Meč Zvezde protiv Lajpciga nije "biti ili ne biti" samo za Baraka Bahara: Može li Izraelac "svojim oružjem" da sruši nemačkog giganta? 1Foto: Starsport/Dimitrije Vasiljević

Meč Crvene zvezde protiv Lajpciga (21.00, RTS 1) u četvrtom kolu Grupe G Lige šampiona može biti presudan za trenera domaćih Baraka Bahara.

Izraelac je prošle nedelje imao neprijatan susret sa navijačima, a ni u upravi nikom nije prijatno kada bace pogled na tabelu Superlige i zaostatak od šest bodova za Partizanom.

Eventualna pobeda, pa čak i nerešen rezultat protiv Lajpciga (u slučaju novog poraza Jang bojsa od Mančester sitija) kupio bi vreme i Izraelcu i upravi Zvezde, jer bi san o trećem mestu u Ligi šampiona nastavio da tinja.

O porazu ne sme da se razmišlja jer bi dubioza (ne samo rezultatska) postala još veća, pošto bi se postavilo pitanje da li bi Baharov prethodnik Miloš Milojević postigao isti slab rezultat, i to bez letošnjih (pre)skupih pojačanja.

Dugo je Bahar lutao ove sezone sa izborom prvog tima. Utisak je da i dalje luta. Ekipa na jačim utakmicama odaje utisak kao da joj nedostaje lider, što je možda glavni razlog zašto sve češće daje šansu Aleksandru Kataiju.

Bivši kapiten je na početku sezone praktično već bio prežaljen pošto ne ispunjava fizička očekivanja koja je nametnuo Izraelac, ali vremenom deluje kao da je i trener shvatio da nije sve u brzini, te da ima nešto i u pameti.

Jedna stvar se međutim Izraelcu mora priznati: koliko god da je lutao u taktici i izboru prvog tima – uvek je shvatao (možda i više od same uprave) da klub poput Zvezde mora da stvara svoje igrače.

Zato se i protiv Nemaca može očekivati da će neko od crveno-belih izdanaka (Nedeljković, Lučić, Mijatović) dobiti šansu tokom 90 minuta.

Lajpcig je u prvom meču demonstrirao izuzetno brzu igru i taktičku obučenost kakvom ne mogu da se pohvale ni mnoge ekipe liga petice. Jedina slaba tačka nemačkog kluba viđena je u odbrani, i to posle kontra napada. A upravo su kontre omiljena taktika u kojoj Bahar najbolje „pliva“ i sa kojom bi mogao da se nadmudruje sa kolegom Markom Roseom.

Koliko god da je Zvezda uzdrmana slabom igrom, treba imati u vidu i da je Lajpcig od meča sa crveno-belima upao u mini krizu, zabeleživši dva poraza – protiv Volfsburga (0:1) i Majnca (0:2).

Za klub koji ima ambiciju ne samo da redovno igra Ligu šampiona nego da napadne titulu Bundeslige, peto mesto na tabeli nikako nije ono s čime može da se zadovolji. Pobeda nad Zvezdom donela bi mir pred nedeljni meč protiv Frajburga, u kome poraz naprosto nije opcija.

Dobra vest za crveno-bele je da španski reprezentativac Dani Olmo sigurno neće igrati zbog povrede. Loša vest je da ne treba očekivati da će se trener Marko Roze opustiti i previše kombinovati samo zato što mu u nedelju dolazi čvrsta ekipa sa sredine tabele nemačkog prvenstva.

Roze se kao trener već jednom ozbiljno opekao protiv Crvene zvezde, kada je 2018. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona uspeo da sa Salcburgom izgubi „dobijeni“ meč u Austriji.

U pitanju je lekcija koju sigurno još nije zaboravio, naučivši da se protiv srpskog šampiona ne sme šaliti. Oni koji su to probali da urade na „Rajku Mitiću“, uglavnom su prolazili kao Liverpul, koji je iste te sezone poražen sa 2:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari