Masters u Rimu u terminu Madrida 1Foto: EPA-EFE/ BRIAN HIRSCHFELD

Prvi turnir kojim će se ATP tur vratiti na scenu je Sinsinati masters 22. avgusta u Njujorku, nakon čega odmah na istom mestu, Flašing medouzu sledi US open.

Rodžer Federer je odlučio da pauzu iskoristi kako bi sanirao povredu i tako zdrav i spreman dočekao 2021. godinu, gde će mu Olimpijske igre biti najbitniji događaj.

Na turnirima u SAD nećemo gledati ni Rafaela Nadala, prošlogodišnji šampion neće braniti titulu.

Odsustvovace i četiri francuska igrača Pjer-Ig Erber, Gael Monfis, Lukas Puij i Žo-Vilfrid Conga.

Zbog teške situacije u celom svetu, a prethodnih meseci posebno u Americi, odluku da ne nastupe na ovom turniru su doneli i Sten Vavrinka, Fabio Fonjini, Nikolas Jari, Aleksej Popirin i Nik Kirjos.

Jubilarno 140. izdanje US opena na programu je od 31. avgusta do 13. septembra, a prvi favorit za trofej u Njujorku je nesumnjivo prvi igrač sveta Novak Đoković, koji će juriti 18. grend slem titulu.

Najveća konkurencija će mu biti “mlađa garda“, Dominik Tim, Saša Zverev, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, a možda čak i Endi Marej, kojije najavio povratak baš na US openu.

Posle Njujorka planiran je povratak u Evropu, prvi turnir je Masters u Rimu koji je pomeren šest dana unazad, u terminu otkazanog Mastersa u Madridu. ATP i VTA su potvrdili nove datume za turnir u Rimu, koji će sada biti održan od 14. do 22. umesto 20. do 27. septembra.

To će omogućiti igračima koji odigraju polufinale US opena da imaju nekoliko dana priprema.

Oni će biti slobodni u prvom kolu i neće igrati do srede ili četvrtka i imaće mnogo više vremena nego između finala Rima i početka Rolan Garosa.

Prošlogodišnji pobednici rimskog mastersa su Karolina Pliškova i Rafael Nadal.

Španac je titulu osvojio tako što je u finalu savladao Novaka Đokovića sa 2:1 u setovima. Očekuje se da obojica učestvuju u ovogodišnjem izdanju.

Teniseri će u Njujorku biti testirani najmanje dva dana pred dolazak u Italiju, a test će biti ponovljen i u Rimu. Potom će u hotelu čekati rezultate, te ako su negativni imaju pravo da igraju.

Rolan Garos počinje 27. septembra i traje do 11. oktobra.

Sa i bez Rodžera i Rafe

Novak Đoković jedini od aktivnih tenisera ima pozitivan skor u duelima sa Nadalom i Federerom, a zanimljivo je da ga godinama nisu pobedili na grend slem turnirima. U poslednjih devet susreta protiv dvojice velikana „belog sporta“ na Australijan openu, Vimbldonu, Rolan Garosu i US Openu  Novak je upisao svih devet pobeda!

Federer je izgubio poslednjih šest duela na „grend slemovima“ protiv Đokovića i nije ga pobedio od 2012. godine, dok je Nadal poslednji trijumf na najvećim turnirima protiv Srbina ostvario 2014. godine i to na Rolan Garosu.

Interesantno je da je Federer devet od 20 grend slemova osvojio tako što na tom turniru nije odigrao meč protiv tenisera iz TOP4, dok je Nadal to uradio tri puta. Novaku Đokoviću se to do sada nije desilo.

Andresku neće braniti titulu

Kanadska teniserka Bjanka Andresku neće braniti titulu na Otvorenom prvenstvu SAD, pošto je odlučila da ne učestvuje na tom turniru. – Brojni izazovi, uključujući i pandemiju korona virusa, ugrozili su moju sposobnost da se pripremim i takmičim na najvišem nivou – napisala je Andresku na društvenim mrežama. Ona je četvrta teniserka iz prvih sedam na svetu koja neće igrati na ovogodišnjem Ju Es Openu. Pored Andresku, sa turnira su se povukle i Ešli Barti, Elina Svitolina i Kiki Bertens.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari