Marjanović se seli u Filadelfiju 1Foto: FoNet AP

Za godinu dana u Los Anđeles Klipersima Boban Marjanović je potvrdio da kao epizodista može pomoći saigračima, ali da lider tima, sa većom minutažom, jednostavno ne može biti.

U konstelaciji snaga sa Marćinom Gortatom i Mortezilom Herelom kao konkurentima na petici, srpski centar je imao vrlo malu minutažu, posebno u januaru mesecu (na više od 50 odsto mečeva nije ni ulazio u igru), tako da se i mogao naslutiti epilog koji se desio u noći između utorka i srede. Treći put u NBA karijeri Marjanović je promenio klub i u trejdu Klipersa i Filadelfije, zajedno sa prijateljem Tobajasom Herisom i Majkom Skotom stigao u Sikserse, dok su se u Los Anđeles preselili ruki Lendri Šamet (odličan šuter), Vilson Čendler i Majk Muskala, a pritom je franšiza iz Zapadne konferencije dobila i „pikove“ prve runde drafta 2020. i 2021. godine.

Marjanović će tako završnu, treću godinu ugovora vrednog 21 milion dolara izvesno završiti na Istoku gde je 2016. potpisao obavezujući sporazum sa Detroit Pistonsima, u čije je redove došao iz San Antonija, prvog kluba u svojoj NBA karijeri.

Olakšavajuća okolnost jeste i preseljenje Tobajasa Herisa, jednog od njegovih najboljih drugova iz Los Anđelesa, kao i činjenica da su Siksersi veoma tanki na mestu centra, zapravo u celoj centarskoj liniji. U Filadelfiji su se očigledno preračunali u prethodnom trejdu kada su za DŽimija Batlersa iz Minesote dali Darija Šarića i Roberta Konvigtona.

Eksperiment sa iskusnim Vilsonom Čendelerom na četvorci očigledno nije uspeo, kao i pokušaj Breta Brauna da od Majka Muskale napravi krilnog centra koji će šutem za tri širiti igru. Žoel Embid je praktično ostao usamljen na petici, bez adekvatne pomoći unutar reketa što se dobrano odrazilo i na rezultate. Iako je Filadelfija bila projektovana na jedno od prva dva mesta na Istoku, trenutnim skorom 34-20 nalazi se tek na petoj poziciji, potencijalno bez prednosti domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa.

Od dolaska DŽimija Batlera, tačnije odlazaka Šarića i Konatona Siksersi su samo jednom uspeli da vežu više od tri pobede (ukupno četiri). Osim Embida, Marjanović će jedinu konkurenciju na petici imati u prekaljenom Amariju DŽonsonu, koji ove sezone ima limitiranu minutažu kod trenera Brauna. Vrlo je moguće da bivši košarkaš Crvene zvezde dobije veću minutažu u poređenju sa ulogom koju je imao u Klipersima, pogotovo jer Siksersi neguju igru na niskom postu. U takmičarskoj 2018/19, Bobi je nastupao na 36 mečeva i prosečno je na parketu provodio 10,4 minuta, uz 6,7 poena po utakmici.

Dupli program Nikole Jokića

Nikolu Jokića gledaćemo u dva takmičenja na Ol staru. Pre nastupa na utakmici najvećih zvezda NBA lige u Šarlotu (16-17. februar), srpski centar iz redova Denvera okušaće se i u „Skills challenge“, tačnije na mini poligonu gde će imati priliku da pokaže koliko je vešt. Jokiću će to biti drugo učešće u tom takmičenju, uvedenom 2003, pošto je nastupao i 2017. godine. Tada je u četvrtfinalu eliminisao Entonija Dejvisa, a onda u polufinalu izgubio od Kristapsa Porzingisa. Letonac je tada slavio i postao tek drugi Evropljanin uz Tonija Parkera 2012. koji je trijumfovao u tom takmičenju. Ove godine srpski košarkaš nadmetaće se sa Nikolom Vučevićem, centrom Orlanda. Osim njih dvojice takmičiće se i Luka Dončić (Dalas), DŽejson Tejtum (Boston), Tre Jang (Atlanta), Dieron Foks (Sakramento) i Kajl Kuzma (Los Anđeles Lejkers).

Najteži poraz Lebrona ikada

Lebron DŽejms (34) igra u NBA ligi od 2003. godine, nastupio je u 1.381 utakmici i nikada nije izgubio ubedljivo kao u noći između utorka i srede. Indijana Pejsersi su razbili njegove Los Anđeles Lejkerse konačnim rezultatom 136:94, čime su naneli „Kralju“ poraz od 42 poena, koliko nije izgubio od od kada igra profesionalnu košarku! Bezvoljni i demotivisani, igrači Luka Voltona su bez reakcije gledali kako im koš zatrpavaju Bojan Bogdanović (24 poena) i Majls Tarner (22), uz podršku rezervista Erona Holideja, Edmonda Samnera i Domantasa Sabonisa, koji su postigli po 17 poena. Lebron je na parketu proveo pola sata, postigao je 18 poena, ali je to bilo premalo da bar ublaži neuspeh koji će sigurno zaboleti sve u slavnoj franšizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari