Letnje Olimpijske igre u Tokiju možda ne budu održane ni sledeće godine 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Pandemijsko širenje korona virusa već je odložilo održavanje letnjih Olimpijskih igara sa 2020. na 2021. godinu, ali nije uopšte nemoguće da se malo više od 11.000 sportista sa svih strana sveta ni sledećeg leta ne okupi i ne takmiči u Tokiju.

Takva informacija je stigla iz Izvršnog odbora Organizacionog komiteta.

– Glavni prioritet je da uložimo zajednički napor da održimo Olimpijske igre na leto 2021. godine. Ako to ne bude moguće, trebalo bi ponovo da pokrenemo akciju da dobijemo novo odlaganje – izjavio je član ovog tela Harajuki Takahaši, iako odlično zna da će aktuelno odlaganje tu državu i njene poreske obveznike koštati između dve i šest milijardi dolara.

Paralelno s ovim spekulacijama, „sedma sila“ sa prostora domaćina (ne)spornih Igara bavi se nedozvoljenim radnjama u procesu dobijanja organizacije najvećeg planetarnog sportskog događaja.

Sa citiranim Takahašijem kao jednim od glavnih „junaka“, za kog se sumnja da je potrošio nekoliko miliona dolara od komiteta za kandidaturu Tokija dobijenih za lobiranje kod članova MOK-a 2013. godine, kada je ovaj grad dobio bitku sa Buenos Ajresom, Madridom i Istanbulom.

Tako što je u to vreme bio zaposlen u japanskoj marketinškoj agenciji Dentsu, za koju se smatra da je mnogo pomogla da OI dođu u Tokio, a posle, ekskluzivnim ugovorom vezana sa Igrama, odigrala ključna ulogu u obezbeđivanju 3,3 milijardi dolara od lokalnih sponzorstava.

Inače, istraga u Francuskoj dovela je vezu ulogu ove kompanije i nekadašnjeg predsednika Međunarodne atletske federacije Lamina Dijaka, sa sve sumnjom da je ovaj pogurao „stvar“ kao tadašnji član MOK-a.

NJemu se u Parizu sudi zbog optužbi za korupciju, nevezano za ovaj slučaj, dok je zbog optužbi za kupovinu glasova prošle godine ostavku podneo predsednik Olimpijskog komiteta Japana Cunekazu Takeda.

Bah protiv novog odlaganja

Suprotno članu IO Organizacionog komiteta OI u Tokiju, Harajukiju Takahašiju, predsednik istog tog tela Joširo Mori i prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah složni su u stavu da potencijalno odlaganje za još 12 ili više meseci nije moguće niti isplativo. Šta više, saglasni su da u tom slučaju OI treba otkazati, makar to značilo da Japan ne može vratiti više desetina milijardi dolara uloženih u insfrastukturne i razne druge radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari