Lionel Mesi dobio Zlatnu loptu za 2021. godinu 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Fudbaler Pari Sen Žermena Lionel Mesi dobitnik je Zlatne lopte, nagrade za najboljeg igrača sveta u 2021. godini.

Ovo je sedmi put da argentinski reprezentativac dobija priznanje koje dodeljuje pariski magazin Frans fudbal.

Mesi je nagradu dobio nakon što je sa reprezentacijom Argentine osvojio ovogodišnji Kup Amerike, a sa Barselonom Kup Kralja, pre nego što je ovog leta prešao u Pari Sen Žermen.

Najveći konkurent Mesiju bio je napadač Bajerna i poljske reprezentacije Robert Levandovski, koji je prošle godine bio favorit, ali nagrada nije dodeljena zbog pandemije koronavirusa. Za utehu Levandovski je dobio nagradu za Najboljeg napadača, koja je prvi put dodeljena ove godine.

Po broju glasova na trećem mestu bio je fudbaler Čelsija i italijanske reprezentacije Žoržinjo, četvrti napadač Reala i reprezentacije Francuske Karim Benzema, a na petom mestu bio je N’Golo Kante, vezni igrač Čelsija i reprezentacije Francuske.

Nagradu za najboljeg igrača do 21 godine „Rejmon Kopa“ dobio je fudbaler Barselone i reprezentitavac Španije Pedri, koji je dobio više glasova od Džada Belingema (Borusija Dortmund) i Džamala Musaile (Bajern).

Lionel Mesi dobio Zlatnu loptu za 2021. godinu 2
Aleksija Puteljas. Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

U konkurenciji fudbalerki za najbolju u 2021. trofej je dobila španska reprezentativka i igračica Barselone Aleksija Puteljas, koja je ove godine proglašena i za najbolju igračicu godine u Evropi u izboru UEFA.

Nagradu „Lav Jašin“ za najboljeg golmana godine dobio je Đanluiđi Dunaruma, čuvar mreže Pari Sen Žermena i reprezentacije Italije, dok su iza njega po broju glasova bili Eduar Mendi, golman Čelsija i Jan Oblak, član Atletiko Madrida.

Nagradu za najbolji tim godine dobio je Čelsi, ovogodišnji osvajač Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari