Mbape dotukao Milionere, Ronaldo osvojio Minhen 1Foto: Ronald Wittek/EPA

Fudbaleri Borusije Dortmund preživeli su bombaški napad na njihov autobus, ali nisu, samo na 24 sata, odloženi duel sa Monakom – 2:3 (0:2), odnosno sudijske greške i novo nadahnuće veče Kilijana Mbpaea.

Pa je francuski tim sa, policijom i vojskom „okupiranog“, Vestfalena odneo kapital koji ga čini bližim polufinalu Lige šampiona. Bolju pol poziciju za revanš sledeće nedelje imaju i madridski Real, posle 1:2 (1:0) na terenu Bajerna, i njegov gradski rival Atletiko, zahvaljujući tesnoj pobedi nad Lesterom – 1:0 (1:0).

Kneževi su bolje ušli u duel dve najofanzivnije, najmlađe i najtalentovanije ekipe iz evropskog krem društva i, dok su Milioneri, očigledno još pod utiskom horora od utorka, sporo hvatali konce igre, poveli s 2:0 u 35 minutu. U odbrani ranjivog domaćina načela je buduća zvezda letnjeg prelaznog roka. Fabinjo nije iskoristio penal sviran zbog očiglednog faula izvan šesnaesterca (16. minut), ali se zato osamnaestogodišnji špic malo zatim odlično snašao i šutem butinom postigao pogodak na asistenciju Tomasa Lemara (19), ali iz nespornog ofsajda, koji su glavni sudija Orsato i pomoćnik mu Manjaneli prevideli i prećutali. Kako nesreća nikada ne dolazi sama sledeći je golmana Birkia matirao njegov čovek. Rađi je centrirao ka kapitenu Falkaou, ali je njegov čuvar Sven Bender izgubio ravnotežu i loptu panično glavom zakucao u svoju mrežu (35). Čemu je kumovao i primljeni udarac u nogu pre toga, ali je italijanski arbitar samo odmahnuo rukom na protest momka koji je u zadnju liniju uskočio umesto operisanog Bartres, (srećom) jedine žrtve verovatnog terorističkog akta dan pre utakmice. Borusija se trgla u drugom poluvremenu i, pre svega boljom igrom na sredini terena, zaređala sa šansama, pa je Dembele na vreme prepolovio zaostatak (57). Međutim, Mbape nije dao već viđenu pobedu. Presekao je dodavanje rivalskih defanzivaca, istrčao sam pred golmana Borusije i u maniru prekaljenih napadača top klase, udarcem u gornji desni ugao, odbio nalet crno-žutih (79). Tu, naravno, nije kraj pokušajima Borusije da izbori egal, ali sve je ostalo na efektnom lažnjaku Šinjija Kagave (84).

Na drugom kraju Nemačke, u Minhenu, odigrana je još jedna luda utakmica, na nivou ove faze LŠ. U odsustvu povređenenog Roberta Levandovskog, breme realizacije preuzeo je Artur Vidal. I do pola obavio posao. U 25. minutu je učinio da na trenutak pomislimo da će Bavarci konačno skinuti prokletstvo mečeva sa španskim klubovima u poslednje tri godine, ali je u 45. minutu bio neprecizan iz jedanaesterca, a pre toga promašivao iz još nekoliko izglednih prilika. A, onda je na scenu stupio Kristijano Ronaldo. Pre svega dve nedelje operisani Manuel Nojer branio je i neodbranjivo, ali nije mogao sam protiv Portugalca, koji je prvo izjednačio (47), zatim iznudio isključenje Martineza, pa se jubilarni 100. put upisao u strelce u evropskim klupskim takmičenjima (77), a da nije proklizao u nadoknadi vremena mogao je definitivno da dokusuri protivnika. Za razliku od Bavaraca, Atletiko je odbranio svoju „tvrđavu“, jednim ali zlata vrednim „hicem“ Antoana Grizmana (28). Mada je fauliran van kaznenog prostora, francuski centarfor je dobio i iskoristio šansu da sa 11 metara kruniše dominaciju svog tima protiv neubedljivog Lestera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari