Markez šampion u Moto GP 1Foto: EPA-EFE/ MANUEL BRUQUE

Mark Markez je novi-stari šampion u „kraljevskoj“ kategoriji Moto GP, pošto je titulu osvojenu prošle godine odbranio u spektakularnoj trci voženoj u Valensiji za VN Španije.

Do šeste titule u karijeri, a četvrte u najjačoj klasi došao je osvojenim trećem mestom na stazi „Rikardo Tormo“, dok je njegov najljući rival pao sa matora šest krugova pre kraja, mada je situacija mogla biti znatno drugačija pošto je upravo Markez bio na ivici da padne samo jedan krug pre Dovicioza, no nekako se izvukao iz neprijatne situacije i ostao na točkovima između prve i druge krivine.

Trka je obilovala interesantim situacijama, a jedna od njih bila je odnos između timskih kolega, Horhea Lorenca i Andree Dovizioca.

Naime, Italijan je sjajno startovao i sa devete došao na petu poziciju, a onda se punih deset krugova nalazio iza klupskog kolege, sve dok ovaj nije pao u trci!

Potpuno neverovatno zvuči da tim Dukatija nije rešio pre trke da Lorenco mora da propusti Dovicioza jer mu bodovi na ovoj trci uopšte nisu bili potrebni, a još čudnije deluje gest samog Španca kada je video da se iza njega nalazi čovek koji se uz Markeza bori za titulu svetskog šampiona.

Da stvar bude gora, i iz redova italijanske ekipe su poručivali Lorencu da propusti kolegu, no nije vredelo, pa ostaje da se vidi kakav će njihov odnos tek biti, iako su se srdačno posle trke pozdravili.

Doduše treba napomenuti da je Španac imao bolji tempo u trci, ali to ga ne opravdava da deset krugova iza sebe drži čoveka sa kojim deli garažu već godinu dana.

I kada se činilo da će Markez završiti trku na trećem mestu, što mu je apsolutno dovoljno za titulu, izleteo je sa staze u prvoj krivini, ali se volšebno zadržao na Jamahi, pa su ga mnogi prestigli, između ostalog i Lorenco i Doviciozo i činilo se pogotovo posle pada Lorenca, da bi Doviciozo mogao da dođe do pobede, što mu je uz dvanaesto, ili niže, mesto Markeza bio jedini preduslov da osvoji titulu.

No i on je ubrzo pao i tako odneo sve snove o tituli u nepovrat, mada valja istaći da je u tim trenucima i Markez „vrteo“ nešto slabije i nesigurnije krugove, zbog šoka koji je proživljavao jer je bio svestan činjenice da je lako mogao da završi kraj staze pre tandema Dukatijevih vozača, što bi „otvorilo“ trku iznova i automatski povećalo šanse da se Italijan „okiti“ svojom prvom titulom u karijeri.

Za to vreme i nedaleko ispred pomenutih vozača odvijala se borba za prvo mesto, a u njoj su glavni akteri bili Žoan Zarko i Dani Pedrosa.

Iako je Zarko vodio, na početku poslednjeg kruga ga je Pedrosa obišao i sačuvao prednost, dovoljnu za treći trijumf ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari