Maroko zamenio Ukrajinu u zajedničkoj kandidaturi sa Španijom i Portugalijom za Mundijal 2030. 1Kralj Mohamed VI. Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Marokanski kralj Mohamed VI objavio je danas zajedničku kandidaturu Maroka, Španije i Portugala za domaćinstvo Svetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine.

– Objavljujem pred vašom skupštinom da je Kraljevina Maroko odlučila, sa Španijom i Portugalom, da podnese zajedničku kandidaturu za domaćina Svetskog prvenstva 2030 – naveo je marokanski kralj u poruci koju je pred Kongres Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) u Kigaliju pročitao ministar sporta te zemlje.

Španski i portugalski savez nisu želeli da zvanično komentarišu ovu objavu.

Španija i Portugal su najavile svoju kandidaturu za organizaciju Mundijala još 2021. godine, a po izbijanju rata u Ukrajini, u oktobru prošle godine svojoj kandidaturi su dodali i tu državu.

Pet puta neuspešan kandidat za organizaciju Mundijala, Maroko se nada da će postati druga afrička zemlja, posle Južne Afrike 2010, koja će biti domaćin jednog od najvažnijih sportskih takmičenja na svetu.

Svetsko prvenstvo u fudbalu proslaviće stogodišnjicu 2030. godine otkako je prvi Mundijal održan u Urugvaju, koji je takođe ozvaničio zajedničku kandidaturu sa Argentinom, Paragvajem i Čileom za organizaciju tog turnira.

Naredno Svetsko prvenstvo na programu je 2026. godine, a domaćini će biti SAD, Meksiko i Kanada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari