Lebron na Karija spuštenog garda 1Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Da se povrede nisu ozbiljno poigrale sa ambicijama dva od četiri najvrednija košarkaška kluba na svetu, Lejkersi i Golden Stejt večeras sigurno ne bi igrali plej-in za popunu plej-ofa Zapadne konferencije, već bi se borili za najviši mogući plasman.

U „seriji“ na jednu dobijenu, Lebron Džejms i Stef Kari predvodiće saigrače u borbi spuštenih gardova, svesni da bi eventualnim porazom dobrano ugrozili ovosezonske ambicije koje bi bile svedene na duel „biti ili ne biti“ sa poraženim iz meča Memfis – San Antonio.

Pobednik će obezbediti sedmo mesto i četvrtfinalni serijal sa Finiksom, dok će poraženi morati da odigra još jednu utakmicu težine osmog mesta na Zapadu.

Aktuelni šampioni Los Anđeles Lejkersi ni slutili nisu da će im se sezona prepuna uverenja da mogu postati najtrofejniji klub u istoriji NBA lige (trenutno sa 17 titula dele prvo mesto sa Boston Seltiksima) pretvoriti u takmičarsku godinu prepunu zebnji da li će se uopšte domoći plej-ofa Zapadne konferencije.

Još tokom leta, „jezerdžije“ su sastav dodatno ojačale u meri da se stekao utisak da im neće biti ravnog.

Centarsku liniju su prvobitno očvrsnuli Mark Gasol i Montrezl Herel, a tokom sezone stigao je i Andre Dramond, jedan od najjačih igrača na poziciji pet u čitavoj ligi.

Organizaciju igre trebalo je da poboljša i Lebronu Džejmsu olakša Denis Šruder, pristigao iz Oklahome.

Nukleus šampionskog tima ostao je pritom isti i uprkos tome što je rezultatski ekipa trenera Frenka Vogela pomalo štucala, činilo se da će početak plej-ofa dočekati na prvoj ili drugoj poziciji Zapada.

Neočekivano i nenadano, prvo je Entoni Dejvis doživeo povredu tetive zbog koje je propustio polovinu utakmica regularnog dela, a onda je i Lebron Džejms na meču sa Atlantom izvrnuo skočni zglob.

Distorzija je bila takva da se najbolji košarkaš današnjice još uvek ne oseća potpuno fit.

Bez najboljeg tandema današnjice, Lejkersi su sa drugog mesta na Zapadu u martu, za nepuna dva meseca skliznuli na sedmu poziciju primorani da kroz plej-in traže sebi mesto u plej-ofu.

„Jezerdžije“ očekuje duel sa Golden Stejtom, timom koji u poslednje vreme igra na visokom nivou i koji deluje sve uigranije. I Voriorsi su tokom sezone imali dosta povređenih igrača.

Sam Stef Kari mučio se sa stopalom i skočnim zglobom; doduše, propustio je samo devet utakmica u sezoni u kojoj je protiv Portlanda postavio lični rekord sa 62 poena.

Takođe, u aprilu, upisao se u istorijske almanahe tako što je ubacio najviše trojki u jednom takmičarskom mesecu. On je na 14 utakmica u pomenutom aprilu ubacio čak 96 trojki, šutirajući sa distance impozantnih 46,6 odsto.

Lejkerse očekuje zaista težak meč; zbog povreda i perioda rehabilitacije Dejvisa i Džejmsa, ekipa nije dovoljno uigrana.

Pitanje je i kakva će konekcija biti između Lebrona i Dramonda kao i sinhronizacija u odbrani.

Golden Stejt je statistički 12. napad čitave lige sa prosekom od 113,7 poena, međutim po stilu igre i organizaciji, Voriorsi su bez premca; sa čak 27,7 timskih asistencija ubedljivo su najorganizovaniji napad u ligi.

Odbrana im je slabiji deo igre (primaju 112.7 poena) međutim u napadu imaju veliki broj opcija sa niskom i petorkom u kojoj je klasičan centar. Trener Stiv Ker neretko Drejmonda Grina koristi na petici, u niskoj petorci, na način da je bivši student Mičigen Stejta na proseku od maltene impozantnih devet asistencija.

Jokić ubedljivo MVP

Amerikanci iz svoje perspektive Nikolu Jokića, uglavnom, ne doživljavaju kao nekoga vrednog nagrade MVP regularnog dela sezone. Ipak, kada se pogledaju statistički parametri, uspesi Denvera, činjenica da srpski centar nije propustio nijednu utakmicu jasno je da as Nagetsa takvo priznanje apsolutno zaslužuje. U korist najboljeg centra današnjice idu i podaci iz napredne statistike: Nikola Jokić je igrač koji je ubedljivo najviše uticao na igru svog tima, odnosno sakupio je 588.870 poena kada se saberu OPA (poeni dodati u napadu) i DPS (poeni sprečeni u odbrani), što je skoro 40 odsto više od Janisa Adetokunba (377.170) na drugom i Stefa Karija (371.140)…

Duel „gostujućih timova“

Zanimljiv će sigurno biti meč i između Memfisa i San Antonija. Biće to duel u kojem će poraženi završiti sezonu, dok će pobednik igrati za osmo mesto sa lošijim timom iz meča Lejkersi – Golden Stejt. Interesantan je podatak da su obe ekipe tokom sezone imale bolji učinak u gostima nego li kod kuće. Sa Jonasom Valančijunasom i Džarenom Džeksonom Grizlisi će sigurno imati veliku prednost pod košem, dok će Sparsi biti oslonjeni na individualan kvalitet i iskustvo Demara Derouzna, ubedljivo najboljeg strelca sa 21,6 poena. San Antonio još uvek važi za ekipu sa dobrim protokom lopte, dok je Memfis u tom pogledu četvrti u čitavoj ligi sa 26,9 asistencija po utakmici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari