Madrid i Rim na putu do Pariza 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Aslan Karacev, eliminacijom Novaka Đokovića u polufinalu Serbia opena, pokvario je već viđenu feštu, koja je trebalo da bude upriličena u nedelju uveče finalnim mečem najboljeg tenisera današnjice u prestonici Srbije.

Nakon osvajanja Australijan opena, posle skoro dva meseca pauze, Đoković na jedina dva turnira – Monte Karlo i Beograd – nije uspeo da dođe do finalnog duela. Kriza ili ne, tek do narednog grend slema – Rolan Garosa, Đoković će imati šanse da formu popravi eventualnim nastupima na Mastersima u Madridu i Rimu.

Srpski as još uvek nije objavio raspored turnira do Pariza, ali je jasno, s obzirom na formu, da novu pauzu neće napraviti do 30. maja za kada je planiran start najvećeg svetskog turnira na šljaci.

Nezadovoljan svakako, ali ne i previše zabrinut, delovao je Đoković posle susreta sa Karacevim, koji (ni)je bio repriza njihovog polufinalnog duela sa poslednjeg Australijan opena. Uobičajene motivacije, Novak je protiv ruskog tenisera prečesto bio defanzivno orijentisan.

Za njegove standarde, činjenica da je šest puta izgubio gemove na svoj servis trebalo bi da zabrine stručnjake u stručnom štabu, ali i samog Novaka, pogotovo jer je na uvodnim ovosezonskim turnirima na šljaci pokazao oscilacije koje na tako sporoj podloci mogu biti nenadoknadive na Rolan Garosu.

Đoković je posle poraza u polufinalu Serbia opena ponovio da u aktuelnoj fazi karijere na sve turnire gleda kao na pripremne za grend slemove na koje je maksimalno fokusiran i čije pehare najviše želi da podigne.

– Nastavljam da radim. Krivo mi je što sam izgubio, međutim Rolan Garos je glavni cilj, nadam se da ću uspeti da vežem nekoliko mečeva do tada. Ne znam da li ću igrati u Beogradu na drugom turniru. Želeo bih da igram, potrudiću se da budem tu. Planovi? Nemam ih, smučilo mi se to. Mislim samo na grend slemove, ostale turnire igram da se spremim za one glavne – iskren je bio Đoković.

Pomenuti drugi turnir u Beogradu, takođe iz serije 250, održaće se od 22. do 29. maja. Đoković još uvek nije objavio raspored turnira na kojima će se pojaviti do Rolan Garosa, čiji je start planiran za 30. maj ali nema sumnje da će učestvovati barem na jednom od predstojeća dva mastersa u Madridu i Rimu.

Gledano kroz prizmu tradicije, veća je verovatnoća da će zaigrati u prestonici Italije od 9. do 16. maja, s obzirom na to da je neretko preskakao takmičenje u glavnom gradu Španije. Ipak, s obzirom na to da je u 2019. osvojio oba turnira (2020. zamrznuta zbog korona virusa) i da zbirno brani 2.000 bodova, Nole bi mogao da se zaigra u Madridu i Rimu.

Novaku su mečevi svakako potrebni kako bi se što bolje pripremio za grend slem u Parizu koji od takmičara iziskuje posebnu fizičku spremu s obzirom na to da se igra na najsporijoj podlozi i da se na njoj snaga servisa najbolje amortizuje.

U svojoj vanserijskoj karijeri, Đoković je posle Rolan Garosa uglavnom preskakao sve manje turnire na travi do Vimbldona (Hertogenboš, Štutgart, Hale, Istborn) i vrlo je moguće da će sličan pristup imati i ove sezone.

U zavisnosti od rezultata na Rolan Garosu, Novak bi možda mogao da se prijavi za Hale, pošto je to jedini turnir na travi, uz takmičenje u Londonu, koje startuje u isto vreme (od 14. do 20. juna) iz serije 500, ali samo u slučaju da u Parizu ne dogura do polufinala.

Početak Vimbldona, koji je takođe osvojio 2019. (brani 2.000 bodova) predviđen je već za 28. jun (finale Rolan Garosa je 13. juna) i nakon najprestižnijeg turnira na svetu, Novak bi trebalo da napravi pauzu sve do Olimpijskih igara.

Turnir u Tokiju organizovaće se na tvrdoj podlozi (24-30. jul) a gotovo svi u intermecu između Londona i Japana igraće se na travi i šljaci, osim jednog u Meksiku iz serije 250.

Jasno je da u odbrani prvog mesta na ATP listi, Đokovića očekuju velika iskušenja: titule u Madridu, Rimu i na Vimbldonu, uz finale Rolan Garosa 2019. nagoveštavaju vrlo zanimljive mečeve srpskog asa do Olimpijskih igara u Tokiju.

            Izazovi do Olimpijskih igara

Masters Madrid  od 2. do 9. maja               šljaka

Masters Rim         od 9. do 16. maja            šljaka

Beograd 2              od 22. do 29. maja          šljaka

Rolan Garos          od 30. maja do 13. juna šljaka

Vimbldon              od 28. do juna do 11. jula            trava

Olimpijske igre    od 24. do 30. jula            tvrda podloga

Karacev i Beretini za titulu

U finalu Serbia opena juče su se sastali Aslan Karacev i Mateo Beretini. Ruski teniser igra u životnoj formi; jedini ATP turnir u karijeri osvojio je nedavno u Dubaiju (iz serije 500); prethodno se domogao prvog polufinala jednog grend slema (izgubio od Novaka Đokovića u Melburnu) i u Beogradu je imao priliku da osvoji prvi turnir iz serije 250.

Mateo Beretini u karijeri je tri puta podizao pehar a najveći uspeh ostvario je 2019. plasmanom u polufinale US opena. Inače, Beretini je pretprošle godine postao prvi Italijan koji se plasirao među četiri najbolja tenisera u NJujorku posle 1977. i Korada Baracutija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari