Lebron Džejms postao milijarder 1foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Od svoje 19 godine nastupa u NBA i pri prvom profesionalnom ugovoru bilo je jasno da će Lebron Džejms zaraditi više nego što su Majkl Džordan i Medžik Džonson mogli u svoje vreme i da zamisle. Ugledni Forbs je danas objavio da je as Los Anđeles Lejkersa postao prvi aktivni košarkaš koji je zaradio milijardu dolara.

Lebron je tokom karijere nastupao za Klivlend i Majami, a u Los Anđeles se preselio pre dve godine. Četvorostruki je NBA šampion, doduše izgubio je i šest serija velikih finala.

On je u svetu biznisa napravio veliki iskorak, s obzirom na to da je postao tek drugi košarkaš milijarder, ali jedini koji je toliki novan zaradio kao aktuelni igrač.

Majkl Džordan je pre Lebrona ušao u društvo milijardera, još 2014. ali zahvaljujući poslovanjima nakon profesionalne karijere. Džordan je tokom igračkih dana, od ugovora sa Čikagom i Vašingtonom zaradio „svega“ 90 miliona dolara, što je cifra koju danas za dve sezone mogu da „obrnu“ Stef Kari, pomenuti Džejms, a uskoro bi to mogao da postane i Nikola Jokić.

Džejms je igrajući za Lejkerse, Klivlend Kavalirse i Majami Hit zaradio 385 miliona dolara, a većinu svog bogatstva stekao je van košarkaških terena kroz sponzorstva i druge poslovne poduhvate.

Najveći izvor zarade košarkaša Lejkersa je Spring Hill, kompanija za televizijsku i filmsku produkciju koju je osnovao sa svojim poslovnim partnerom Maverikom Karterom.

Lebron  takođe ima jedan odsto udela u „Fenway Sports Group“, koja poseduje sportske timove kao što su Liverpul i bejzbol diva Boston Red Soks.

Džejms je takođe veliki investitor. Već duže vreme sklapa ugovore na način da poseduje deonice robnih marki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari