LŠ: Napoli pobedio Crvenu zvezdu 1Foto: EPA-EFE/ CIRO FUSCO

Napoli je sa kamatom naplatio Crvenoj zvezdi dug za beogradskih 0:0 u septembru. Italijani su u petom kolu Lige šampiona savladali šampiona Srbije sa 3:1 (2:0).

Iako su Italijani na startu drugog poluvremena imali viosku prednost od tri gola razlike, počasni pogodak za crveno-bele, kao i za častan poraz, uspeo je da postigne Ben u 57. minutu.

Karlo Anćeloti je ovaj put uradio domaći zadatak i do tančina pročitao igru Crvene zvezde. Napoli je od prvog minuta uigranim akcijama izbacivao iz koloseka odbranu crveno-belih, koja je usled odusustva Savića i Stojkovića zbog povreda delovala nedovoljno uigrano sa Babićem i Gobeljićem. Da neće biti ni malo lako pod Vezuvom šampionu Srbije pokazalo se već u šestom minutu kada Mertens posle uigrane akcije umalo petom nije savladao golmana Zvezde. Prvi gol pao je već u 11. minutu. Hamšik se posle kornera najbolje snašao u petercu, a Gobeljić je zakasnio da izađe u blok (1:0). Nastavila je Zvezda da igra borbeno, ali osim šanse Simića u 22. minutu, nije mogla više u prvom poluvremenu. Mertens je deset minuta kasnije duplirao prednost Italijana posle još jedne uigrane akcije (2:0), pa se već tada moglo pretpostaviti da neće moći da dođe do preokreta u drugom poluvremenu.

Trener Vladan Milojević odlučio je da na startu drugih 45 minuta ukaže šansu debitantu u Ligi šampiona, tinejdžeru Dejanu Joveljiću (19), umesto Nikole Stojiljkovića. Liverpulov dželat Milan Pavkov nije dobio šansu i zbog povrede je ceo meč presedeo na klupi. Italijani su u drugom poluvremenu nastavili tamo gde su stali u prvom, a mrežu Zvezde nastavio je da rešeta Mertens u 52. minutu. Hamšik je preko skoro celog terena poslao dubinski pas Belgijancu koji je bio brži od četiri defanzivca Zvezde, a potom je loptu zakucao u rašlje Borjanovog gola (3:0). Samo pet minuta kasnije Marin je uspeo da iskoristi pad koncentracije protivnika i promeša odbranu Napolija, a potom i sjajno uposli Bena koji je uspeo da smanji rezultat na prihvatljivih 3:1. Igrao je šampion Srbije borbeno sve do kraja meča, pokušavao da napadne italijanski tim, na mahove čak imao i inicijativu, ali više od toga nije mogao. Fudbaleri Karla Anćelotija umeli su da stanu na loptu i rutinski sačuvaju stečenu prednost, ne dozvoljavajući čak ni naznaku mogućeg iznenađenja.

U postavi Napolija ceo meč je na poziciji desnog beka odlično odigrao bivši fudbaler Zvezde Nikola Maksimović, što bi Mladenu Krstajiću ili nekom narednom selektoru Srbije moralo da uđe u beležnicu za mečeve “orlova” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvno sledeće godine.

Zvezda još uvek teoretski u poslednjem kolu može da dođe do trećeg mesta u Grupi C koje vodi u Ligu Evrope. Međutim, preduslov za to je da šampion Srbije napravi novo čudo 11. decembra na stadionu “Rajko Mitić” i savlada Pari Sen Žermen od koga je u Francuskoj deklasiran sa 1:6, ali i da istovremeno Napoli odigra nerešeno ili savlada Liverpul na “Enfildu”. Šanse crveno-belih relano su svedene na minimum, mada se mora konstatovati da je Zvezda napravila veliki korak u Ligi šampiona čak i ako ostane na samo četiri osvojena boda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari