Magični Teo i milioni evra 1foto EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Posle pola decenije investiranja, samo u poslednje dve godine potrošenih 45 miliona evra, Masimo Zaneti može napokon da odahne i ponosit se šepuri Bolonjom.

Njegova ideja da se Virtus vrati u Evroligu uspela je nakon što je dvostruki šampion Evrope u finalu Evrokupa, u prepunoj Segafredo areni, savladao Bursaspor i tako se direktno plasirao u najelitnije društvo naredne sezone – 80:67.

Moraće iskusni italijanski biznismen, koji se nalazi u poznim životnim godinama, naročito da premira Miloša Teodosića, koji je sa 21 poenom bio najzapaženiji pojedinac finalne utakmice. Dobio je srpski plejmejker i nagradu za MVP meča za titulu.

Zaneti, jedan od najbogatijih Italijana na svetu, koji je imperiju izgradio u poslovanju sa kafom, u projekat revitalizacije košarkaškog giganta ušao je pre više od pet godina, kada se velikan nalazio na samom dnu, tavoreći u Seriji A2. U više navrata je Virtus tokom poslednje dve decenije bio blizu ispadanja ili se selio u niži rang takmičenja; pretilo mu je bankrotstvo, kojeg ga je spasao Klaudio Sabatini.

Uspeli su za vreme njegovog predsednikovanja i da osvoje FIBA Evročelendž međutim problem solventnosti nije bio rešen. Bez mogućnosti da oformi reprezentativan sastav i napravi jasan iskorak u smislu osvajanja trofeja, Sabatini se povukao 2013. posle čega su se turbulencije još više povećale što je dovelo do poslednje selidbe Bolonjeza u niži rang takmičenja.

U momentima beznađa kao spasilac se pojavio Masimo Zaneti, najuspešniji italijanski proizvođač kafe. Značajne sume počeo je da ulaže još dok je tim bio u drugoj ligi. Pisalo se i da je budžet tada bio oko pet miliona evra; s tim u vezi bilo je samo pitanje trenutka kada će se Virtus vratiti u elitni rang, što se i dogodilo 2017. godine.

Zaneti je i sam tada poručio da se neće mešati u sportski deo jer se ne razume u košarku, već samo u finansijski, što je postulat kojeg se i danas pridržava. Za stvaranje jačeg tima bilo mu je potrebno reprezentativnije trenersko ime. U klubu su 2019. osetili da bi to mogao da bude Aleksandar Đorđević i nisu pogrešili.

Zahvaljujući svom velikom uticaju, nekadašnji selektor Srbije uspeo je da dovede igrače formata Miloša Teodosića, Stefana Markovića, Vimsa… da od Pajole napravi jednog od boljih italijanskih bekova…

Zaneti je sukcesivno povećavao ulaganje do mere da je u poslednje dve sezone ukupan budžet kluba iznosio oko 40 miliona evra. Osvajanjem FIBA Lige šampiona, kao i italijanske Serije A Đorđević je ispunio svoju misiju, barem je tako procenio sportski sektor. Zaneti je pritajeno želeo da „zlatnu koku“ uruči italijanskom treneru što se na kraju i dogodilo.

Iz komforne zone Toronto Reptorsa, Serđo Skariolo se preselio u Bolonju, dobivši više desetina miliona evra da se igra na tržištu evropskih igrača, prošlog leta. Povrede igrača poput Ekpea Juda, Avudua Abasa  ili odsustva zbog bolesti (Nik Menion) kompenzovana su još boljim igračima nalik Heketu, Šengeliji, Žaiteu, Herviju…

Skariolo je imao u rotaciji bukvalno 15 odličnih igrača, mesta nije bilo za sve, u finalu Evrokupa (u civilu ostali Alibegović, Ruzier, Barbieri, Abas, Judo) a najveću konstantu predstavlja Miloš Teodosić. Skariolo ga korstio najviše kao pleja; većina akcija polazila od srpskog asa koji je maestralan u kreaciji igre, razigravanju saigrača… Virtus se konsolidovao u finišu seozone, pre finala bio je u seriji pobeda koja je datirala još od 16. marta. S obzirom na napadački potencijal, logično je da igrao na poen više…

Uprkos popunjenom rosteru, Bolonjezi u povratničkoj evroligaškoj sezoni planiraju da ojačaju spoljnu liniju, dovedu još jednu odličnu peticu i po mogućstvu dokazanog šutera. Da bi umanjio stres tokom pregovora sa pojačanjima, Skariolo će dobiti manevarski prostor veći od 25 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari