Lejkersi bolji od GSW, Lebron se povredio 1Foto: Beta AP/ Tony Avelar

U prestižnom i tradicionalnom božićnom terminu u NBA noć za pamćenje imali su Džejms Harden i Kajri Irving koji su sa 40 plus učinkom pomogli da Hjuston bude bolji od Oklahome (113:109), odnosno Boston protiv Filadelfije tek nakon produžetka (121:114).

Lejkersi su deklasirali Golden Stejt u Ouklendu (101:127), ali im je raspoloženje pokvarila povreda prepone Lebrona DŽejmsa.

Harden je sa 41 poenom Hjuston Roketsima sačuvao vođstvo u neizvesnoj završnici susreta sa Oklahomom, dok je Irving u susretu Boston Seltiksa i Filadelfija Siksersa ubacivši ukupno 40 poena prvo izborio produžetak, a onda sa dve uzastopne trojke u ekstra periodu preokrenuo rezultat. Boston je serijom 9:0 u poslednja dva minuta potvrdio psihološku prednost u duelima sa Filadelfijom, koja je došla do izražaja i u prošlosezonskom polufinalu Istoka. Kajri je odigrao strašan meč, koji je završio sa 40 poena (17/33 iz igre) i 10 skokova. DŽejson Tejtum i Markus Moris dodali su po 23 poena i praktično je samo još Teri Rozir bio dvocifren sa 10 poena. Na suprotnoj strani DŽoel Embid je briljirao sa 34 poena (10/17 iz igre) i 16 skokova, Džimi Batler je pored velike defanzivne potrošnje postigao 24 poena, uz pet skokova, četiri asistencije i tri ukradene lopte, dok je Džej Džej Redik ubacio 17 poena. Ben Simons je flertovao s tripl-dablom, ali su mu za to nedostajale još dve asistencije, pošto je imao 11 poena i 14 uhvaćenih lopti.

Da je prevashodno u igračkoj krizi, Golden Stejtu je potvrđeno u meču sa Lejkersima. Zvanični šampion je na svom terenu deklasiran od „jezerdžija“ i to bez pomoći Lebrona DŽejmsa koji je u trećoj četvrtini povredio preponu. Stiva Kera, trenera Golden Stejta trebalo bi da brine loša forma Drejmonda Grina i Kleja Tompsona, a u derbiju su ispod svog nivoa bili i preostali članovi prve petorke. Lebron je na pobedničkoj strani utakmicu završio sa 17 poena i 13 skokova, uz pet asistencija. Neposredno po njegovom izlasku predvođeni Stefom Karijem Voriorsi su smanjili zaostatak na 78:76, ali je najvažniji napad odbio Kajl Kuzma posle kojeg je razlika išla samo naviše do maksimalnih 26 poena za goste. Kuzma je pobedi doprineo sa 19 poena, Ivica Zubac je odigrao još jednu odličnu rolu sa 18 poena i 11 skokova, dok je Ražon Rondo skupio 15 poena i 10 asistencija kao igrač sa klupe. Lejkersi su ostvarili prvi trijumf u Ouklendu posle čak jedanaest uzastopnih poraza, počev od kraja decembra 2012. godine. Kevin Durant predvodio je Voriorse s 21 poenom, uprkos tome što je igrao s osetljivim levim skočnim zglobom, ali je Andre Iguodala kao rezervista ubacio najviše – 23 poena. Stef Kari ostao je na samo 15 poena i prilično loših 5/17 iz igre. Klej Tompson ubacio je samo pet poena.

Džejms na pauzi posle aprila 2017.

Lebron DŽejms istegao je levu preponu u trećoj četvrtini utakmice Golden Stejt – Los Anđeles Lejkers 101:127. Najveća as NBA lige izjavio je da je osetio „kako je nešto puklo“, nakon čega je probao da se istezanjem vrati u normalu, ali bez uspeha. „Kralj“ je odbio da sebe isključi iz konkurencije za duel sa Sakramentom, koji je na rasporedu u četvrtak. Pre toga će ići na pregled magnetnom rezonancom, nakon koga će biti jasno koliko je ozbiljna ova povreda. „Dobro je što je mišić na svom mestu i što sam mogao sam da odem u svlačionicu. Videćemo šta kaže snimak i kako ću se osećati posle terapije, pred put u Sakramento“, izjavio je DŽejms. Ako ne bude mogao da igra, on će prekinuti niz od 156 nastupa u mečevima regularnog dela sezone i plej-ofa. Poslednje utakmice propustio je 10. i 12. aprila 2017, zvanično zbog povrede lista, ali to je u suštini bilo odmaranje pred početak plej-ofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari