Lendejl došao da "se vrti oko njega" 1

Četvrti Australijanac u istoriji Partizana igraće u crno-belom dresu najmanje narednu sezonu, jer ukoliko se pokaže, srpski velikan bi mogao da prihoduje novac od obeštećenja, pošto se u noći između ponedeljka i utorka obavezao na dvogodišnju saradnju.

Posle Aleksa Marića, Nejtana Džavaija, Džok Lendejl biće treći centar iz Australije koji će igrati za Partizan. Računajući i beka Toma Vilsona koji se prošle sezone vodio na platnom spisku crno-belih, bivši student Sent Merisa četvrti je košarkaš iz „zemlje kengura“ koji je stigao u Humsku.

Džok Lendejl (211 cm, 23 godine) četvrto je pojačanje Partizana za narednu takmičarsku godinu i prvo u centarskoj liniji nakon potpisa Radeta Zagorca, Alekseja Nikolića i Markusa Pejdža. Lendejl je diplomirao na univerzitetu Sent Meris, sa kojim je 2017. došao do druge runde „Martovskog ludila“, odnosno među najbolja 32 koledža u SAD. Prošle sezone ekipa nije bila tako uspešna, ali je Australijanac pružao impresivne partije i sa prosecima od 21,5 poena, 10,2 skokova i 1,1 blokada po utakmici zaslužio mesto u drugoj idealnoj petorci NCAA. Nakon što nije izabran na draftu, u Letnjoj ligi je nastupao za Atlanta Hokse, a NBA mu je i dalje san, ali veruje da do nje može da dođe i zaobilaznim putem, kao njegovi zemljaci :Džo Ingls, Eron Bejns i Rajan Brokhof.

– Pogledajte puteve drugih momaka iz Australije koji su sada u NBA. Proveli su tri ili četiri godine u Evropi, izgradili samopouzdanje, pripremili tela, naučili da igraju protiv seniora. Svake godine pet-šest momaka iz Evrope odlazi u NBA, verujem da ću u budućnosti i ja biti među njima – izjavio je Lendejl za list „Herald San“.

Australijanac je pojasnio i kako su se odvijali pregovori sa Partizanom, tačnije Nikolom Lončarom, sportskim direktorom; Lendejl je dobio obećanje da će biti nosilac igre i neko ko bi trebalo da dobije najviše prostora u protivničkom reketu.

– Rekli su mi da imaju prostor u timu na mojoj poziciji. Rekli su da ću imati priliku da igram i da će se igra vrteti oko mene. To je sve što mi je bilo potrebno. Još sam mlad i učim. Za mene ne bi bilo dobro da sam otišao u NBA i da sam sedeo na kraju klupe – jasan je bio momak iz Melburna težak 116 kilograma koji u ugovoru sa Partizanom ima klauzulu o odlasku u NBA ligu.

Prvih 10 najboljih basketaša iz Srbije

Na najnovijoj rang listi najboljih basketaša na svetu među prvih deset vlada apsolutna idila i monotonija. Svi do jednog dolaze iz Srbije. U poslednjih godinu dana, računajući ukupno devet masters turnira, najviše bodova redom su sakupili: Dejan Majstorović (1.227,480), Stefan Stojačić (1.212,180), Marko Savić (1.191,000), Dušan Bulut (1.179,420), Aleksandar Ratkov (1.159,380), Stefan Kojić (1.125,300), Lazar Rašić (1.041,780), Mihailo Vasić (1.036,680), Nikola Vuković (1.003,320), Marko Ždero (986,340). Bogdan Dragović, basketaš Zemuna je na 12. mestu, pre svega zato što je propustio određene turnire zbog povrede kolena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari