Mančester junajted najvredniji klub u Evropi 1

Mančester junajted je i dalje najvredniji fudbalski klub u Evropi, a njegova vrednost je procenjena na 3,25 milijardi evra, pokazuje istraživanje kompanije KPMG objavljeno u specijalizovanoj publikaciji „Procena vrednosti fudbalskih klubova: Evropska elita“.

Redosled prvih deset nije se promenio od prošle godine, pa je na drugom mestu, sa procenjenom vrednošću od 2,92 milijarde evra, madridski Real, koji sa ukupnim troškovima za zaposlene od preko 400 miliona evra ima najveći platni spisak u svetskom fudbalu.

Treća je Barselona sa 2,78 milijardi evra, a slede Bajern (2,55 milijardi), Mančester siti (2,16 milijardi), Arsenal (2,10 milijardi) i Čelsi (1,76 milijardi).

Finalista Lige šampiona Liverpul je na osmom mestu sa procenom vrednosti od 1,58 milijardi evra, deveti je Juventus (1,30 milijardi), a deseti Totenhem (1,29 milijardi).

Vrednst Totenhema je u odnosu na prethodni izveštaj uvećana za čak 27 odsto.

U izveštaju se konstatuje da vrednost fudbalskih klubova nadmašuje trend na evropskim berzama. Ukupna vrednost 32 najveća evropska kluba prošle godine je uvećana za devet procenata i iznosi 32,5 milijarde evra.

Istraživanje KPMG se odnosilo na profitabilnost, pravo emitovanja, popularnost, sportski potencijal i vrednost stadiona i ostale imovine klubova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari