasvim sigurno neće biti gazda, Golden Stejt bi na Zapadu jedinog takmaca mogao da ima u Hjustonu, koji ih je i u ovosezonskom finalu konferencije pošteno preznojio i doveo do toga da po treći put u plej-ofu u poslednje četiri sezone igraju majstoricu – 4:3. Na Istoku bi to trebalo da budu Boston Seltiksi sa oporavljenima Gordonom Hejvordom i Kajrijem Irvingom, kao i afirmisanim rukijem DŽejsonom Tejtumom.

Po govoru tela nakon četvrtog meča velikog finala, ali i na osnovu odnosa sa Denom Gilbertom, vlasnikom Klivlenda, izgleda da je Lebron DŽejms mnogo bliži odlasku iz Kavsa, nego ostanku u Ohaju, saveznoj državi u kojoj je rođen, odrastao i u kojoj je franšizu pretvorio u jedinstven brend koji će se zauvek povezivati sa jednim od najboljih košarkaša svih vremena. Iako su u 2017/18 imali najveći budžet u ligi sa 137.718,426 miliona dolara, zbog čega su morali da plate i porez na luksuz, Kavsi su napravili toliko propusta u sastavu, narušivši pritom ambijent u ekipi – koji je kulminirao i na kraju prve utakmice velikog finala, kada je Lebron DŽejms iznerviran neverovatnim propustom DŽej Ar Smita, ali i trenera Tajrona Lua, koji ih je koštao poraza, lupio šakom o tablu u svlačionici, povredivši ruku koju nije mogao da izleči u preostale tri utakmice.

Odigrao je Lebron plej-of karijere, beleživši nestvarne i nezabeležene brojke u svojoj 15. sezoni, u kojoj je odigrao čak 104 utakmice. DŽejms je čak osam puta postigao 40 i više poena (apsolutni rekord); Voriorsima je na startu serije ubacio 51 poen, a tokom doigravanja 10 puta je ostvario dabl-dabl učinak, u četiri navrata tripl-dabl, uz dva pogođena šuta za pobedu – za prosek od 35 poena, devet asistencija i isto toliko skokova. Ipak, sve to nije bilo dovoljno da Kavsi dođu do druge, a DŽejms četvrte titule – učinak 3/6 u velikim finalima ipak nešto govori i o egu samog Lebrona, kao i načinu prilagođavanja ostalih vrhunskih saigrača na njegov sistem igre. I prošlogodišnji odlazak Kajrija Irvinga iz Kavsa negde je pokazatelj želje Lebrona za apsolutnom dominacijom i podređivanjem saigrača, tačnije pretvaranjem u epizodiste bez slobode u kreiranju i razmišljanju. Ako je DŽejmsu naredna destinacija Hjuston, kako sve češće pišu američki novinari, Majku D Antoniju biće vraški teško da uklopi karaktere takvih individualaca poput Krisa Pola, DŽejmsa Hardena i Lebrona.

DŽo Lekob: Stiv Ker ima probleme

DŽo Lekob, većinski vlasnik Golden Stejt Voriorsa, priznao je da Stiv Ker ima zdravstvene probleme, ali se nada da će produžiti ugovor: “ Pustićemo ga prvo da se odmori, pa ćemo onda završiti posao. On želi da ostane sa nama, mi želimo njega na duži niz godina. Svesni smo da ima zdravstvene probleme, ali sve dok se oseća prijatno na poslu želimo ga sa nama“, poručio je Lekob. Keru je preostala još jedna sezona iz petogodišnjeg ugovora vrednog 25 miliona dolara. On je nakon operacije leđa imao konstantne glavobolje i mučnine, zbog kojih je u sezoni 2016/17 propustio dobar broj mečeva, ali je ove predvodio saigrače na najvažnijim utakmicama.

Durant: Zar je važno ko je MVP?

Kevin Durant, košarkaš Golden Stejta, istakao je da ne pridaje previše važnosti nagradi za najkorisnijeg igrača finalne serije, koju je dobio drugu godinu zaredom. Durent je ponovo MVP finalne serije, u kojoj su Voriorsi sa 4:0 savladali Klivlend Kavalirse. Iskusni krilni košarkaš u proseku je beležio 28.8 poena, 10.8 skokova i 7.5 asistencija. „Da li je to zaista važno? Osvojili smo dva puta zaredom šampionski prsten. Mislim da niko ne pridaje značaja individualnim priznanjima. Najvažnije je da smo brzo završili posao u finalu. Svi želimo da postignemo nešto što je veće od nas samih. U timu volimo kada vidimo da i drugi imaju uspeha“, kazao je Durent, još jednom odgovarajući na pitanje da li je Stef Kari zaslužio da ponese laskavo priznanje. Durent je prema glasovima novinara u trci za MVP nagradu „pobedio“ Karija sa 11:4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari