Lekcije Bajerna i Reala 1Foto: FoNet

Ono što je bilo jasno još u februaru, posle mečeva u Minhenu i Madridu, samo je potvrđeno sinoćnjim revanšima, jer je Bajern posle ogromnih 5:1 na svom terenu „petardom“ u Londonu samo dotukao nedorasli Arsenal – 1:5 (1:0).

 Real Madrid je nakon obećavajućih 3:1 u španskoj prestonici identičnim trijumfom i u Napulju pokazao Napoliju da mora da još da raste u Ligi šampiona, čime su i formalno popunjena prva dva od osam mesta u četvrtfinalnoj rundi borbe za skupu titulu evropskog klupskog prvaka.

Ako Arsen Venger ne ode već danas ili najkasnije na kraju sezone u kojoj su Tobdžije napustile LŠ sa 10 komada u mreži onda ne mora nikada, a ovaj engleski klub će (p)ostati sinonim za nerazumno dugu podršku „jalovim“ trenerima.

Verovatno se samo iskusni Francuz posle efektnog veleslaloma Tea Volkota kroz odbranu nemačkog prvaka u 20. minutu, za vođstvo na kraju solidno odigranog prvog poluvremena, ponadao čudesnom preokretu u sudaru, očigledno, dva fudbalska sveta, jer su Bavarci u nastavku meča jednostavno „samleli“ domaćina. Ne bi Arsenal izbegao „giljotinu“ ni da Loran Košćelni nije posle pauze dobio crveni karton i ostavio zadnju liniju premijerligaša na milost i nemilost bundesligaškoj golgeterskoj mašini, a ovako je igrač više za goste samo ubrzao eksploziju izabranika mahera za osvajanje kontinentalne krune, starog italijanskog „vuka“ Karla Anćelotija.

Lavinu je pokrenuo Robert Levandovski, iskoristivši penal dosuđen zbog faula pomenutog defanzivca (55), usledili su loše ispucavanja golmana Ospine i napad, na čijem kraju je Arjen Roben istrčao sam ispred Arsenalovog čuvara mreže i lako dobio taj „jedan na jedan“ duel (68), pa kontra sa Daglasom Kostom u glavnoj ulozi, jer je Brazilac lepim driblingom stvorio sebi prostor za šut, a onda loptu sjajno plasirao u donji desni ugao (78). I kao šlag na tortu dva hica u metu Artura Vidala. Čileanac je najpre surovo kaznio grubu grešku Arsenalove odbrane (80), a zatim još surovije ponizio protivnika. Zajedno sa Kostom izbegao je ofsajd zamku i u tandemu, poptuno nepkriven, nagrnuo na nemoćnog Ospinu, da bi reakcijom na odloženu loptu saigrača zakucao „poslednji ekser“ u fudbalski „sanduk“ tima sa Emirejtsa.

I u Napulju su gosti gubili, pa se razgoropadili. Mogao je Real i pre drugog dela utakmice da otkloni ono malo sumnje u svoj već viđeni prolaz u Top osam, jer je već tada imao ozbiljne šanse za „patosiranje“ kočopernog rivala, ali je udarac iz trka, iskosa po levoj strani, Drisa Mertensa, na dodavanje Mareka Hamšika, u 24. minutu dalo lažnu nadu italijanskom predstavniku. Serhio Ramos je u svom stilu, preciznim šutem glavom, posle kornera Tonija Krosa, na vreme izborio rezultatski egal (52), pa po sličnom receptu, uz malu pomoć jednog igrača Napolija (lopta ga okrznula), još jednom prevario Pepea Rejnu (57), da bi Alvaro Morata natrčao na jedan odbitak i pravovremenom reakcijom (90*1) sasvim obesmislio sve velike izjave Napolitanaca i ometanja uoči utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari