Medvedev izgubio od Kirjosa i ostao bez prvog mesta na ATP listi 1EPA-EFE/JASON SZENES

Australijanac Nik Kirjos plasirao se u četvrtfinale US Opena pobedom nad prvim teniserom sveta Danilom Medvedevim sa 3:1 u setovima (7:6 (11), 3:6, 6:3, 6:2). U prvom setu su oba tensiera razmenila po jedan brejk pa se ušlo u taj-brejk, koji je Kirjos rešio u svoju korist 13:11. Medvedev je u drugom setu brzo poveo sa 3:0 i relativno lako je došao do izjednačenja. Ipak, prvi brejk u trećem setu pravi Kirjos i stiže do prednosti u meču, da bi četvrti set najlakše osvojio, zakazavši duel sa Karenom Hačanovim koji je izbacio Pabla Karenja Bustu u pet setova.

Medvedev je nakon meča rekao da se nije osećao najbolje, jer je nazebao, ali u tome nije hteo da traži alibi.

Nik je igrao dobro. Bilo je izjednačeno do trećeg seta, od tada je bio bolji od mene. Počeo sam tada fizički da se osećam slabije, mislim da je to bio ključ. I U Montrealu je bio dobar. Bio je to meč visokog nivoa. Igrao sam sa Novakom, Rafom, svi oni igraju sjajno. Nik je danas igrao na njihovom nivou. Ima malo drugačiju igru. Ume i da ostane u reliju, teško je igrati sa njim. U poenima ne osećate da imate prednost jer ima dobre udarce“, rekao je Medvdev.

Sa druge strane Australijanac se nakon susreta zahvalio se članovima svog tima i dodao da mu se žestoko isplatio naporan rad na svakom treningu.

„Drago mi je da sam konačno i NJujorku pokazao svoj talenat. Ovde iskreno nisam imao mnogo lepih boravaka. Srećan sam što konačno mogu da vam pokažem šta čine naporan rad i posvećenost. Trebalo mi je 27 godina. Želim da idem do kraja, nadam se da je to moguće“, kaže Kirjos.

Norvežanin Kasper Rud pobedio je Francuza Korentana Mutea sa 3:1 u setovima (6:1, 6:2, 6:7(4), 6:2). Finalista Rolan Garosa lako je osvojio prva dva seta, a u trećem je ispustio prednost od 4:2 u gemovima i na kraju izgubio u taj-brejku. U četvrtom setu Mute, nije imao šanse, pa je Rud zakazao duel sa Mateom Beretinijem.

Beretini je odigrao pravi maraton protiv Španca Alehandra Davidoviča Fokine. Meč je trajao skoro četiri sata i na kraju je slavio Beretini sa 3:2 u setovima (3:6, 7:6(2), 6:3, 4:6, 6:2).

Nadal novi broj jedan?

Od sledećeg ponedeljka Danil Medvedev više neće biti najbolji teniser na planeti. NJega je poraz od Nika Kirjosa skupo koštao, a trojica igrača pretenduju da zauzmu čelnu poziciju ATP liste. To su Rafael Nadal, Karlos Alkaras i Kasper Rud. Nadal će biti broj 1 ako stigne do finala USO ili ako stigne do četvrtfinala, a Alkaras i Rud ne osvoje titulu, a može i ako izgubi u osmini finala, ali Alkaras i Rud ne stignu do finala. Alkaras će biti broj 1 ako osvoji US Open, što bi mu bio prvi Grend slem u karijeri, ili ako Nadal izgubi u osmini finala, a on izgubi finale od bilo koga drugog osim od Ruda. Rud će biti broj 1 ako osvoji USO, takođe svoj prvi GS, a Nadal ne stigne do finala ili ako Nadal ne prođe u četvrtfinale, a on izgubi u finalu od bilo koga osim od Alkarasa. Nadal u osmini finala igra protiv Amerikanca Frensisa Tijafoa, 25. tenisera sveta. Alkarasa čeka duel sa šampionom iz 2014. Marinom Čilićem, dok će se Rud sastati sa Mateom Beretinijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari