“Lisice” merkaju istoriju 1Foto: Jose Coelho/EPA

Španski tandem večitih pretendenata na evropski fudbalski presto Barselona – Real Madrid i neizostavni nemački par „mirođija“ u toj borbi Bajern – Borusija (Dortmund) prošle nedelje su prebrinuli plasman u četvrtfinale Lige šampiona.

Sada čekaju potencijalne rivale iz kruga pobednika preostalih dvomeča, od kojih su Juventus – Porto i Lester – Sevilja na večerašnjem „meniju“.

Italijanski šampion je jednom nogom već u sledećoj rundi, jer se iz Portugala vratio s dva data gola, a Đanluiđi Bufon, za razliku od kolege Ikera Kasiljasa, sačuvao mrežu na Dragao stadionu. U međuvremenu je Stara dama očitala lekciju Empoliju u Seriji A, našalila se sa Napolijem u nacionalnom Kupu, pa izgubila bod protiv Udinezea u domaćem prvenstvu, a onda se prošlog vikenda, u istom takmičenju, iskupila trijumfom u derbiju sa Milanom, što je timu iz Torina dodatno nabildovalo samopouzdanje pred drugih 90 minuta igre sa protivnikom koji nije dobio nijedan od četiri dosadašnja međusobna duela. Masimilijano Alegri je na Pirinejima „pogodio“ s izmenama, jer su mu rezervisti, hrvatski špic Marko Pjaca i brazilski bek Dani Alveš, doneli osetnu prednost posle prve utakmice, a navijači najtrofejnijeg kluba na Apeninima nadaju se da će proraditi i Juventusovi najveći ovosezonski golgeterski aduti Argentinac Gonzalo Gerardo Iguain (19 pogodaka), njegov mlađi zemljak Paulo Bruno Dibala (8) ili da će im se priključiti Hrvat Mario Mandžukić (5) i Kolumbijac Huan Giljermo Kvadrado (1).

Dok se odbrane, što starijeg to sve boljeg, Bufona nekako podrazumevaju.

– Imamo dobru prednost iz prvog meča i nadam se da je nećemo izgubiti, a da moj kolega i prijatelj Kasiljas neće biti junak revanša. Idemo iz početka, bez bespotrebne žurbe, jer smo gospodari situacije, ali i bez defanzivnog stava, jer se takav pristup često obije o glavu – objasnio je i najavio domaćinov superstar među stativama.

Kasiljas i njegova ekipa, zato, moraju da igraju na sve ili ništa, od prvog minuta. Oslonjeni na vrhunsku formu u portugalskoj Premijer ligi, gde su u intermecu između dva duela sa Italijanima dali (ukupno) 12 komada Boavisti, Nasionalu i Aruki, bez ijedne lopte iza leđa prekaljenog Ikera.

– Naš zaostatak nije mali, ali fudbal je to, vidite da ni veće razlike u golovima nisu ponekad dovoljne za prolaz. Kada si dovoljno hrabar i pametan, odnosno imaš to malo potrebne sreće, ništa nije nemoguće – smatra Kasiljes, sa osvajačkim iskustvom iz LŠ iz vremena dok je branio za Real Madrid, čije prilaze mreži po levoj strani sada neće pokrivati, pre tri nedelje isključeni, Aleks Teljes.

U drugom večerašnjem duelu stvari su još otvorenije i neizvesnije, jer je Lester zahvaljujući čudesnom golmanu Kasperu Šmajhelu samo dva puta pokošen rafalnom paljbom Sevilje u prvih 90 minuta, uz (često bude odlučujući) pogodak na strani u „minut do 12“. U odnosu na taj duel desile su se krupne promene u taboru prvaka Engleske. Tvorac prošlogodišnjeg senzacionalnog šampionskog trijumfa u Premijer ligi Klaudio Ranijeri dobio je šut kartu nervoznih gazda, na trenersku klupu zaseo njegov pomoćnik Krejg Šekspir, a Lisice pod komandom v. d. šefa, protiv Liverpula i Hala prekinule seriju katastrofalnih rezultata u takmičenjima na Ostrvu. Oba puta pobedama od 3:1, i jednom i drugi put na svom terenu, inače potpuno nedodirljivom za takmace u debitantskoj sezoni u Ligi šampiona. Porto je prvi pao na toj adresi (1:0), a do kraja grupne runde LŠ istu sudbinu doživeli su Kopenhagen (1:0) i Briž (2:1).

U isto vreme, Sevilja je neočekivanim remijima sa Leganjesom i Alavesom usporila korak u trci s predvodnicima Primere – Real Madridom i Barselonom. Ponovo demonstrirajući neefikasnost, koja bi joj se, ako je reprizira, mogla obiti o glavu u ključnoj bici za Top osam Lige šampiona. Tamo gde rekordni osvajač Kupa UEFA i potonje Lige Evrope nije bio još od daleke sezone 1957/1958. Iako su Horhe Sampaoli i njegovi izabranici s puno samopouzdanja otišli u Englesku, niko od njih ne uzima zdravo za gotovo ovaj revanš. Šta više, Andalužani su presrećni što će sadašnja generacija moći u najjačem mogućem sastavu da proba otići dalje od prethodnika iz 2008. i 20110. godine, kada su ih Fenerbahče i moskovski CSKA zaustavili na samom startu eliminacionog dela Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari