Luka Jović hvata "poslednji voz" 1Foto: BETA AP/ Photo Alvaro Barrientos

Iako su mnogi mislili da su dani Luke Jovića odbrojani u Real Madridu i da će mladi fudbaler biti prosleđen na pozajmicu, srpski napadač je ipak „preživeo“ zimski prelazni rok i ostao da čeka šansu na „Santijago Bernabeu“.

Pogodak koji je proteklog vikenda postigao protiv Osasune mogao bi da bude ključan za njegov o(p)stanak u klubu, ali i signal treneru Zinedinu Zidanu da mu pruži veću minutažu.

Španski mediji još od jesenas nisu naklonjeni Joviću, kritikujući ga da je kao pojačanje od 60 miliona evra, koliko je koštao transfer iz Ajntrahta u Real, trebalo mnogo više od samo dva gola u šest meseci da pruži u dresu „kraljevskog kluba“.

Tako je „Marka“ njegov gol protiv Osasune opisala kao nepromišljen potez pošto je „na silu želeo da loptu zakuca pod prečku iz voleja, rizikujući da takvim šutem promaši siguran pogodak“.

Bilo na silu ili ne, činjenica je da je Jović postigao veoma lep pogodak u 92. minutu, s kojim je postavio konačan rezultat utakmice Osasuna – Real Madrid 1:4.

Srpski napadač nije imao mnogo vremena za pogodak, pošto je samo četiri minuta ranije zamenio neprikosnovenog na mestu prvog špica Madriđana – Karima Benzemu.

Ovaj gol je osim samopouzdanja Joviću naročito bitan i da se rastereti od napada medija, koji su još prošle nedelje tvrdili da ga saigrači bojkotuju jer se uopšte nije uklopio u ekipu, te da niko ne želi da mu doda loptu čak i kada je u gol šansi.

U medijskoj analizi Kup utakmice Real Madrid – Real Sosijedad 3:4 naglašeno je da je Jović na terenu proveo poslednjih 16 minuta, što je period u kome je „kraljevski klub“ postigao dva gola (smanjio prednost sa 1:4 na 3:4), ali da je Jović, iako napadač, za sve to vreme samo jednom imao loptu u svom posedu.

Bio bojkotovan ili ne, činjenica je da je Jović od Nove godine počeo da redovno ulazi u igru i finišu da ga Zidan trenutno posmatra kao prvu zamenu za Benzemu.

– Srećan sam zbog njega, ovo mu je bilo potrebno. On je čist napadač koji nije srećan ako ne postiže golove. Mora da nastavi da napreduje. Ovaj gol će mu poslužiti da nastavi u istom ritmu i nastavi da se bori za više prostora – izjavio je Zidan posle pobede nad Osasunom.

Za Luku Jovića bi naredne dve nedelje mogle da budu ključne. Real Madrid najpre kod kuće dočekuje Seltu, a potom gostuje Levanteu.

U pitanju su protivnici koji nisu mnogo jaki, pa se očekuje da će francuski trener na klupi Madriđana veću minutažu dati rezervistima kako bi prvotimce sačuvao za veoma težak meč protiv Mančester sitija u Ligi šampiona (26. februar), a potom i derbi protiv Barselone (1. mart).

Zbog toga se očekuje da bi Jović u naredna dva susreta mogao da dobije veću minutažu od dosadašnje, a još jedan gol u dva meča mogao bi da bude pokazatelj da je na pravom putu da ipak opravda (pre)skup iznos transfera koji je za njega plaćen Nemcima.

Na njegov status u Real Madridu mogli bi da utiču i martovski dueli reprezentacije Srbije u baražu Lige nacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020, ukoliko naravno dobije poziv selektora LJubiše Tumbakovića.

Gol protiv Norvežana i eventualno protiv Škotske ili Izraela sigurno bi bio dodatni signal Zidanu treba da na njega ozbiljnije računa.

Međutim, Jović je svojim ponašanjem jesenas sam sebi zatvorio vrata reprezentacije kada je bez znanja selektora napustio nacionalni tim uoči meča sa Luksemburgom.

Tumbaković je u više navrata istakao da neće tolerisati takvo ponašanje, mada je u međuvremenu palo „pomirenje“, ali da talentovanom napadaču vrata reprezentacije nisu zatvorena i da će samo od njegovog daljeg ponašanja zavisiti kakav će status imati među „orlovima“.

Gledano iz sadašnje perspektive, nema dileme da bi Joviću igranje u nacionalnom timu sada bilo preko potrebno, ali čak i ako do poziva ne dođe – sam će biti jedini krivac.

Mitrogol ne posustaje

Luki Joviću trenutno ne ide na ruku ni to što Aleksandar Mitrović rešeta za Fulam mreže protivnika u Čempionšipu. Mitrogol je na meču protiv Blekburna (1:0) bio jedini strelac, a to mu je bio 20. gol u ligi ove sezone. Trener Fulama Skot Parker izjavio je da još uvek nije radio sa takvim napadačem i da je Mitrović tip igrača koji „jednostavno zasuče rukave i obavi posao kada je to najpotrebnije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari