Levandovski prva briga Klopa 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Na redu su još dva meča osmine finala fudbalske Lige šampiona, s akterima iz četiri od Top 5 nacionalnih prvenstva, a pažnju javnosti više od duela Liona i Barselone privlači okršaj Liverpula i Bajerna.

Što zbog njihove izjednačenosti u broju titula evropskih prvaka (pet) i istih trenutnih pozicija u trkama za najvažniji domaći trofej (drugoplasirani), što zbog neobičnog podatka da su se svega pet puta do sada sastajali, da im je egal statistika (po jedna pobeda) i da je istorija njihovih retkih susreta mirovala još od UEFA Superkupa 2001. godine.

Večerašnji dvoboj na Enfildu zanimljiv je i zbog ličnog rivalstva domaćinovog trenera Jirgena Klopa sa najvećim nemačkim klubom, jer je sa klupe Majnca i, naročito, Borusije iz Dortmunda vodio čak 29 mečeva protiv minhenskog diva, dobivši ih samo devet (uz 16 poraza). Fudbalski stručnjaci su radoznali da vide i kakvom taktikom će harizmatični finalista prošlogodišnje LŠ probati da neutrališe svog bivšeg učenika Roberta Levandovskog, nekada golgetera „milionera“, a danas prve „haubice“ Bavaraca. Odnosno iskoristiti defanzivne slabosti Matsa Humslesa, svog štoperskog pulena iz vremena dok je smišljao igru Borusije.

– Igramo protiv jednog stvarno jakog i iskusnog tima, ali i mi smo snažni i želimo to da pokažemo. Ljudi misle da možemo pobediti Bajern, mi isto, međutim, dug je put do toga. Učinićemo sve da ne  dozvolimo Levandovskom i Humelsu da zasijaju na našem terenu. Značila bi nam pomoć Lovrena i Šaćirija u tome, ali moramo proceniti stanje njihovih povreda i odlučiti mogu li biti u protokolu – ništa ne krije Klop, koji je podigao Liverpul sa kolena, ali još nije uzeo ni englesku ni kontinentalnu krunu, zbog čega je pre nekoliko sezona doveden na Ostrvo.

Šef Liverpulove struke ne može da računa na ranije povređenog Gomeza i Van Drajka (parni žuti kartoni), pa će morati da posegne za drukčijim rešenjima u Liverpulovih 16 metara, ali ni Niko Kovač nije bez kadrovskih problema. Bajernov trener na teren ne može poslati napadača Milera (odrađuje kaznu za isključenje) i Boatenga, zbog njegove friške povrede, a zbog više sile na put u Liverpul nisu krenuli ni prekaljeni vezisti Roben i Riberi, s tim što bi poslednji mogao naknadno da se priključi kolegama. Sve to dodatno pojačava odgovornost Levandovskog.

– Pozadi su zaista čvrsti. Imaju odličnu tranziciju iz odbrane i napad, a uvek je teško kada igrate protiv ekipe koja ima toliko dobrih igrača. Ipak, sve je moguće – hvali rivala sjajni centarfor iz Poljske, uz posebne komplimente bivšem šefu.

– Moram da budem zahvalan njemu za sve ono što smo zajedno postigli u Dortmundu. Zajedno smo rasli i zbog njega sam tu gde sam danas. Sjajan je trener i osoba, mnogo sam naučio od njega. Takođe, on je oslobodio taj napadački instinkt u meni i pokazao mi da imam više potencijala nego što sam mislio. Video je više u meni nego ja sam – iskren je jedan od najboljih strelaca u analima LŠ, bez prava da ima milosti za Klopa i njegov sadašnji tim.

Barselona veliki favorit

Ako su šanse za trijumf u drugoj utakmici pola-pola onda je Barselona (na papiru) veliki favorit protiv Liona. Iako su u ulozi gostiju i u poslednje vreme „štucaju“ u Primeri, stvarno bi bilo iznenađenje ako fudbalski virtuoz Lionel Mesi i njegove kolege ne bi razliku u klasu pretvorili u rezultatsku prednost za revanš. Što, opet, ne oduzima pravo mladoj gardi (Dembele, Ndombele, Fekir…) da da sebi na volju i na krilima svog talenta proba da uhvati Katalonce na krivoj nozi. Bez osvrta na neslavnu tradiciju u vidu četiri poraza u šest dosadašnjih susreta sa večerašnjim protivnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari