"Levak" za tim se suzio 1Dejan Stanković Foto: STARSPORT

Od kada je zasukao rukave posle (ne)očekivane promocije u naslednika Vladana Milojevića, nekadašnji as Crvene zvezde Dejan Stanković malo je razgovarao sa ljudima iz medija, pa je završetak priprema u Beleku bio prava prilika da se iz prve ruke čuje kakvi su mu početni trenerski utisci o crveno-belima i onome što je sa srpskim šampionom radio i uradio prošlih nedelja.

– Malo sam ih nagazio. Moram da se zahvalim igračima na pristupu i odnosu, bili su fenomenalni. Pohvaliću i moj stručni štab, jer smo radili mnogo i jako. Počeli smo i završili pripreme sa 24 igrača. Dakle, nije bilo povreda. Dao bih pozitivnu ocenu, jer su igrači bili na ozbiljnom profesionalnom nivou. Nisu odustali nijednog trenutka – tako je osvrt na glavni deo zimskih priprema počeo debitant u poslu kraj aut linije, od kog se u LJutice Bogdana očekuje da nastavi gde je stao dvostruki učesnik Lige šampiona i jedne prolećne runde Lige Evrope.

Ekipa nasleđena od osvajača više domaćih titula u Turskoj je bila bolja od bolja od Arke, Ludogoreca i DAC-a, dok su test utakmice sa Vardarom i Celjem završene remijem. Utisci su varirali od – do, s tim što je najbolji ostavljen u poslednjoj proveri pred prolećni nastavak primata u Superligi, sledeće nedelje.

– Ne bi valjalo da na pripremama odigraš sve utakmice dobro. Onda će ti se neki problem sakriti, nećeš moći da ga rešiš. Zadovoljan sam svakim mečom. Svi su dobili prostor da se pokažu. Sada se „levak“ suzio, moramo brzo da uigravamo tim…

Starteri na tzv. generalkama obično počnu i prvi sledeći takmičarski susret, pa ako bivši as Lacija i Intera ostane dosledan praksi većine svojih kolega onda su novajlije u prvih 11 Srđan Babić u zadnjoj liniji, te mladi Željko Gavrić i Veljko Nikolić, talentovani veznjaci iz klupske škole fudbala.

– Ne može da se kaže da je tim poznat. Ne igra se cela sezona sa 10 igrača. Pričao sam sa njima da ako budu igrali minut, ili deset, neće smeti da se opuštaju. Moraće da budu stalno spremni. Ne smeju da spuštaju kofere. Posebno ovi što igraju, moraće da budu oprezni, jedva će neko čekati da im uzme mesto.

Ono što je Stanković upadljivo forsirao u dosadašnjem vođenju lidera srpskog prvenstva je visok presing na protivnika. Pogotovo je to bilo vidljivo protiv tima iz Bugarske.

– Da bi igrao fudbal moraš da nadtrčiš rivala. Teško je igrati u presingu 90 minuta, ali smo mi sa bekovima i centralnim veznima izlazili visoko na polovinu rivala. Terali smo ih da dižu loptu, što obično ne rade. Govorimo o Ludogorecu kao fenomenalnoj ekipi. Trudiću se da Zvezda bude original. U kopijama čovek može da se izgubi… Možeš da uzmeš modele, ali ne možeš sve da prekopiraš – tvrdi Stanković, od čijih trenerskih početaka deo javnosti puno očekuje a drugi pomalo strepi, znajući da vrhunski fudbaleri nisu obavezno sjajni stručnjaci.

Svašta se priča o Sanogu

Seku Sanogo se mnogo pre ostalih vratio u Beograd, gde je poslat da sanira povredu kolena, što je odmah pokrenulo nagađanja o „stvarnom“ stanju pojačanja iz Al Itihada. Stanković kaže da je imao tačan uvid u zdravlje momka iz Obale Slonovače, za čije dovođenje se lično zalagao.

– Svašta se priča, ali mi imamo izveštaje. Bilo kog igrača kada bih uzeo u detalje da ispitujem, nikada ne bi prošao lekarski pregled. Svi oni redovno trče. svi smo bili „razvaljeni“. Pa, ja sam prestao zbog tetive! Dobio je jak udarac, pun je hematoma i zato smo ga poslali smo u Beograd. Dešavaju se takve stvari – zaustavlja glasine Dejan Stanković.

Prihvatiću „poklončić“

Kupovina Sekua Sanoga i prodaja Marka Marina su jedini događaji u tekućem prelaznom roku na „Rajku Mitiću“, pa se javnost pita da li će mimo najava klupskih čelnika ipak neko bitti doveden do sutra u 14 sati, kada se zatvara „pijaca“ u Srbiji.

– To morate da pitate gospodu Terzića i Mrkelu. Ja sam OK sa ovim što imamo, a ako mi daju neki „poklončić“, ja ću ga naravno prihvatiti. Imamo otvorenu komunikaciju i o svemu pričamo – kaže Zvezdin trener.

O La Pari: Grupa te sama odstrani

Jasno je da Radživ Van la Para nije u planovima Stankovića, a on bez ustezanja objašnjava kako je to veliko letošnje pojačanje izvisilo u sadašnjoj konkurenciji.

– To je moja odluka. Idu samo momci koji se bore za dres. Nemam šta da krijem. Grupa te odstrani sama. Ne mogu svi da idu napred, a ti da štucaš – kaže šef struke o momku dovedenom iz Čempionšipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari