Markanen finski Novicki 1

Helsinki je na startu kontinentalnog šampionata omogućio Evropljanima da se na delu uvere u raskošan talenat Laurija Markanena.

Da košarkaško čudo dolazi iz zemlje poznate po postojbini Deda Mraza, i zimskim sportovima, moglo je da se nasluti kada je krajem juna Čikago odlučio da sa 7. pozicije pokupi frešmena sa Univerziteta Arizona, koji je u toj jednoj studentskoj godini uverio NBA skaute da poseduje talenat prethodno viđen jedino kod Dirka Novickog, koji je 1998. debitovao za Dalas kao nepoznati Evropljanin. Finska je potpuno zasluženo savladala prepotentne i samouverene Francuze, posle produžetka (86:84), a osim Džamara Vilsona koji je postigao pobedonosni koš, epitet junaka, možda i istorijskog trijumfa, zaslužio je pomenuti Markanen.

Tinejdžer iz Vante (20 godina) ubacio je trikolorima 22 poena, uz sedam skokova, trošeći šuteve tako racionalno i smelo, da je zadivio sve iskrene poklonike igre pod obručima. Visine 213 centimetra, odličnog raspona ruku, vretenastih mišića i atleticizma po NBA standardima, prelako je rešavao gotovo sve situacije jedan na jedan. Markanen ima odličan odraz iz mesta (oko metar), što mu olakšava dominaciju u skoku, a dobar šut za tri poena čini teško čitljivim sa mesta četvorke (42,3 odsto na Arizoni).

Lauri je košarkaške gene nasledio od oca Peke Markanena, koji je duži niz godina igrao za reprezentaciju Finske, a studirao je na Univerzitetu Kanzas, igrajući za čuvenog Roja Vilijamsa. Košarka je u Finskoj u velikoj ekspanziji; Lauri je srednjoškolske dane proveo u HBA Helsinki, što je pandan američkom srednjoškolskom košarkaškom programu. Rodonačelnik te ideje je čuveni centar Hano Motola, koji radi kao trener i savetnik zaista sjajnim mladim stručnjacima. Program je zapravo priprema mladih igrača za odlazak na američke univerzitete i tim put je i krenuo Lauri Markanen, koji je prethodno bio najbolji strelac prvenstava Evrope na U 18 i U 20. U moru brojnih ponuda, odlučio se za Arizonu, gde je igrao zajedno sa našim Dušanom Ristićem za kojeg je rekao da nikada nije video centra sa “boljim rukama”. Za samo godinu dana uspeo je da postane najbolji trojkaš u istoriji konferencije “All Pac-12”.

Reč je o sjajnom momku, velikom radniku i vrlo skromonm. Odlično je građen, a genetika mu je pomogla da ima samo šest odsto masti u krvi. Zanimljivo je da je nemački stručnjak Henrik Detman vodio kao selektor Finske nekada oca Peku i danas sina Laurija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari