Luka i Kuzma džokeri Radonjića 1Ognjen Kuzmić foto Peđa Milosavljević /Starsport

Pozicija centra, naročito u današnjoj košarci, sigurno je uz plejmejkersku najzahtevnija i najspecifičnija; s tim u vezi, kvalitetne petice „vrede suvo zlato“ i kada se, kao ovog leta, „magacin prebrzo isprazni“ cene i prosečnih centara vrtoglavo rastu.

I zbog prethodnih vrlo loših iskustava u vidu ad hok rešenja, u Zvezdi su pred početak sezone rešili da sa Maikom Cirbesom potpišu kratkoročan ugovor do kraja godine.

Kada se celokupna problematika usložila inficiranjem koronom Nemca, trener Radonjić nije imao kud već da glavne uloge poveri Kuzmiću i Mitroviću. Možda i na opšte iznenađenje stručnog štaba, prvo u Istanbulu, a potom i u ponedeljak uveče protiv Budućnosti (71:63), obojica su položili testove izdržljivosti, spremnosti i uticaja na igru crveno-belih.

Šta više, protiv svog dojučerašnjeg tima, Luka je bio ofanzivno toliko dobar da je bukvalno sam rezultatski održavao Zvezdu u igri tokom treće deonice, kada apsolutno niko od saigrača ništa nije mogao da pogodi (19p, 7sk).

Neće se percepcija zvezdaške javnosti, potpuno razumljivo, promeniti tako brzo kada je reč o centarskim kvalitetima Ognjena Kuzmića.

Jednostavno, bivši reprezentativac Srbije toliko je konkretnih šansi uprskao poslednjih godina da dva solidna nastupa ne mogu tek tako izoštriti sliku na polupanom ogledalu.

Postoje i uverenja da je Kuzmić ostao deo ovosezonskog sastava jer je ponuda centara na tržištu skromna, a još siromašnija kada su u pitanju srpski igrači.

Tačno je i to da je Radonjić posebno slab na 31-godišnjeg, 213 centimetara visokog centra iz Doboja, kojeg po lepom pamti još iz njegovog prvog mandata na Malom Kalemegdanu.

Tokom leta je među prvima počeo sa individualnim treninzima; jačanju tela i radu na tehnici, tako da je dovoljno spreman dočekao pripreme.

Njegovim sasvim korektnim uvodnim partijama pogodovalo je i to što je Radonjić iz Budućnosti doveo Nikolu Ivanovića i vratio Nejta Voltersa, dvojicu nesebičnih plejmejkera, posebno darovitih u saradnji sa centrima „starog kova“.

Videlo se i protiv Budućnosti da je Kuzmić tokom priprema zaradio kredit da više šutira: samo u uvodna dva minuta meča imao je čak pet pokušaja.

Svih 13 poena ubacio je nakon saradnje sa plejmejkerima ili pravovremenim čitanjima šta će obojica uraditi u napadu.

Zbirno, od 13 asistencija, Volters i Ivanović u u četiri navrata počastili su Kuzmića na ziceru. Istovremeno, iskusni centar sasvim se korektno u odbrani nosio sa vrlo kvalitetnim Vilijem Ridom, odnosno Zoranom Nikolićem.

Mekoća u igri, generalno, izgleda da je deo njegovog karaktera, baš kao i nedostatak samopouzdanja, u čemu bi mogao da se ugleda na Mitrovića.

Kapiten tima u prvom petogodišnjem mandatu, nadao se povratku na Mali Kalemegdan i prošlog leta, ali ga tadašnji trener Saša Obradović nije percipirao kao peticu „modernog kova“ iako je već u Manresi u sezoni 2019/20 u Endesa ligi korišćen kao centar.

Njegovi najveći kvaliteti najbolje su se videli protiv Budućnosti: odličan pivot, kratak „rol“ prilikom otvaranja u „piku“ ka košu i osećaj za pravovremeni pas.

Protiv Budućnosti je bio i veoma stabilan u skoku, naročito defanzivnom.

Naravno, kvalitet obojice prevashodno se manifestuje u ABA ligi; Evroliga je, pak, mnogo viši nivo i za korektniji nastup Zvezde dominantniji i atletski moćniji igrač u oba pravca svakako je neophodan.

Zdrav sam i spreman

Mnogo je problema tokom karijere Luka Mitrović imao sa povredama, prevashodno kolena.

„Mnogo mi je značilo što sam bio od početka sa ekipom na pripremama. To nije bio slučaj u prethodnim sezonama, uvek sam nekako kaskao, trebalo mi je vremena da pronađem formu. Ovoga puta sam tu od prvog dana, zdrav sam, hvala Bogu nikakvih problema nisam imao od početka i nadam se da se to vidi na parketu“, istakao je Mitrović posle utakmice u kojoj je ostvario drugi najbolji košgeterski učinak u dresu Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari