Mihail Dudaš: Borim se sa samim sobom, ne rivalima 1Foto: Dragan Antonić/FoNet

Najbolji srpski desetobojac Mihail Dudaš, koji je na Evropskom prvenstvu u Holandiji osvojio bronzu pre manje od mesec dana, ne želi da najavljuje rezultate na Olimpijskim igrama.

  Kaže – „bolje da razgovaramo kada se sve završi“. U prethodnom razgovoru za Danas, tokom druženja sa srpskim olimpijcima koje je organizovao Olimpijski komitet Srbije, Dudaš je podjednako bio oprezan u najavama ističući da samo razmišlja o pojedinačnim disciplinama i kako da ostvari što bolji rezultat u svakoj od njih.

– Želim da se u svakoj disciplini u kojoj se pojavim na borilištu takmičim kao da je ta jedina. I na kraju očekujem što bolji rezultat, a o plasmanu je teško govoriti jer je višeboj sport u kome postoji deset šansi za rekord ili deset šansi za promašaj – najavljuje Dudaš.

Sa takvim pristupom u Holandiji zauzeo je treće mesto i svoju petu bronzu, jer je prethodno bio treći na Svetskom juniorskom prvenstvu 2008. godine, na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore 2009. i 2011. godine, i pre dve godine na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Geteborgu. Zbog čega je sebe proglasio „kraljem bronzanih medalja“. Povratak na pobedničko postolje imao je posebnu vrednost pošto se dvadesetsedmogodišnji atletičar više od godinu dana borio sa povredama.
Dudaš često ističe da je desetoboj gladijatorska borba. Na pitanje sa kime se bori – samim sobom ili ostalim takmičarima, atletičar iz stopa odgovara „sa samim sobom“.

– Boriti se sa ostalima je izuzetno kompleksno jer zamislite sada da se takmičite u deset disciplina, imate 32 atletičara i ja sad treba u 320 slučajeva da gledam ko je šta uradio, nema poente. Najbitnije je ući u borilište i izaći kao pobednik sam sa sobom – kaže vojvođanski desetobojac.
Na prethodnim Igrama u Londonu Dudaš nije završio takmičenje pošto je pre trke na 400 metara zbog jake glavobolje odvezen u bolnicu.

Negativno iskustvo iz Britanije vidi kao dobru lekciju, a višeboj ga je naučio da nema vremena žaliti za prošlim.

– Svaka disciplina koja se odradi bilo odlično bilo veoma loše ostaje iza nas, kao sve u životu, okreće se novi list i ide se dalje – završava Dudaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari