Meč odluke za "pol poziciju" 1Foto: STARSPORT

U nedelju se u Podgorici igra derbi 22. kola ABA lige, utakmica koja može da odluči ko će na kraju regularnog dela zauzeti prvu poziciju na tabeli koja znači i prednost domaćeg terena u plej-ofu i eventualnom finalu.

Domaća Budućnost ima trenutno poraz više od Crvene zvezde i njima je pobeda u tom smislu imperativ, trijumf je neophodan i crveno-belima jer su u prvom delu od Podgoričana izgubili u Beogradu (65:67) pa bi drugi poraz značio i prednost rivala u slučaju istog skora na kraju.

Prednost domaćeg terena, posebno kad su ovi protivnici u pitanju, pokazala se prethodnih sezona i „presudnom“.

Verovatno niko nije zaboravio šta se sve „nekošarkaški“ dešavalo u finalu sezone 2018/19 (poslednje završene), pa i one prethodne, i na šta su na terenu i van njega ličile te serije.

Ove sezone će verovatno izostati publika u obe dvorane, pa će makar utoliko biti manje tenzija oko parketa, ali ABA liga ima verovatno i poslednju priliku da pokaže svoju ozbiljnost i sposobnost da takmičenje regularno privede kraju.

Deo loše predigre ovog puta je i eho odluke Lige da suspenduje trojicu srpskih sudija koji su negativno ocenjni za utakmicu Cibona – Budućnost zbog prelomnih odluka u finišu meča koju su Podgoričani dobili 76:72.

Zanimljivo je da su Zvezda i Budućnost do sad odigrali 45 mečeva u ABA ligi, crveno-beli vode 23:22, a ilustrativno je da su obe ekipe bile dominantne na domaćem parketu, Zvezda 19:5, a Budućnost 17:4. Poslednji meč u Beogradu dobila je Budućnost 67:65, tada su za crveno-bele igrali Ročesti, O’ Brajant i Teri, dok je Budućnost u nepromenjenom sastavu.

Junak pobede Podgoričana bio je Nikola Ivanović sa 20 poena.

Košarkaši Zvezde u Podgoricu stižu direktno iz Atine gde su sinoć igrali meč Evrolige sa Panatinaikosom, i bez obzira na sigurnu kontrolu potrošnje, biće umorniji od Podgoričana koji se za meč spremaju pet dana.

Crveno-beli su utorak igrali sa Cibonom, a bitan hendikep u Podgorici mogao bi da bude izostanak Dejana Davidovca koji ima problem sa virozom, a koji je u poslednje vreme često imao ključne role u pobedama.

Ohrabrujuće za trenera Dejana Radonjića je da se Ognjen Dobrić oporavio i da će zaigrati.

Budućnost do kraja čekaju odloženi mečevi sa Igokeom i Cedevitom (oba kod kuće)- gostuju Mornaru, čekaju Megu, a imaju 20:0 u poslednjem kolu sa Primorskom.

Zvezda u zaostalim mečevima igra sa Cedevitom (kod kuće) i Krkom (u gostima), na svom parketu još igraju sa FMP-om i Igokeom, a gostuju Cedeviti i Zadru.

Partizan dočekuje Mornar u meču gde je gostima pobeda mnogo „značajnija“. Trener crno-belih Aleksandar Matović rekao je pred meč da očekuje „dobru, fajtersku utakmicu“.

„Imaju tim sastavljen od dosta odličnih individualaca što je u ovom momentu najteže braniti. Svaki igrač im je fantastičan šuter, dva visoka igrača su fantastični na rol igri i imaju plejmejkere koji kreiraju za sve njih. Moramo da odigramo fajtersku utakmicu, sve vreme u kontaktu sa njima, da se borimo za svaku moguću loptu i svaki mogući skok, da dođemo u situaciju da budemo čvršći od njih, da bismo mogli da igramo sa njima. Mika i Zagorac sigurno neće igrati, dok će Mozli možda odigrati bar nekoliko minuta“, rekao je Matović.

Trener Mornara Mihailo Pavićević ne krije ambicije.

„I na ovo i na dva preostala gostovanja idemo sa jedinim ciljem – da pobedimo. U kalkulaciji za plej-of igraju samo pobede, tako da nemamo drugog izbora. Igramo protiv Partizana kog nepravedno dovode u podređenu ulogu, sa čim se ne slažem. Partizan je institucija, jedan od najvećih klubova sa ovih prostora i o tome ne treba trošiti reči. Dovoljno je reći da je bio evropski prvak, to se ne sme zaboraviti“, rekao je Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari