Predsednik OKS Božidar Maljković o nastupu srpskih sportista u Parizu: Sposobni smo da osvojimo više od devet medalja 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković izjavio je da ne voli da daje prognoze, ali misli da srpski tim može da osvoji više od devet medalja na predstojećim Igrama u Parizu.

„Odmah po završetku Igara u Tokiju krenuli smo da se spremamo za sledeće Olimpijske igre, kao što ćemo uraditi i posle Pariza. Kako se približava početak, tenzija raste kod trenera, sportista, funkcionera, kod ljudi koji rade u OKS. Opšta mobilnost“, rekao je Maljković za televiziju K1.

Srpski olimpijski tim trenutno ima 82 člana.

„Lazar Kovačević je poslednji koji je uzeo kvotu. Realno, možemo u svim sportovima da uzmemo kvotu. Možemo da izborimo još neku kvotu u streljaštvu. Učesnici olimpijskog turnira u tenisu biće poznati posle Rolan Garosa. Imamo priliku u tekvondou, boksu… Ako odbojkaši izbore plasman na OI, imaćemo između 115 i 120 sportista, što je više u odnosu na Igre u Tokiju“, dodao je predsednik OKS.

Finalni spisak sportista biće formiran mesec dana pre početka Igara, a predsednik OKS se nada da će Srbija imati predstavnika i u sportskom penjanju.

„Razgovarao sam sa Slobodanom Gejom iz Niša, tatom i trenerom Staše. Verujem da će njegova ćerka uspeti da se plasira na OI. Nedavno su se vratili iz Šangaja i imaju još dve prilike za kvalifikacije“, dodao je Maljković.

On je istakao da ne voli da prognozira, ali da očekuje rekordan broj medalja za Srbiju.

„OI su najveća fešta na svetu. Tu se ulaže ogroman novac, brane se boje zemlje, tradicija… Veliki je pritisak na sportiste. Bio sam na sedam fajnal-for turnira u košarci, taj pritisak i ovaj na OI, ne mogu da se mere. Znaš da te gleda ceo svet, koji je spreman da te kritikuje ili veliča. Moja ekipa, koja je jako dobra, sastoji se od 25 mladih ljudi, među kojima su Milica Mandić, Marija Ristivojević, Žarko Zečević, Đorđe Višacki, koji vodi tu grupu. Oni dobro rade. Prenosimo im iskustvo, mir, obilaze sportiste svaki dan… Ne volim prognoze, besmisleno je. Do sada smo na OI osvojili najviše devet medalja“, naveo je legendarni košarkaški trener, a potom istakao da se, ipak, nada rekordnom broju osvojenih odličja:

„Imamo očekivanja i mislimo da smo sposobni da osvojimo više od devet medalja. Da li će to da se desi, ne znamo. Ko je pomislio da Novak Đoković neće da osvoji medalju u Tokiju ili Ivana Španović. Goran Obradović je plakao, koliko mu je teško palo, ja sam ga tešio, jer svi znamo kolika je Ivana Španović heroina i šampionka. Taj dan, ako Srbija generalno bude imala tu vrstu pomoći, možemo da ostvarimo uspeh“, istakao je predsednik OKS.

Ruski sportisti će učestvovati na Igrama u Parizu uprkos protivljenju brojnih zemalja.

„Moj lični stav govori o tome da treba da poštujemo našu povelju Olimpijskog komiteta, koja kaže: Sport je iznad politike. Posebno s obzirom na to kako su srpski sportisti prošli 1992. godine. Kakve veze ima klizačica sa politikom Vladimira Putina ili obrnuto? Druga stvar je to što neko ko je dopingovan treba da bude isključen“, rekao je Maljković i dodao da je protiv sportskih sankcija:

„MOK ima 206 članica, a UN 193. Preporuka MOK-a je da Rusi nemaju obeležja države, grb, čak ni dres koji je sličan njihovoj zastavi. Nažalost, imao sam priliku da vidim tu tužnu odluku u Pjongjangu i to je katastrofa. Ja često postavljam pitanje zašto se politika meša u sport, ali ne vredi ništa. Dobro je što je Emanuel Makron pristao da Rusi učestvuju. Moj stav je da smo protiv sankcija protiv bilo koga, osim ako je ta osoba javno ušla u politiku ili uzela oružje. U suprotnom, čisti sportista mora da ima pravo da bude na terenu“.

Predsednik OKS je prokomentarisao izbacivanje karatea iz programa i uvođenje brejkdensa.

„Karate je jako popularan u Francuskoj. Postoji neka nesloga između dve asocijacije i dok se ne smire, MOK neće da ih vidi. Svaka zemlja koja organizuje OI ima prava na dva do tri nova sporta. Pariz je izabrao brejkdens, vožnju bicikla BMX, sportsko penjanje i surfovanje“, zaključio je Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari