Po treći put u istoriji Lige šampiona događa se to da se tri kluba iz iste zemlje nađu u samoj završnici elitnog takmičenja. U sezoni 1999/2000. dominirali su Španci (Valensija, Barselona, Real Madrid), 2002/03. Evropom su vladali Italijani (Inter, Milan, Juventus), a ove sezone primat zauzimaju Englezi.

Po treći put u istoriji Lige šampiona događa se to da se tri kluba iz iste zemlje nađu u samoj završnici elitnog takmičenja. U sezoni 1999/2000. dominirali su Španci (Valensija, Barselona, Real Madrid), 2002/03. Evropom su vladali Italijani (Inter, Milan, Juventus), a ove sezone primat zauzimaju Englezi. Čak tri premijerligaša našla su se među četiri najbolje ekipe Starog kontinenta, a jedan od njih večeras bije prvu bitku za Atinu i mesto u finalu 23. maja. Mančester Junajted u okviru prvog polufinalnog duela večeras od 20.45 na Old Trafordu dočekuje Milan, tim koji se naslovom evropskog prvaka poslednji put okitio 2003. godine (Junajted davne 1999). Mančester se, napokon, posle tri sušne sezone, bori za nešto veliko, na korak je od osvajanja triple krune, planeta jednostavno obožava njihovu ovosezonsku igru, „eksplodirali su“. Olakšavajuća okolnost za izabranike Karla Anćelotija svakako je oslabljena zadnja linija „crvenih đavola“ pošto se poslednji u nizu povredio Rio Ferdinand, a od ranije van terena su Vidić, Nevil, Evra i Silvestre (Nevil će možda i rovit zaigrati), tako da će menadžer engleskog predstavnika imati mnogo muke oko sastavljanja poslednjeg bedema ispred gola Van der Sara.
– Naša velika prednost je što Rio neće igrati. Mada i bez njega oni imaju dovoljno snažan sastav da nam se suprotstave na pravi način, tu su pre svih Ronaldo i Runi. Svi smo videli šta su uradili Romi i ta utakmica je veliko upozorenje mojim igračima – rekao je strateg rosonera Karlo Anćeloti.
Dva tima su se poslednji put sastala 2005. godine u osmini finala LŠ, a Italijani su slavili u oba susreta (po 1:0). Ipak, menadžer „đavola“ Aleks Ferguson poručuje da će večeras stvari biti potpuno drugačije.
– Ono što mogu da obećam Milanu jeste jedino to da ćemo sada biti mnogo bolji nego kada smo se poslednji put sastali. Koliko smo od tada napredovali svedoči pobeda nad Romom od 7:1. Tada moji igrači nisu bili dovoljno zreli i spremni za veliki Milan. Sada je sve drugačije, ali problem nam može predstavljati odbrana i zato moramo biti oprezni. Oni su prepuni iskusnih igrača koji su odigrali mnogo ovakvih mečeva i to je u ovoj fazi od velike važnosti – poručio je on, aludirajući na to da je ovo treće Milanovo polufinale u poslednjih pet godina, a njihovo tek prvo od 2003, kada su se tu našli po poslednji put i izgubili od Leverkuzena. Da li uopšte treba napominjati da su pojedini (najbolji – Runi i Ronaldo) fudbaleri Mančestera tek bili rođeni kada je kapiten rosonera Paolo Maldini igrao za Milan?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari